Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. vasario 22 d., sekmadienis

Karpis po morkomis pagal mano draugę

Šį savaitgalį atlikau privalomąją programą. Apsilankiau knygų mugėje, prisipirkau knygų. Dabar bus skaitymo laikotarpis. Laukia ilga kelionė lėktuvais, traukiniais ir t.t. Labai patogu lėktuve išsitraukti knygą, atsijungti nuo aplinkos ir ramiai praleisti kokias 8-9 valandas savyje. O jeigu dar knyga įtraukianti, tai kelionė tampa tarsi akimirksnis. Nebejauti, kad nepatogi sėdynė, kad kažkas šalia knarkia ar koks vaikas pavargęs klykia. Dalyvauji su savo herojumi ir "dzin" kas aplinkui darosi. Tiesa, dar tokiuose skrydžiuose, meluoju, gerokai trumpesniuose, labai mėgstu skaityti "Žmones", kol aptariame visas sukneles, vakarėlių liūtus ar kitas žvaigždes, žiūrėk jau ir leidiesi Berlyne ar kitame Europos mieste. Viso to tikrai neužtenka tarpatlantiniams skrydžiams, kur reikia suspėti ir pavalgyti, ir pamiegoti, ir filmą pažiūrėti, ir knygą paskaityti ir neužsiknisti. Todėl, dar kartą noriu pasidžiaugti, kad labai laiku įvyko knygų mugė, kad joje sudalyvavau, kad sutikau malonių žmonių ir dar prisipirkau knygų:).
Šį kartą mūsų šeimos pietūs tapo ypatingai paprasti. Paprasčiausias karpis po paprasčiausiom daržovėm.
Mano požiūris į karpį yra labai filosofinis. Man jis smirda ir turi milijoną kaulų. Nuo vaikystės žuvis drebučiuose būdavo tik karpis. Tai reiškia, kad jis man atsibodęs iki kaulų smegenų. Nors ne per seniausiai pati pagaminau karpio užpiltinę Karpio užpiltinė, tačiau ji buvo absoliučiai kitokia, nei gamindavo mano mama. Ir kas ragavo, visi ją gyrė. Bet kokiais būdais pagamintą karpį valgyčiau, aš visada jaučiu jo kvapą, išskyrus tuos atvejus, kai valgau pas savo draugę morkų pataluose arba pas armėną  Restoranas "Araks" . Kartą prirėmiau draugę "prie sienos" ir ištardžiau, kaip ji sugeba panaikinti tokį stiprų karpio kvapą. O ji išdavė mažą paslaptį. Tiesiog, karpį ištepa majonezu, o tada deda milžinišką kiekį daržovių ir ilgai troškina orkaitėje.

4-6 porcijos

1 karpio file (1/2 žuvies)
3 valg.š. graikiško jogurto (tiesiog tokį turėjau)
2 morkos
2 salierų kotai
2 svogūnai
2 lauro lapai
malti juodieji pipirai
1 arb.š. garstyčių grūdelių
aliejus kepimui
druska
Karpio file ištepkite jogurtu (neturėjau majonezo, geriau būtų juo). Palaikykite, kol apkepsite daržoves.
Morkas nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūnus ir salierus supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje apkepkite svogūnus, šiems suminkštėjus suberkite morkas ir salierus, lauro lapus, pipirus, garstyčias, druską. Nereikia, kad sukeptų, bet būtų minkšti. Atvėsinkite.
Kepimo inde karpį padėkite žemyn oda, ant viršaus uždėkite daržoves. Uždenkite folija ir kepkite 20-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje (priklausomai nuo žuvies dydžio), nudengę foliją dar kepkite 10minučių.

Viskas nerealiai paprasta ir skanu. Sakyčiau ir to karpiško kvapo neperdaugiausia jautėsi. Gal su majonezu būtų dar geriau? Nežinau, bet jogurtas maloniai pamarinavo karpį, tai jau tikrai.


12 komentarų:

  1. Karpio kvapa panaikina cesnakas ir krapai. As pusdieni pamarinuoju ir kepu keptuvej gabaliukais, gaunasi traskus, kvapnus, skanumelis!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar teisingai suprantu, kad pries kepdama pusdieni marinuojate cesnakuose, krapuose? Tik toks marinatas? ir tada kepate? Apvoliojate miltuose ar dziuveseliuose? Daug aliejaus naudojate?

      Panaikinti
    2. Taip, teisingai :) krapai, cesnakai, pipirai, druska, itrinu gabaliukus ir palieku, galima ir per nakti. Apvolioju miltuose ir kepu, aliejaus, zinoma, susinaudoja, bet stengiuos kuo maziau, neoilu tiek, kad apsemtu gink dieve, tiesiog kad keptu. Kiek ragavau kitaip pagaminta karpi, visada trukdo kvapas, o vat sitaip keptas jis man patinka. Tikiuosi Jus ten atskiriat kuris anonimas raso nesamones :)

      Panaikinti
    3. As taip ir pamaniau, kad tai ne jus parasete. Nes zmones kurie valgo skaniai, negali buti tokie pikti;) O karpi pagal jusu rekomendacijas butinai isbandysiu.

      Panaikinti
  2. tokia rastinga, tokia knygu uzipirkusi, bet paprasciausio lietuvisko zodzio "gyre" be klaidos nepavyko parasyti: "Ir kas ragavo, visi ją girė", kas ta "gire"? Gal tamsta kazkas "pagyre"? Ar visgi "pagire"?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na ir ziezula gi :))) Geriau pabandykit savo bloga rasyti ir ten klaidas susiziurekit ;) Nera klaidu nedaranciu ir tikrai ne pasaulio pabaiga tai. Linkiu "nuleisti gara" ir grazios dienos :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
  3. O jeigu tamsta pati esate tokia raštinga, gal ir lietuvišką raidyną įsijungtumėte? O kas nerašo tas ir klaidų nedaro. Ačiū už tokį malonų pastebėjimą, klaidą ištaisiau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Cha, Odeta, karpis pikciurnu pritrauke, kaip matau :))) As senokai jau kepiau karpi, reiktu gal prisiruosti kada. Kai kepdavau, marinuodavau su labai daug cesnako, petrazolem, pipirais. Ir kepdavau orkaiteje, man kazkaip jis tada ne toks riebus gaudavosi.
    O as praleidau knygu muge, paskutini karta buvau pries du metus, nupedinu siaip i knygyna koki dideli, nes tos zmoniu minios... Bet pati muges ideja man labai patinka, dziugu matyt, kiek daug knygu perkama ir skaitoma.
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, o aš nepykstu ant tokių žmonių, kurie galvoja, kad yra tobuli ir neklystantys. Jeigu jiems sekti kitų klaidas ir pasikėlusiu tonu apie tai pranešti suteikia malonumą, tegul ten ir murkdosi. O aš turiu ir svarbesnių ir įdomesnių gyvenime dalykų ir malonesnių žmonių sutinku:)
      O Karpį būtinai reikės išbandyti su česnakais:)

      Panaikinti
  5. O man visai karpio kvapas neerzina. Priimu kaip ežero žuvies specifiką ir tiek. O pikti komentatoriai tai dar nieko. Aš va darbe parašiau ataskaitą ir gavau beveik 700 komentarų į kuriuos privalu reaguot, perskaityt, įsigilint ir reaguot. Kai pagalvoju, tai mano kantrybė žmonių priekabumui ir bjaurumui yra begalinė ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, aš irgi karpį priimu, kaip vandeninę kiaulieną, jos gi irgi kartais užsinori:)
      Žinai, aš pastebėjau tokį dalyką per savo darbo patirtį. Kad kritikuoti visda labai lengva, o kai reikia pačiam padaryti, tai jau nebėra taip ir paparsta. O kai dar tavo triūsą sukritikuoja, o dar pašiepiamai, su pagieža ar pašaipa, tai kartais rankos nusileižia visiškai ir nebesinori daugiau nieko ir daryti. Aišku, mes visi privalome rašyti gramatiškai gimtąja kalba, tačiau ar verta iš karto toną parinkti pašiepiamą. Visada yra maloniau išgirsti draugišką patarimą, pastebėjimą netgi kritiką. Tada taip ir norisi pasitempti, pasirodyti dar geresniu ir nebepavesti nei savęs nei kitų.
      Ai, bet ką aš čia su tuo žmogiškumu....tik vis tiek iškyla klausimas: ar nepavargo žmonės būti tokie pikti ir pagiežingi? Aš pavargau ir noriu gyventi taikiai ir šypsotis, mėgautis geru maistu, vynu, kelionėmis, draugų kompanijomis, tiesiog gyvenimu:)

      Panaikinti
    2. Aš tai galvoju, kad nepavargo, nes LT tapo įpročiu visus kritikuoti ir šaipytis. Ir dar pastebėjau, kad pagiežos daugiau turi ne tie, kurie verlslauja, dirba, didelį stresą patyria, o tie kurie yra "atseit" kultūros žmonės. Tada bamba ,kad Lietuva jiems kažko nedavė, nuskriaudė, kad jie va tokie dvasingi, gilūs, kultūringi yra tokie neįvertinti ir nelaimingi. O tam, kad džiaugtis gyvenimu nereikia nei krūvos pinigų, nei karjeros ir galios.

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu