Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. sausio 4 d., sekmadienis

Sojos padaže virta lašiša su morkų piure ir pankoliais

Sveiki sulaukę Naujųjų metų:) Tikiuosi, kad ir šiais metais kepsime, virsime, diskutuosime, draugausime ir žinoma dalinsimės patirtimi ir įspūdžiais.
Šį Kalėdinį laikotarpį, visiškai skirtingai nei praeitais metais, leidome keliaudami po Portugaliją. Aplankėme Lisaboną, Algarvės regioną, Seviliją, Evorą, Portą, Koimbrą ir dar ne vieną mažesnį Portugalijos miestelį. Įspūdžių parsivežėme pilną lagaminą, prisiragavome neragautų patiekalų, žinoma nusipirkau knygą apie šios šalies maistą, nukoviau eilinį rankinuką, nuėjome kasdien po 8-10km, dairydamiesi po grožybes ir ragaudami portą ir ne tik:).
Pirmą kartą gyvenime paragavau ožkienos ir išsiprašiau receptą, tad belieka tik gauti jos nusipirkti Lietuvoje. Gal kas žino, kur galima gauti nusipirkti ožkienos? Aštuonkojų visokiausiomis receptūromis, kad su kaupu užpildžiau savo telefono fotografijų saugyklą. Ir žinoma, kokia gi Portugalija be savo Bacalao. Vieną variantą tokį nerealiai skanų išragavau, kad tik ir svajoju kada pagaminsiu. Bet tai prižadu pagaminti ir aprašyti dar šiais metais.
Kadangi grįžome namo po žmonių parduotuvių užplūdimo, teko pasitenkinti parduotuvių lentynų likučiais. Todėl improvizavau kaip nešė fantazija, ir ne tik. Mat prieš pat išvykimą teko garbė pabuvoti Čiop Čiop organizuojamuose kursuose su Tomu Rimydžiu, kuris yra žinomas kaip lietuviškos modernios virtuvės kūrėjas. Todėl bandžiau iš atminties pagaminti morkas, kurias gaminome kursų metu. Nes taip ir nesulaukiau receptūros iš Čiop Čiop, nors kiek žinau tokiais atvejais ji gaunama. Ai, bet ką aš čia skųsiuosi, vos metams prasidėjus. Jeigu esu sklerotikė ar nekonspektavau, tai jau mano problemos:).

3 porcijos

Lašiša:
500 g lašišos file
3 valg. š. sojos padažo
3 valg.š. ryžių acto
1 valg.š. hoi sin padažo (galima ir nedėti)
1 arb.š. medaus
3 cm imbiero šaknies
2 skiltelės česnako
1/2 čili pipiro
1/3 stikl. vandens
1 arb.š. aliejaus

Morkos:
6 morkos
200 g grietinėlės 30% riebumo
2 skiltelės česnako
druska
malti juodieji pipirai
raudonėlis

Pankolis:
1 pankolio gumbas
alyvuogių aliejus
druska
Morkas nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ir virkite grietinėlėje atvirame puode ant mažos ugnies apie 1 valandą. Druską, pipirus ir raudonėlius dėkite pabaigoje troškinimo. Prieš tiekiant sutrinkite trintuve.
Lašišą užliekite pasigamintu padažu iš sojos, ryžių acto ir hoi sin padažo ir medaus. Marinuokite apie 20-30 minučių. Nupilkite padažą nuo žuvies į indą su vandeniu, išmaišykite. Įkaitintame puode su lašeliu aliejaus vos vos apkepkite supjaustytus imbierą, čili ir česnaką. Įdėkite žuvį. Supilkite padažą. Užvirus po 1-2 minučių išjunkite ugnį ir palikite, kol paserviruosite lėkštes.
Pankolį supjaustykite riekelėmis, sumaišykite su aliejumi ir druska. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių, kol suminkštės ir gražiai paruduos.

Pastebėjimas:
Morkų košė gavosi labai koncentruota. Kitą kartą dėčiau jos šiek tiek mažiau arba grietinėlę rinkčiausi liesesnę arba praskiesčiau vandeniu.
Žuvis išvirė labai skaniai, bet gavosi švelni, kitą kartą mažiau pilčiau vandens arba daugiau dėčiau sojos, bet tikrai dar taip gaminsiu.

O visų svarbiausia, kad lėkštės buvo "išlaižytos":)





11 komentarų:

  1. Sveika sugrįžus po kelionių!! Portugalijoj dar nebuvau, bet jau po šio papasakojimo seilė nutįso - įrašau į wish list'ą:) Gerų ir kūrybingų tau metų, svarbiausia, kad būtų laiko eksperimentuoti virtuvėje, ir dar svarbiau - kad būtų laiko tuos eksperimentus aprašyti:) Su Naujais!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, ačiū, prisižadu neapleisti savo blogo:) Juk labai smagu gauti laiškus, komentarus, pastebėjimus....O Portugalija įdomu labai, nors kartą gyvenime ją reikėtų pačiupinėti:)

      Panaikinti
  2. Sveika sugrįžus! Jau pasiilgau tavęs ir tavo receptų. Aš sykį Švedijoje gaminau šventinę vakarienę prižiūrima šefų ir tuo metu atrodė viskas labai aiškiai, bet ka namuose tą patį bandžiau pagaminti, tai nei velnio taip skaniai nesigavo. Net kalafiorų piurė kažkokia karti gavosi. Aš po labai trumpų atostogyčių Italijoje grįžau. Tai ant kojų nuospaudos, viena pūslė, nes norėjau labai stilinga Italijoje būti ir aukštais kulnais nuvariau. Tai apie pietus padais jausdavau kiekvieną senamiesčio grindinio akmenėlį kaip kokia Undinėlė. Užtat labai laiminga buvau į savo virtuvę grįžusi ir kuriam tai laikui jokių bulkų, jokių picų, jokių makaronų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, ačiū kad skaitai:) Mes tai iš Portugalijos per Bergamą grįžome. Teko dieną po šilumos pabėgioti su plonomis striukytėmis, bet apturėjome nereliai skanius pietus suvalgyti. Ir pamilti polentą:)
      O kulniukus tai aš kaip ir tu, tik Osle išbandžiau grindiniu lakstydama, tai grįžau namo kaip robotas. Basa ir išsižergusi vaikščiojau, kad žemę stabiliai jausčiau:)
      O su bulkomis, po čios kelionės irgi kuriam laikui užraukiau. Svarstyklės išgąsdino:)

      Panaikinti
    2. Aš vyrą gundžiau polentą valgyti, bet jis jau po Lenkijos kelionės bijojo, nes ten valgė visus "vietinius džiaugsmus", kuriuos tik sugebėjome rasti. Iki šiol purtosi nuo kažkokios duonos-bulkos su taukais ;-) Tai šį sykį tylėjau dėl maisto ir leidau šeimai vadovaut. Svarstyklės po švenčių irgi gasdina, bet šiandien vėl persivalgiau, nes negalėjau nevalgyti tiek gaminus. Atsigriebiau, kad per šventes mokiausi ir nieko ypatingo negaminau.

      Panaikinti
    3. Dovile, aš šiandien dar nespėjau persivalgyti, bet dar ne vakaras. O dar Niujorkietišką sūrio pyragą padariau....žodžiu....O kas dėl lenkų, tai jie tikrai visokių įdomių subproduktų sugeba savo receptuose panaudoti:)

      Panaikinti
    4. Kokią ten bulką su taukais valgėt Lenkijoje?:) Tikriausia šmalcą?:)) Jį degtine užgert reikia, jei taip nedarė vyras, tai tikiu, kad stovi iki šiol nesuvirškintas:)

      Panaikinti
    5. Nida, nebeprisimenu, senai buvo, bet po siai dienai purtausi:)

      Panaikinti
  3. Sveika sugrizusi, Odeta, bei su Naujais metais! Polekio ir uzsidegimo ;) Prisijuokiau balsu, kai perskaiciau apie tavo vaiksciojima basom :)))) Yra ir man taip buve, kai pervertinau savo galimybes karta ;) O as po visu svenciu ir patiekalu neriu i Indiska virtuve, su aromatingais prieskoniais visais, be mesos, skrandziui poilsio laikas tebus:)))
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, ačiū:) Man labai patinka indiška virtuvė, bet namiškių nelabai ja pavyksta sugundyti. Taip ir išsivaizduoju tą sklindantį aromatą iš puodo, kuris užlieja visus namus:) SUGUNDEI:) ummmm

      Panaikinti
  4. Odeta, nematau Tavojo e-mailo, tai rašau čia. Reikalas tas, kad radau neseniai įdėtą skelbimą apie parduodamą ožkieną, galbūt dar aktualu: http://www.skelbiu.lt/skelbimai/ozkiena-20735574.html

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu