Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. balandžio 13 d., pirmadienis

Elnienos medalionai, vynas, baravykai, bulvių košė

Štai tokie pietūs pagal pavadinimą. Visi tokie nesuderinti, bet visi tokie skanūs, tiek kiekvienas atskirai, tiek kiekvienas kartu. Kam neskanu bulvių košė? Kvepianti krapais? O baravykai? Apkepti svieste? Na, nebent esi visiškas grybų nemėgėjas/ja. O dar raudonojo vyno padažas, toks valandų valandas viręs, tirštas, sodraus skonio ir kvapo? Su elnienos medalionais?!! Mane pačią viskas užburia svaiginančiai vakarienei. Ir tiesiog šiaip, be jokių jubiliejų, progų, draugų, svečių. Viskas tik šeimai, mūsų šeimai:).
Elnieną pirkau "Merkio produktai" www.merkio.lt elektroninėje parduotuvėje. Man suprantama, kai užsisakau elektroninėje parduotuvėje šaldytuvą ar dulkių siurblį, knygą ar rankinuką. Jeigu netinka, ar brokuotas daiktas, tai galiu grąžinti, o kaip su maistu? Labai nedrąsiai, bet kartą užsisakiau pas "Merkio produktai" šamo file. Gavau puikios kokybės. Kitą kartą išdrįsau užsakyti savo mėgiamų sraigių, o dabar išbandžiau su elniena ir tikrai nenusivyliau. Kokybė buvo puikiausia: malta, gabalėliais ar kumpis. Tiesa, niekaip nepavyksta užsisakyti nugarinės ar file, kad išbandyčiau Karpačio ar Tartarą, bet tai, ką gavau, tikrai maloniai nustebino.

Taigi, šis mano patiekalas buvo šiek tiek nusižiūrėtas iš "Finland cooking" knygos ir pritaikytas mūsų šeimos įpročiams.

3 porcijos

Medalionai:
400 g elnienos kumpio
druska
grūsti pipirai
aliejus

Raudono vyno padažas:
1valg.š. sviesto ghee
1 svogūnas
1 lauro lapas
3 džiovinto čiobrelio šakelės
druska
grūsti pipirai
1valg.š. medaus
200 ml raudono vyno
150 ml jautienos sultinio

Bulvių košė:
5 vid.dydžio bulvės
1valg.š. sviesto
150 ml verdančio pieno
druska
krapai

Baravykai:
8 maži šaldyti baravykai
1 svogūnas
1valg.š. sviesto ghee
1 lauro lapas
1/4 arb.š. maltų juodų pipirų
Elnienos kumpį supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Aš supjausčiau apie 1,5 cm storio. Pabarstykite pipirais, ištrinkite aliejumi. Palikite valandai marinuotis.
Padažas. Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, šiam ištirpus suberkite smulkiai sukapotus svogūnus, lauro lapą, čiobrelius, pipirus, druską, medų. Nuolat maišydami kaitinkite apie 5-7 minutes, kol lengvai karamelizuosis. Supilkite vyną. Išmaišykite ir virkite ant mažos ugnies kol liks apie 30 proc. viso tūrio. Supilkite sultinį ir toliau kaitinkite ant mažos ugnies kol padažas visiškai sutirštės ir liks jo apie 50-100 ml. Aš užtrukau apie 1,5 valandos.
Bulvių košė. Bulves virkite kol šios taps itin minkštos. Sutrinkite su sviestu ir karštu pienu, kol neliks gumulėlių. Krapus susmulkinkite ir įmaišykite į bulvių košę.
Baravykus smulkiai sukapokite (aš naudojau šaldytus). Svogūnus susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje su sviestu. Šiems suminkštėjus suberkite smulkintus baravykus, lauro lapą, pipirus. Maišydami troškinkite apie 7 minutes.
Kai garnyras bus paruoštas įkaitinkite keptuvę ir sudėkite elnienos medalionus. Kepkite po 3 minutes (jeigu norite vidutiniškai kepto ir apie 1,5 cm supjaustyto dydžio) iš kiekvienos pusės.

Pastebėjimas:
Prie šio patiekalo puikiai tiktų ir žiupsnelis šviežių salotų, nors man tai buvo puikus skonių ir kvapų įvairovės derinys.







2 komentarai:

  1. Kokia prabangi vakariene! Nuostabu! Parodziau vyrui, tai net akys uzsidege del elnienos :)))) Reiks nutaikyti kada ir uzsisakyti isbandyti. O siaip tai taipir turi buti - mazos sventes be progu, juk gyvenam karta ;) Kam dar laukti "kokios nors datos", smagiau taip :)
    O padaza isvis pasizymiu, turbo turi buti prie steiko arba siaip daugybes patiekalu manau.
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaitytoja, tikrai neverta laukti specialiu progu:) Ypac del to, kad Merkio produktai nedidelemis porcijomis parduoda. O padazas tai labai tiko prie elnienos, bet manau, kad puikiausiai tiks ir prie jautienos, antienos ir kitos ryskios mesos.

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu