Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. gegužės 3 d., sekmadienis

Jūros gėrybių troškinys su azijos motyvais

Net nežinau kam dedikuoti šį mano blogo įrašą. Gal Kinijai, kuri įkvėpė vartoti kuo mažiau keptų patiekalų Kinija ir žuvies kotletukai ar Šiaurės jūra parduotuvei, kurios šeimininkas davė iššūkį man ir Nidai  iš Nidos receptai išbandyti Atlantic surf clam  (Šiaurinius moliuskus). Gal Nidai, kuri nepabūgo šio eksperimento? Šiuos moliuskus aš jau išbandžiau naudodama salotose Salotos su šiauriniais moliuskais, o Nida išbandė ir visiškai nesusitarusi su manimi Šiaurietiškų moliuskų troškinys. Tad aš visai nežinodama, kad Nida nežinojo, jog aš irgi susigundžiau pagaminti šias šiaurinių moliuskų gėrybes su makaronais. Bet aš išbandžiau rytietiškai.
Troškinys/sriuba gavosi nerealus. Sukirtome kaip "už vieno ūso" ir dar kas buvo likę pakartojimui puode. Todėl, jeigu sugalvosite gaminti jūros gėrybių troškinį, galiu patikinti, kad nenusivilsite, nes valgėme ir dideli ir maži. Tik atkreipkite dėmesį, kad šiek tiek aštrokas gavosi, tad jeigu nemėgstate pikantiškai, mažiau naudokite čili pipirų.

3-4 porcijos

Žuvies/jūros gėrybių sultiniui:
300 g krevečių galvų
300 g įvairių žuvų kaulų ir galvų
1 svogūnas
1 saliero kotas
1 česnako skiltelė
5 cm imbiero šaknies
2 lauro lapai
5 kvepiantieji pipirai
5 juodieji pipirai
2 gvazdikėliai
1/8 muskato riešuto
1 čili pipiras
1/2 čili pastos arba ( krevečių padažas, aš naudojau pastarąjį, jis su čili pasta)
2 l vandens
1valg.š. aliejaus
druska

Troškiniui:

250 g makaronų su čili pipirais (rytietiškų)
1/4 poro (naudojau žalią dalį)
1 česnako skiltelė
6 šiauriniai moliuskai ( nebūtinai)
12 krevečių
100 g šiaurinių mažųjų krevečių
3 jūros šukutės
3 valg.š. žuvų padažo
3 valg.š. sojos padažo
midijos (būtų labai gerai, bet aš jų nedėjau, nes neturėjau)
1 valg.š. ryžių acto
1/2 arb.š. cukraus
1 laimo vaisiaus sulčių
sezamo aliejus

Omletui
2 kiaušinių
druska
malti juodi pipirai
aliejus

Pradžioje išsivirkite sultinį:
Keptuvėje apkepkite susmulkintą imbierą, sukapotą svogūną, čili pipirą, česnaką. Suberkite pipirus, gvazdikėlius, muskato riešuto drožles, lauro lapus. Sudėkite čili pipiro pastą arba kaip aš - krevečių pastą, krevečių ir žuvų galvas bei kaulus. Šiems apkepus, sudėkite stambiai sukapotą saliero kotą, supilkite vandenį ir virkite ant lėtos ugnies apie 1,5 valandos. Išvirus atvėsinkite ir perkoškite per tankų sietą.
Troškiniui:
Sultinį užvirkite. Keptuvėje apkepkite supjaustytą juostelėmis porą, sukapotą česnaką, sumaišytą su sojos, žuvies padažu, ryžiu actu ir cukrumi. Sudėkite makaronus ir užpilkite sultiniu. Užvirus suberkite apkeptus porus, jūros gėrybes (krevetes su visais kiautais, o šiaurinius moliuskus išskobus jų vidurius). Užvirkite dar kartą. Išspauskite laimo sultis. Išmaišykite.
Omletui:
Kiaušinius išplakite ir iškepkite kuo didesnėje keptuvėje, kad gautųsi kuo plonesnis. Kol karštas, suvyniokite ir supjaustykite riekelėmis. Patiekite su troškiniu.



Pastebėjimas: troškinį išjunkite vos užvirus. Jeigu naudosite šiaurinius moliuskus, dėkite juos pačioje pabaigoje, nes kuo ilgiau jie virs, tuo labiau guminiai taps. Labai tiktų panaudoti smulkintas kalendras.

Nuoširdžiai: šiauriniai moliuskai gavosi kieti ir geriau jau juos valgyti dar kartą termiškai nedorojant, kaip kad dariau salotose, kurių receptą esu aprašiusi anksčiau.



8 komentarai:

  1. Odeta - tobula tobuliausia. Ką čia ir bepridursi - man irgi dabar Azijos dienos. Kažkoks nenumaldomas azijietiškų skonių poreikis:) Tad šiandien prigaminau, prifotografavau, kitą savaitę receptus sukelsiu į blog'ą. Man taip pat šiauriniai moliuskai kietoki išėjo, tad juos neverta šildyti tikriausiai. Užtai visa kitka iš Šiaurės Jūros - tiesiog idealiai tinka šiltėjantiems orams ir gerai nuotaikai:) P.S. labai gražios apetitnos nuotraukos - tiesiog noriu to troškinio ir viskas, kad ir kokia soti bebūčiau:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, supratau, kad tų šiaurinių moliuskų kepti/virti/troškinti jokiais būdais negalima:) Atšildai šaldytu, išvalai ir valgai su kokiomis nors salotomis.
      O aš tai šiandien, Tavo įkvėpta kepiau Napoleoną, mano kaimynė, pasakė, kad jeigu su uogienių įdaru, tai jau Siuzetė. Ai, koks skirtumas, svarbu žiauriai skaniai gavosi ir visai nesudėtingai:)

      Panaikinti
  2. Siuzetė?? Oi, pirmąkart girdžiu tokią gražią modifikaciją:) Aš tuose tradiciniuose lietuviškuose kepiniuose nesu labai patyrusi, bet man uogienė šiame torte - būtina. Ypač tokia rūgšti, ir dar būtinai raudona... Ir gražu, ir labaaaai skanu. Tebūnie Siuzetė:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, tai ir aš išgirdau tik kai kaimynė paragavo. Bet šiaip, tai visai sexy skamba Siuzetė:) Gal kokia Napoleono meilužė buvo?

      Panaikinti
  3. ohoho, kaip čia Jūs abi žiebtelėjot LT šiaurės klamsų specialistės :) aš aną savaitę juos pavarčiau "Šiaurės jūroj" ir padėjau atgal. Kažkaip nesugalvojau, kaip juos reikėtų valgyt, o gal kiek patingėjau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, gerai, kad ir nesusigundei, geriau jau krevečių airiškų ar norvegiškų nusipirkus būtum. Mano supratimu, tik salottoms tinkami šie moliuskai. Gal nori išbandyti? Galiu duoti. Net gi būtu labai idomu, kad dar kas nors išbandytų ir atrastų tą tikrą receptą ir mums su Nida duotų į "kaulus":) Gal surizikuosi? Tu gi nebijai eksperimentų?

      Panaikinti
    2. Pavarei, kaip jaunesnei sesei - "tipo, ką negali?" :))))) Noriu (o tai kiek Tu jų prisipirkai?)! Aš tą kartą čiupau konservų, menkės ir jūrų velnio portretą :)

      Panaikinti
    3. Prisikalbėjai;) Perduosiu:) Bus labai įdomu išgirsti Tavo nuomonę:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu