Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. rugsėjo 13 d., sekmadienis

moliuskai/geldelės su daržovėmis

Moliuskus vadinti moliuskais man kažkaip neskamba. Dažniausiai aš juos vadinu "vongoliais" (it., vongole), "almechais" (isp., almejas) ar "kliamsais" (angl., clams).Kai sakau moliuskai, tai man atrodo, kad jie visi vienodi. Absoliučiai viskuo: tiek dydžiu, tiek spalva, tiek kriauklelės forma ar rėželių skaičiumi. Moliuskai gali būti tiek midijos, tiek šukutės ar austrės, nors jos absoliučiai skiriasi savo skoniu, aromatu, netgi valgymo stiliumi. Austres mes dažniausiai valgome žalias arba užkeptas kaip Keptos austrės. Midijas 90 procentų troškinu Midijos su fetos sūriu , kartais kepu Orkaitėje keptos išraiškingos midijos ar gaminu įdarytas Midijos ir vaizduotė , bet žalios mano virtuvėje praktiškai niekada nepasirodo ant mūsų stalo. Apie jūros šukutes iš viso esu labai fantastiškos nuomonės. Jas galima ruošti įvairiausiais būdais: pikantiškai Jūros šukutės su chorizo dešra , ragauti žalias Šviežios Jūros šukutės su arbūzu, kriauše ir kalendra, troškinti Jūros šukučių troškinys ar netgi grilinti Pavasarinis turgus Prancūzijoje ir griliaus užkūrimas . Kaip ir geldelės, kurias kaip jau esu minėjusi vadinu trimis skirtingais pavadinimais, bet kol lietuvių kalbininkai šiai rūšiai nesugalvojo specialaus pavadinimo, vadinsiu angliškai clams. O gal kas žinote kaip vadinasi taisyklingai lietuviškai? Kadangi jose labai daug skysčio, dažniausiai jas vienu ar kitu būdu torškinu pvz.: Moliuskai su portugališkais sentimentais , Clams - Almejas - Geldelės (moliuskai) arba Geldelės .
Šį kartą atėjus rudeniui ir užmačius Šiaurės jūra - Vilnius parduotuvėje gražutėlių "kliamsiukų" neatsispyriau pagaminti su lietuviškomis šviežiomis daržo gėrybėmis.

3 porcijos

1 maišelis "kliamsiukų"
1 svogūnas
1 morka
1 pomidoras
1 rūgštus obuolys
50 ml obuolių sulčių
2 česnako skiltelės
1 valg.š. sviesto
žiupsnelis šviežių petražolių
Gaminimas kaip visada itin paprastas. Svieste apkepinkite susmulkintą svogūną, suberkite burokine tarka sutarkuotą morką, nulupkite nuo obuolio ir pomidoro odelę, juos smulkiai sukapokite ir suberkite į tą patį  daržovių troškinį. Įpilkite obuolių sultis. Jeigu atrodo, kad lyg košė, tai įpilkite šlakelį vandens, bet tik ne daugiau nei sulčių. Aš įpyliau apie 10 ml. Užvirus troškiniui suberkite kruopščiai nuplautas kriaukleles. Išmaišykite. Uždenkite troškintuvo dangtį ir 3 minutes ilsėkitės. Atidengę išmaišykite ir vėl uždenkite dangčiu. Po 2 minučių išjunkite liepsną arba nuimkite nuo kaitlentės. Išmaišykite ir dėkite į lėkštes. Pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Labiausiai lietuviški "kliamsiukai":)


1 komentaras:

  1. Gundausi išbandyti. Kelios dienos buvo mėsinės, tai norisi jau kažko tokio jūrinio.

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu