Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. balandžio 27 d., pirmadienis

Lietuviškiausios midijos grietinėlės padaže

Kaip jūs maitinatės? Ar prisilaikote sezoniškumo? Sąmoningai ar ne?
Kai buvau jauna ir gyvenau pas tėvus, maitinausi pagal jų sukurtas taisykles. Kadangi tai buvo tarybiniai laikai ir maisto pasirinkimas buvo labai ribotas, tai ir maitinomės tuo, ką tėvai užaugindavo sode ar įdėdavo seneliai, kurie gyveno kaime. Todėl pienas, sūris, sviestas visada pasirodydavo ant stalo pavasarį, kai karvės išeidavo į laukus. Lašiniai - rudenį, kai pjaudavo kiaulę. Kaip ir bulvės, burokai, morkos ir kitos rudens gėrybės. Žiemą valgydavome tai, ką užraugdavo, užmarinuodavo vasarą ar rudenį: agurkus, kopūstus, grybus, pupeles ir t.t. Po to atėjo studentavimo laikotarpio mityba. Kai grįždavome iš namų su konservų pilnais tėvų prikrautais krepšiais, būdavo tikra fiesta. Kimšdavome daug ir sočiai, tačiau kai atsargos išsekdavo ir artėdavo sesija bei nebūdavo laiko aplankyti tėvus, tekdavo ir manų košę virti ant vandens ar blynus maišyti tik iš vandens ir miltų. Bet ta pašėlusi jaunystė ir naktiniai valgymai absoliučiai nekenkė figūrai, jausmams ar emocijoms.
Tada prasidėjo savarankiškas gyvenimas. Kai senelių nebeliko, tėvai mane užauginę pasakė, kad turiu gyventi savarankiškai, ir sukurta šeima su skirtingomis tradicijomis įtraukė į naujas mitybos tradicijas. Tuo metu tikrai nebuvo tiek pasirinkimo kaip dabar, bet sezoniškumas buvo dar stipriau jaučiamas. Nes šviežių pomidorų ar agurkų žiemą nebūdavo, reikėjo suktis iš to, ką rasdavome prekybos centruose ar turguje ir įgalėdavome iš savo algelių nusipirkti. Tada sezoniškumas irgi buvo labai stiprus mūsų virtuvėje.
Tačiau dabar, kai galima nusipirkti visko ir visada, tampa žymiai sunkiau maitintis sezoniškai. Tampa sunku atseikėti, kada kokia gėrybė yra tikriausio skonio, natūraliausia ir tinkamiausia vartojimui. Tas pats sezonas, priklausomai nuo šalies geografinės padėties, irgi labai skiriasi. Tada reikia sutelkti savo sąmoningumą, kad gauti patį geriausią ir šviežiausią maistą. Todėl aš vadovaujuosi keliomis paprastomis taisyklėmis:
Pavasarį mūsų šeimos meniu dominuoja: dilgėlės, rūgštynės, meškiniai česnakai, ridikėliai, svogūnų laiškai, salotos, smidrai, jūros gėrybės, švieži sūriai ir kitos gėrybės.
Vasarą atkeliauja ant stalo: agurkai, pomidorai, uogos, ankstyvieji vaisiai, žiediniai ir kiti kopūstai, vasariniai grybai, paukštiena ir kiaušiniai, švieži sūriai, žuvis ir kitos gėrybės.
Ruduo turtingiausias pas mus: morkos, burokai, kopūstai, vaisiai, slyvos, rudeniniai grybai, jautiena, veršiena, aviena, jūros gėrybės, aliejai ir kitos neišvardintos gėrybės.
Žiema keisčiausia arba tradiciškiausia ankstesniems mitybos įpročiams: rauginti kopūstai ir agurkai, lašiniai, marinuotos įvairiausiais būdais daržovės, riešutai, raudona mėsa, paukštiena ir t.t.

Žinoma, neatsispiriu pagundai nusipirkti "plastmasinių" pomidorų ar agurkų ne sezono metu. Arba užsišaldyti rudenį nusipirkto ėriuko mėsos, o pavasarį gaminti šaltibarščius iš neaiškių, "bilekur" užaugintų svogūnų ar krapų su agurkais.

Tačiau vienos taisyklės laikausi 90%. Vasarą neperku šviežių jūros gėrybių. Tiesiog dėl pačios paprasčiausios priežasties. Visos jūros gėrybės neršia, ir jų mėsa nebūna tokia skani kaip išneršusios. Kaip žiemos pabaigoje ir pavasario pradžioje žuvys.

Todėl dabar mėgaujuosi jūros gėrybėmis su pagreičiu:).

Tinginių vakarienei siūlau išbandyti Midijas grietinėlės padaže. Šis patiekalas yra iki skausmo lengvas ir skanus:

3 porcijos

1 krepšelis midijų
1 svogūnas arba poras (naudojau svogūną)
1 čili pipiras
šviežios petražolės
100 ml grietinėlės
30 ml vandens
druska
1 valg.š. sviesto ghee (galima ir paprastą)


Ypatingai paprastas receptas:
Svogūną ir petražoles sukapokite. Čili - išimkite sėklas ir supjaustykite riekelėmis. Svogūnus apkepkite svieste, šiems švelniai pageltus suberkite čili pipirus. Šiek tiek apkepus kartu supilkite vandenį ir suberkite kruopščiai nuvalytas ir nuplautas midijas. Grietinėlę supilkite po 3 minučių troškinimosi ir dar pakaitinkite kai ši užvirs. Pavirkite dar apie 3 minutes. Suberkite sukapotas petražoles. Pakratykite puodą.
Patiekite giliose lėkštėse.

Pastabos:
Galima vietoj vandens naudoti sultinį.
Sakė, kad tai lietuviškiausiai kada nors patiektos midijos:)

4 komentarai:

  1. Niekada nepagalvojau, kad žuvys neršia ir tada jos neskanios būna. Gal dar kokių pastebėjimų žinai dėl žuvų ir jūros gėrybių?
    O taip tai, aišku, kad dauguma produktų sezoniniai. O kaip gi kitaip? Kažkaip natūraliai gaunasi, kad kai nėra skanių pomidorų ir agurkų prekybcentriuose, tai perkam dažniau konservuotas, raugtas, marinuotas daržoves. Tik dėl mėsos valgymo pas mus nėra sezonų, nes ir vasarą kepam kepsnius, tik ant griliaus dažniau, o ne keptuvęje ar orkaitėje. Va, dar atradau "sezoninį maisto gaminimo būdą".

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, ar nepastebejai su silke ar stinta, kai zuvis buna su ikrais ir beju? Kokia buna zuvies mesa? Man ji labai skirtinga. Kai be ikru, ji buna standesne, o su ikrai kartais tiesiog kose arba minksta. O su juros gerybemis, ypac austremis, moliuskais tas dar labiau jauciam. Todel, kai vasara valgome austres, as atidziai renkuosi, kad sios butu berniukai, nes tas kapselis ikru (balta kose) visa malonuma sugadina. Nemoku apsakyti, bet jos tiesiog neskanios.

      Panaikinti
  2. Aš, prisipažinsiu, sezoniškumo labai nesilaikau... Be abejo, pavasarį, kai pasirodo švieži žalumynai, valgau juos pilna burna. Tačiau nepasakyčiau, kad vengiu salotos lapą nusipirkti ir visiškame salotų nesezone... Žinau, kad jos nežinia kur išaugintos, bet į kampą savęs nespraudžiu... Dėl žuvų ir aš nežinojau - man tas, kas yra šviežio parduotuvėse, atrodo sezoniška:) Jei greitai ir tinkamai atgabenta, vadinasi - sezoniška:) Su šaldytais produktais kitaip... Bet mano taisyklė tokia- geriau kokybiškas (ir kokybiškai) užšaldytas produktas negu abejotinai šviežias, pabuvęs... Na, o midijas tai aš galiu non-stop valgyti, man jos neatsibosta:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, absliuciai sutinku, kad geriau saldytas bet kokybiskas maistas, nei apvytes, bet tipo is siltanamio:) O del kriaukleliu, labai rekomenduoju paragauti vasara austres (berniuka ir mergaite), pamatysi skirtuma akyse. Aisku, kai dabar viskas auginama fermose, tas skirtumas nyksta, nes kaip ir visciukai taip ir zuvys tampa belytes, bet sita skirtuma galima pajausti ir su stintomis, silkemis. Rekomenduoju isbandyti ir parasyti savo nuomone.
      Si savaitgali gavau pirkti ispanisku apelsinu, tu tikru, ne is parduotuves. Tik ka atgabentu. Skirtumas akivaizdus. Todel sutinku, kad trasportavimo laikas ir salygos labai svarbu, net jeigu pas mus ir apelsinai neauga, bet kaip jie nuskinti, kaip supakuoti ir kaip atsidure musu leksteje, tai akivaizdziai itakoja sezoniskuma.

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu