Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. spalio 4 d., sekmadienis

Foie gras su obuoliais

Šiek tiek buvau pradingusi iš eterio :) Atostogavau. Tai buvo pačios tikriausios ir sakyčiau geriausios atostogos. Su absoliučiai tuščia galva, negalvojančia nei apie darbinius, nei apie buitinius reikalus. Telefonas fantastiškai tylėjo ir net visai ne todėl, kad tiesiog ten buvo tragiškas ryšys, bet ir todėl, kad visus rūpesčius palikau Lietuvoje. Dar oras nuskilo kaip niekad, kai nei per karšta ir ne per šalta. Kai saulė danguje be debesų ir oro temperatūra 23-25 laipsniai. Įkaitus ant saulutės tikras smagumas įšokti į vėsoką baseiną. Tikra atgaiva kūnui ir sielai :). Iš pradžių, kai kaimynai sužinoję, kad mes tokie "moržai" ir maudomės baseine, kurio vandens temperatūra vos per 20 laipsnių, juokėsi, bet vėliau patys šokinėjo ir tiurškėsi džiaugdamiesi, kad tikrai maloniai kūnas atsigauna po įkaitimo. Ne taip kaip vasarą, kai lauke ir baseine ta pati temperatūra.
O ką jau kalbėti apie maistą. Dievišką prancūzišką maistą. Gretimame miestelyje atsidarė sūrinė su vynu, kurioje mielai atpjauna milžinišką prociją skirtingų sūrių, kuriuos gali pats išsirinkti ir su vynu išdegustuoti su dar visokiausiais mažais "pribombasais". O ką jau kalbėti apie dieviškai pateikiamus dienos pietus, kurie kasdien vis kitokie. Per 3 savaites nė karto nemačiau, kad meniu kartotųsi ar būtų patiekiamas vakarykštis maistas. Ir dar visada galima buvo rinktis iš dviejų užkandžių, dviejų karštų ir dviejų desertų arba sūrio ir kavos. Prancūzai nebūtų prancūzai, tikri virtuvės ir maisto vergai. Vien po turgų vaikščiodama sunkiai galėjau susilaikyti nenusipirkus lauke prinokusių pomidorų su gal 10 rūšių ožkų sūriais arba šviežutėlių ančių krūtinėlių, kulšelių, širdelių ar riebiųjų kepenėlių arba šviežutėlės jautienos, kukurūzinių viščiukų, putpelių, triušienos, o kur dar apie žuvį kalbėti su jos nukrautu prekystaliu ar krabų žnyplėmis, midijomis, 5 rūšių krevetėmis, sraigėmis ir t.t. Dar pamiršau paminėti austres, penkių dydžių su šalia stovinčiais vynininkais. O salotų, daržovių, grybų, ančių konservų, duonos, saldėsių ir kitų produktų įvairovė, ką jau ir kalbėti. Seilė tįsta vien pagalvojus apie tai dabar.
Gal esu "abžora",  bet matydama šviežią, gražų, skanų maistą jaučiuosi pakylėta. Tiesiog mėgaujuosiu kiekvienu kąsniu su džiaugsmu, kad galiu dėti į lėkštę šviežiausią daržovę, žuvį ar mėsą. Tada virtuvėje jaučiuosi tikra fėja, galinti daryti stebuklus per kelias minutes.

3-4 porcijos

200 g Foie gars arba kitaip riebiųjų ančių kepenėlių
2 rūgštūs obuoliai
šviežio rozmarino šakelė
druska
pipirai

Į sausą įkaitintą keptuvę, sudėkite norimo dydžio supjaustytus kepenėlių gabalėlius ir rozmarino šakelę, pabarstykite druska ir pipirais. Kadangi kepenėlės yra labai riebios, jos skubiai išleis riebalus į keptuvę. Maždaug po 3 minučių viena pusė kepenėlių gražiai pagels. Apverskite kepenėles ant kitos pusės. Sudėkite riekelėmis supjaustytus nuvalytus obuolius, kepkite, kol obuoliai suminkštės, bet išlaikys formą. Tai užtrukti turėtų apie 4 minutes.
Prabangi užkandėlė per max 10 minučių, net ir tiek nereikia :)












6 komentarai:

  1. Na, čia be komentarų...Taip ir išsivaizduoju tą prancūzišką kaimą... O, beje, yra nauja knyga panaši į "Metai Provanse", tik apie Italiją: http://leidykla.vaga.lt/index.php?s_id=6&p_id=859&act=show&lang=lt&inforeklama_vaga=17dbeff719d03a757f4247d48b777720

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, tai tikras prancūziškas kaimas…su neaprašyta istorija su trūkusiu vandentiekio vamzdžiu ir bendravimu su draudimo kompanija, statybinankais ir t.t. Noriu tos knygos apie italus, nes tie "Metai Provanse" tobulai atitinka ir mūsų gyvenimą Akvitanijoje :)

      Panaikinti
  2. Oi kaip aš noriu tame gurmaniškame rojuje atsidurti su visais teisingais dalykais - ir seafood'u, ir mėsa, ir daržovė, vynais ir sūriais... Ir su sveiku požiūriu į kulinariją, su meile maistui, vynams ir viskam, kas yra tiesiog gerai... Foie gras - tai nemari klasika, kurios negalima nemėgti:) Tikriausiai žaliavą iš Prancūzijos parsivežei, nes netikiu, kad tūloje Lietuvos parduotuvėje, kokia delikatesinė ji bebūtų, tokius gėrius šviežius pardavinėja... (o tiksliau, kad juos labai perka:)) Sveika sugrįžusi, lauksime daugiau įrašų:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, čia gaminau Prancūzijos tūlame kaime su visais pagal knygos "Metai Provanse" niuansus :) O Vilniuje esu mačiusi pirkti Mindaugo Maximoje Vilniuje, tik kaina man čia baisoka pasirodė.
      O ten viskas žiauriai gerai, o ypač maistas, kas mane ten žavi ir nenustoja žavėti :) Gerai, kad baseinas buvo, tai nusipirkusi tokią "žarną" po smagių maistų sportavau sportavau, kad svorio neprisiauginčiau ;)

      Panaikinti
    2. Šaunuolė, kad sportavai:)) Bet geras maistas, pastebėjau, į svorį nelabai eina:) Eina tas, kuris šiaip sau... Visokios tešlos begalinės, riebalai.... O čia gi tie Tikri Dalykai!! Kaip mano močiutė sakydavo, "į kūną neina, tik į sveikatą!":)

      Panaikinti
    3. Nida, viskas eina, jeigu daug ir skaniai :) Kam jau kam, bet jau Tu tai puikiai valdai ir zinai….galetum mokykla, kaip teisingai maitintis atidaryti + sportas. Nenustoju zavetis jusu seimos gyvenimo budu.

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu