Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. sausio 10 d., šeštadienis

Niujorko sūrio pyragas

Kažkurią dieną peržvelgusi savo blogą supratau, kad labai seniai gaminau saldumyną. O tai buvo gerokai prieš pusę metų Mano pirmasis gyvenime tortas , bet tikrai pamenu, kokiai progai aš tą tortą kepiau. Tiesiog, kai mano dukra sėkmingai įstojo į gimnaziją. Užgraužė sąžinė, kad taip retai palepinu savo gimnazistę, kad maitinu jos smegenis tik žuvimi, šiek tiek mėsa, sriubomis ir daržovėmis. O sielą, kuriai reikia saldumo, visai apleidau. Todėl nusprendžiau ištaisyti šią savo baisią gėdą ir šeimyną palepinti sūrio pyragu. Kurį be galo mėgsta mano dukra, o ir vyras mielai juo pasmaguriauja. Paneršusi po blogerių saldumynų kerteles, radau pas Nidą Niujorko sūrio pyragas ir supratau, kad aš jį tiesiog privalau iškepti čia ir dabar. Jis taip skaniai atrodė, kad sulaukti, kada jį būtų galima iškepti, tapo tikras išbandymas. Nes tas tvyrantis aromatas ir pyrago grožis, o ką jau kalbėti apie vaizduotę, darė naktį sunkią:).

Pagrindui:
360 g sausainių Selga
100 g sviesto

Sūrio masei:
1 kg varškės
2 valg.š. pieno
230 g cukraus pudros
30 g miltų
5 kiaušiniai ( vienas pasitaikė su 2 tryniais)
1 apelsino žievelė
1 citrinos žievelė
1 vanilės ankštis
2 valg.š. Amareto likerio
Pirmiausia sutrinkite sausainius iki smėlinės konsistencijos. Sviestą išlydykite. Kepimo formą pirštais išspauskite sausainių su sviestu mase. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 10 minučių. Atvėsinkite.
Varškę sutrinkite iki vientisos masės. 
Pastaba: aš ją du kartus permaliau mėsmale, o paskutinį kartą pertryniau per sietą.
Varškės masę sumaišykite su pienu, miltais, cukraus pudra, vanile, smulkiai tarkuotomis citrinos ir apelsino žievelėmis. Tada pastatykite virtuvinį kombainą mažu greičiu suktis ir muškite kiaušinius po vieną, sekantį mušant, kai prieš tai buvęs gerai susimaišo su varškės mase. Pabaigoje įpilkite Amaretą ir viską išmaišę supilkite į jau atvėsusį sausainių pagrindą.
Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių 10 minučių. Tada sumažinkite temperatūrą iki 100 laipsnių ir kepkite dar valandą. Išjungę karštį palikite pyragą pravertoje orkaitėje lėtai vėsti ant grotelių. Galutinai atvėsusį pyragą dėkite į šaldytuvą mažiausiai šešioms valandoms.
Pastaba: kadangi kepiau pyragą vakare, tai palikau sutvirtėti visai nakčiai.

Aromatas, purumas, pagrindo traškumas tobuli. Sakyčiau, tai tobuliausias Niujorko pyragas kokį esu kada nors ragavusi.


6 komentarai:

  1. jauciu labai skanus,noriu:) o jei neturiu kombaino,tai gal galima ir su mikseriu issukt?noreciau paklaust kokio dydzio kepimo forma?aciu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuoširdžiai rekomenduoju:) Skersmuo 24cm, o su mikseriu tikrai išsuksite, svarbu lengvomis apsukomis;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šis pyragas - be konkurencijos!! Atrodo tai puikiai, toks geltonas (čia dėl to dvigubo trynio, jaučiu:)). Labai gerai iškepei - vienodai visur iškilęs, Tiesiog tobulas!!! Niam niam, kaip užsimaniau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, tikrai taip. Jis tobulas. O geltonas tikriausiai dėl tų 2 naminio kiaušinio trinių:) Iškepė pagal Tavo rekomendacijas, o kadangi jos buvo geros, tai ir pyragas gavosi nerealiai geras. Ir kaip norisi visiems šaukti, kad reikia išbandyti, nes garantuotai nenusivilsite:)

      Panaikinti
  4. Laba diena,
    pyragas tiesiog fantastiškas, tikiuosi, nepristigs man drąsos pamėginti išsikepti pirmą gyvenime sūrio pyragą.

    Ir dar pastebėjau linksmą klaidą: Paneršusi po blogerių saldumynų kerteles... Tikriausiai turėjote mintyse "panaršiusi"? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva, išbandyk būtinai, tikrai nenusivilsi, o ir kiti liks labai patenkinti:)
      O dėl linksmos klaidos, turiu tokių "blogų" žodžių rinkinį, jie vadinami kalbos šiukšlėmis:) Bet labai ačiū, kad viską skaitote ir pastebite:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu