Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. birželio 10 d., trečiadienis

Bacalao salotos portugališkai

Praėjus daugiau nei pusei metų po kelionės po Portugaliją įspūdžiai išsigrynina. Kai manęs paklausia ką sudėliočiau į įspūdžių penketuką, iškarto perspėju, kad esu kaip ne kaip kulinarinio blogo "rašytoja", tad ir įspūdžiai pirmiausia kulinariniai.
Dėlioju savo penketuką:
1. Maisto/restoranų turgus Lisabonoje. Su gausybe šviežių gėrybių, vyno ir įspūdžių skonio receptoriams.
2. Ožiuko troškinys Koimbroje (Coimbra), kuris atvėrė mano meilę šiai mėsytei.
3. Aštuonkojo salotos su mažomis bulvytėmis, rukola salotomis, raudonaisiais svogūnais ir šlakeliu aliejaus su balzamicu Porte. Ojojoj net seilės kaupiasi vien pagalvojus apie jas.
4. Bacalao ( sūdyta menkė) salotos Evoroje. Pasakiška aplinka ir skonis.
5. Ir žinoma, kaip be jo:) Porto vynas Porto miesto vyno rūsiuose. Tiesiog privaloma juose pabūti, išragauti ir kokį buteliuką parsivežti namo:)

Bacalao, tai sūdyta ir džiovinta menkė, kuri mirkoma šaltame vandenyje 2 paras. Tai populiari užkandžių (Tapas) žuvis ispanų virtuvėje. Skandinavai taip pat nespjauna iš jos gaminti troškinius. Tačiau, kad ir kaip bekalbėtume ir kitoms tautoms bandytume prisiūti šios žuvies garsinimą, tačiau portugališka bacalao "deda visiems į skūrą". Portugalai ją kepa orkaitėje, ant griliaus, gamina troškinius, valgo žalią salotose ir t.t. Labai džiugu, kad dabar ir Lietuvoje galima jos nusipirkti. Kur? Žinoma, Šiaurės jūra parduotuvėje. Aš tuo labai džiaugiuosi, nes nebereikia tempti iš Ispanijos lagaminuose.
Aš jau gaminau:Bacalao užkandėlė portugališkai , Sūdytos menkės rutuliukai , Įdaryti pipirai ,Bacalao ispanišku stiliumi ar Ispaniška Bacalao garuose .

Tačiau šiandien aš išbandau tas salotas, kurias ragavau Evoroje.

3 porcijos

200g sūdytos menkės Bacalao
2 šviežios bulvės
2 kietai virti kiaušiniai
1 svogūno galva
1/2 kepta marinuota paprika
1/2 smulkintų petražolių
2 valg.š. obuolių acto
1 valg.š. balzaminio acto
3valg.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

Bacalao užmerkite prieš 2 paras. Kas 10-12 valandų pakeiskite nauju vandeniu ir laikykite šaldytuve. Bulves išvirkite ir atvėsinkite. Papriką iš vakaro iškepkite orkaitėje kaip Paprikų užkandėlė ir užpilkite šiek tiek aliejaus bei balzminio acto. Išvirkite kiaušinius kietai ir sukapokite kuo smulkiau, bet nesutrinkite, kad būtų panaši konsistencija su kitais ingredientais. Svogūnus sukapokite, užpilkite obuolių actu ir palaikykite, kol šie išsimarinuos ( apie 1val.). Nuluptas ir išsimarinavusias su balzaminiu padažu paprikas supjaustykite smulkiomis juostelėmis. Žuvį, geriausiai žalią, supjaustykite smulkiais gabalėliais. Galima ir apkepti, bet tada iškepkite vientisą gabalą 180 laipsnių temperatūroje 5 minutes ir tada susmulkinkite.
Sumaišykite sukapotus ir nusausintus marinuotus svogūnus, bacalao, bulves, kiaušinius, petražoles su aliejumi, druska. Palikite mažiausiai 30 minučių susitovėti skoniams.
Labai sotu, kaip ir visa portugališa virtuvė, bet kai šį kiekį padalini visai šeimai, gaunasi beveik lengvas užkandis:)...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu