Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. liepos 30 d., ketvirtadienis

Žemoje temperatūroje kepta menkė

Tobulai vasaros dienai, kai nesinori nieko rimto prisikimšti, labai tinka menkė. Tai viena liesiausių žuvų, bet savo skoninėmis savybėmis tikrai nenusileidžia prabangiausioms žuvims. Ją galima tiesiog pasūdyti ir valgyti arba gausiai apvolioti džiuvėsėliuose ir su bulvytėmis išsikepti dideliame kiekyje aliejaus, tipo fish&chips. O jeigu norisi sveikiau, tai menkę puikiausiai galima ant sviestuko pakepti, galima vokelyje su daržvėmis ištroškinti arba dar geriau, išsikepti orkaitėje 70 laipsnių temperatūroje. Tas švelnus tirpstantis žuvies skonis puikiai dera su šparaginėmis pupelėmis, kurių sezonas įsibėgėja. Žinoma, pupeles galima pakeisti špinatais, cukinijomis ar kitomis daržovėmis. Jeigu neturite menkės, tai žemoje temperatūroje puikiai tinka kepti lašišą, upėtakį ar otą.

3 porcijos


500 g menkės file
druska
raudonėlis
malti juodi pipirai
garstyčių grūdeliai

500 g šparaginių pupelių
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
petražolės
krapai
šlakelis alyvuogių aliejaus
100 ml balto sauso vyno
50 ml vandens

Menkę supjaustykite porcijomis, pabarstykite druska, raudonėliu, pipirais ir garstyčių grūdeliais pagal skonį. Garstyčių grūdeliai suteikia malonų pikantiškumą, todėl jas primygtinai rekomenduoju. Orkaitę įkaitinkite iki 70 laipsnių ir kepkite žuvį 30 minučių.
Jeigu norite traškios odelės, tada įkaitinkite keptuvę su šiek tiek aliejaus, įdėkite žuvį žemyn oda ir kepkite 1 minutę. Ilgiau nerekomenduoju, nes žuvis sukeps ir prarasite žemoje temperatūroje keptos žuvies žavesį.
Įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepkite smulkiai sukapotus svogūnus, česnako skilteles sutraiškykite, bet nenulupkite. Kepkite kol suminkštės. Sudėkite šparagines pupeles, išmaišykite ir uždengę dangčiu vis pakratant keptuvę kepkite 10 minučių. Išimkite česnaką. Supilkite vyną su vandeniu ir dar patroškinkite kol pupelės suminkštės. Neuždenkite dangčio, kad nugaruotų alkoholis ir sumažėtų skysčio.
Petražoles su krapais smulkiai sukapokite ir sumaišykite su ištroškintomis šparaginėmis pupelėmis. Ant viršaus uždėkite menkės gabalėlį, palaistykite ypač tyru alyvuogių aliejumi ir SKANAUS:)



10 komentarų:

  1. Odeta, niekad nebandžiau tokioj žemoj temperatūroj kepti žuvies! Bus išbandyta, nes jau ruošiuosi į Šiaurės jūrą:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, galiu pasigirti, net ant kieno kailio išbandžiau (mūsų bendros draugės Dianos), žinoma ne su menke, bet su lašiša ;) sakė, kad žiauriai skanu buvo. Tikiu, kad nemelavo:)
      Jeigu nedrąsu, pabandyk aukštesnėje temperatūroje, bet tada trumpink laiką.
      Kai palieti ištauktą žuvį iš orkaitės, švelniai ranka pajudink ji turi taip švelniai visa judėti:) Jeigu išbandysi, parašyk savo nuomonę, prašau:)

      Panaikinti
  2. O taip, tokioj temp. pati geriausia žuvis gaunas :) Man dar patinka 120 laipsnių 12-14 min. Rezultatas irgi labai panašus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, dabar esu pamišusi dėl visko kepimo žemoje temperatūroje. Tiek anties krūtinėlė, jautiena man labai skanu žemoje temp. Ai ir šiaip tikriausiai grįžtu į pirmykštę bendruomenę, kuo toliau tuo skaniau žalias maistas:)

      Panaikinti
  3. Vaje, kaip gardžiai atrodo!.. Aš irgi ruošiausi draugei žuvį savaitgalį panašiai gaminti, bet sugedo orkaitė sodyboje :( Dabar mąstau, kad reikės apvožtoje lėkštėje virš garų troškinti (yra toks tradicinis metodas:) Man irgi paskutiniu metu žalios mėsos norisi - vakar vakarieniavome mieste, tai kai pamačiau jautienos tartarą, net rankos drebėti pradėjo :) Buvo labai gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, as vakar restorane irgi carpaccio uzsisakiau:)

      Panaikinti
  4. Skanu. Pupelės iš viso turbinės, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laima, dziaugiuosi, kad patiko:) Aciu jums:)

      Panaikinti
  5. Visu zuvies miegeju keliai susikerta penktadieniais toje pacioje vietoje - Siaures juroje :)) Man ju menke atvezta labai labai skani. Gera ideja su kepimu zemoje temperaturoje, nes jau kitakart net nebesugalvoju ka kaip cia gaminti.
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai dziugu, kad yra tokia vieta, o tai badas zuviskas butu visiskas:) Skaitytoja, butinai isbandyk, nes skani iki negalejimo:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu