Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. gegužės 10 d., sekmadienis

Napoleonas arba Siuzetė

Nemeluosiu ir tikrai nesigirsiu, kad tai mano idėja, kad gaminau pagal savo matavimus ar improvizavau pagal savo fantazijas. Tikrai ne. Pirmą kartą pamačiau pas Renatą iš Sezoninės virtuvės Tortas Napoleonas. Kadangi žinau, kad Renata yra labai puiki kepėja ir virėja, išleidusi ne vieną knygą, tik su pavydu varčiau jos receptą, bet vis nedrįsdama jį kepti, su nuostata, kad aš tai jau tokio NAPOLEONO tikrai neiškepsiu. Bet mane ištiko tikras pavydo priepuolis, kai šitą tortą pamačiau pas Nidą Napoleonas, koks jis gražus, apetitingas man pasirodė. Kadangi esu išbandžiusi ne vieną Nidos pagamintą receptą ir nesu nusivylusi, tai buvo tikras padrąsinimas įsikėlus šių abiejų blogerių ir knygų autorių puslapius į vieną "langą"išbandyti šį torčiuką. Žinoma, pagrindų pagrindas yra Renatos tortas, o Nidos improvizacijos irgi labai sukėlė dideles diskusijas ne tik tarp šeimos narių, bet ir kaimynų. Kaimynė išaiškino, kad tortas "Napoleonas" su uogiene vadinasi "Siuzetė". O kas ta Siuzetė? Gal Napoleono meilužė? Nes labai jau nebloga improvizacija? Tokia saldžiai rūgštelėjusi, tokia svaiginanti. Mažiau saldi, bet labiau aromatinga. Galų gale, kaip kas nori taip tas ir vadina, svarbiausia skonis nenuvilia:)
Žodžiu, iškepti tortą Napoleonas, tai tikrai nėra labai sunki užduotis. Svarbiausia atsiminti, kad kepdami lakštai traukiasi ir visai gali nebūti proporcingi iš visų pusių.

8-10 porcijų

Siūlau torto pagrindo lakštams naudoti Renatos receptą:
200 g sviesto
1 kiaušinis
320 g miltų
70 ml vandens
2 valg.š. konjako (aš naudojau romą)
1 valg.š. citrinos sulčių
žiupsnelis druskos

Pertepimui:
3 kiaušinių tryniai
1 stiklinė cukraus (aš naudojau 0,7)
500 ml pieno
1/2 stiklinės miltų
100 g sviesto
1 vanilės ankštis (galima vanilinę esenciją, vanilinį cukrų)
1 valg.š. romo

Spanguolių pertepimui:
1 stiklinė šaldytų spanguolių
2 valg.š. cukraus
Gamindama lakštus naudojausi tiek Renatos, tiek Nidos patarimais.
Lakštus gaminkite: kiaušinį išplakite su žiupsneliu druskos. Įpilkite citrinos sultis. Supilkite vandenį, romą. Išplakite.
Šaltą sviestą sukapokite gabalėliais, apvoliokite su miltais. Įdėkite į kapoklę ir išsukite, kol miltai taps sviestiniai. Tokie riebūs, bet birūs lyg tikri miltai.
Sudėkite miltus į virtuvinį kombainą. Lengvai sukite ir po truputi, maža srovele, supilkite kiaušinio plakinį į sviestinius miltus. Gerai išminkykite. Suvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai.

Kol šąla tešla pasigaminkite pertepimus.
Spanguolių pertepimui. Trintuve sutrinkite spanguoles su cukrumi.

Plikytam pertepimui:
Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi. Suberkite 1/2 stiklinės miltų, supilkite 1/2 stiklinės pieno, romą. Sudėkite vanilę. Gerai išplakite, kol konsistencija taps kaip grietinės (jogurtinės).
Likusį pieną supilkite į indą, kuriame darysite pertepimą. Kai šis beveik užvirs, sumažinkite ugnį ir maža srovele, nuolat maišant, supilkite trynių plakinį. Šildykite ant mažos ugnies nuolat maišydami, kol masė pradės veltis ant šaukšto. Tik jokiais būdais neužvirkite. Sudėkite sviestą supjaustytą gabalėliais, maišykite kol šie ištirps. Palike atvėsti. Vėsdama pertepimo masė dar šiek tiek sutirštės.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių su ventiliatoriumi.

Tešlą padalinkite į 10 lygių dalių. Iškočiokite tešlą itin plonai, uždėkite norimo dydžio lėkštę ar kitą formą. Apipjaukite aplinkui. Lakštą subadykite šakute. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite max 5min. arba kol lakštai gražiai paruduos. Nuopjovas irgi iškepkite, bus panaudotos torto papuošimui jas sutarkuojant. Atvėsinkite.

Pertepkite lakštus. Pertepimo negailėkite, bet būtinai palikite ir aptepimui iš viršaus bei šonų. Vieną arba du tarpus pertepkite trintomis spanguolėmis.

Pastaba: Kadangi mano pagrindo forma buvo 18 cm skersmens, o kepant šie dar labiau susitraukė, tai man gavosi 14 lakštų vietoj 10. Pagaminau du NAPOLEONIUKUS iš 7 lakštų, su 1-u spanguoliniu pertepimu.











6 komentarai:

  1. Oi koks gėris, Odeta..... Patys geriausi ir saldžiausi prisiminimai man apie šį tortą. Kaip jis besivadintų:) Kepsiu dar tikrai, ir ne viena proga:) Tiesiog laukiu tinkamo momento. Niekada negalvojau, kad klasikų klasika gali būti tokia geidžiama ant stalo:) Šaunuolė, kad išbandei, ir įsitikinai, jog viskas įmanoma.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, sakyciau, kad tikrai tobula klasika. Dar maciau su grietine darytus lakstus, sakiau kita karta isbandysiu ir taip, bet sitas vis tiek man tobuliausias:) Dabar uzsidejau tikslui tavo Pavlova, bet cia jau kai sukaupsiu baltymu:)

      Panaikinti
  2. Kaip gerai atrodo! As kazkada irgi dariau, pamenu, jog ilgai kaupiausi, maniau kad ohoho kaip cia bus sunku! Ir ka - buvo viens du, paruko tik dumai :))) Gavosi puikiai, paskui galvojau - kodel as taip bijojau Napoleono kepimo, viskas paprasta. Reikes rasti proga vel pagaminti :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, žinok ir man tas pats buvo. Bijojau bijojau, o pasirodo visai nesudetinga:) Dabar jau galvoju apie kitą tortą:)

      Panaikinti
  3. Sveiki, nuostabus receptas, skonis nepakartojamas. Turiu pastabėlę, kad plikytam pertepimui pametėt svietą, nėra aprašyta kur jį dėti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pastebėjimą skubiai taisau:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu