Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2015 m. sausio 23 d., penktadienis

Lašiša su indiška Raita



Kai pradėjau žuvį pirkti "Šiaurės jūros" parduotuvėje, tai supratau, kad net lašiša prekybos centruose yra visai kitokia ir gerokai prastesnės kokybės. Šioje parduotuvėlėje lašiša visada stangri, nesijaučia žuvies taukų kvapo, o ir porcijos labai patogiai paskirstytos. Paskaičiavau, kad mūsų šeimai reikia 400-500 g žuvies pietums ar vakarienei, kitaip tariant vienam prisėdimui prie stalo. Todėl, kiekvieną kartą ateidama į Šiaurės jūros parduotuvę tyliai prašau, kad tik neapleistų kokybės, kad ir toliau viską darytų su meile, nenustotų gerbti klientų ir savęs. Kaip labai dažnai atsitinka restoranuose - atsidaro su lozungais, o po metų žiūrėk, jau ir nebėra ten ką veikti. Tai maistas peršaldytas, nešviežias, tai padavėjai "nosį krapšto", o ir maisto porcijos nenormaliai susitraukė arba atsiduoda penktu aliejumi. Nereikia būti prabangiu restoranu, kad išliktų kokybė, šviežias maistas, aptarnavimas, kainos ir kokybės teisinga proporcija. Šiuo atveju aš visada žaviuosi Klaipėdos "Skandalu", atvykusi darbo reikalais, būtinai randu laiko papietauti jame. Ir visada gaunu šviežią maistą, neperdėtai malonų aptarnavimą ir tai jau tęsiasi nežinau kiek metų ( 10 tai jau tikrai). Nuoširdžiai žaviuosiu jų ilgaamžiškumu, kaip kad Vilniuje Markus &Ko, Bisro 18, Da Antonio. Nėra ten nei kažkonios Pompos, nei Fusion, tiesiog kokybiškas maistas ir malonus aptarnavimas. O ko daugiau ir norėti? Visada norisi sugrįžti, pakviesti draugus. Net nebūtinai restoranai. Pietaudama "Forte" žaviuosi aptarnavimu, tokių malonių padavėjų, ypač tinklinėse kavinėse, nesu sutikusi. O Pomidoras Domus galerijoje su savo midijų skrebučiais, nors ir jų kaina kyla kaip ant mielių, bet kada ten beužsukčiau, visada jų norisi:)
Todėl apsipirkusi lašišos Šiaurės jūros parduotuvėje linkiu: kad biznis sektųsi labai gerai, kad nepradėtumėte taupyti klientų sąskaita ir būtų galima kasdien gauti šviežios žuvies ir jūros gėrybių:)
Šį kartą lašišą gaminau panašiai kaip Poached Salmon with Cucumber Raita . Kadangi nelabai moku gaminti tiksliai pagal receptus, nes dažnai vieno ar kito ingrediento tiesiog neturiu šaldytuve, bet galiu pasakyti, kad šis receptas tikrai yra puikus ir vertas išbandyti.

3-4 porcijos

500 g lašišos file
1 1/2 stiklinės vandens
1 1/2 stiklinės sauso balto vyno
3 valg.š. balto vyno acto
2 lauro lapai
6 kvepiantieji pipirai
1 svogūnas
1 morka
1 saliero kotas
druska

Indiška Raita:
350 g graikiško jogurto
1 česnako skiltelė
1/2 ilgo agurko
2 valg.š. šviežių mėtų
1/4 rūkytos paprikos miltelių
1/8 maltų čili pipirų
1/4 maltų juodų pipirų
1/4 laimo vaisiaus sulčių
2 valg.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
druska
Lašišą supjaustykite porcijomis. Svogūną nulupkite ir padalinkite į kelias dalis, morkas supjaustykite riekelėmis, saliero kotą padalinkite stambiais gabalėliais. Užvirkite vandenį, sudėkite visus prieskonius, bei prieskonines daržoves. Pavirkite 10 minučių, supilkite vyną. Virkite dar 5 minutes neuždengę puodo. Atvėsinkite iki 50-60 laipsnių. Sudėkite žuvį. Užvirkite, uždenkite dangčiu puodą ir po 1 minutės išjungę palaikykite žuvį apie 10 minučių.
Į jogurtą suberkite ypač smulkiai sukapotą česnaką ir mėtas. Suberkite papriką ir čili, juoduosius pipirus su druska. Iš lėto, po truputį lašinkite laimo sultis ir aliejų. Viską labai gerai išplakite iki vientisos masės.
Prieš tiekiant būtinai nulupkite lašišai odą, užliekite Raita ir paragavę pagalvokite, kad nuostabiai skanu;)
Mums patiko labai labai:)



9 komentarai:

  1. Tobula, Odeta!!! Pritariu dėl žuvies kokybės "šiaurės jūroje". Tik pagyvenusi Izraelyje (kuris nuo Norvegijos kokiais 4000 km toliau nei Lietuva), ką reiškia normali lašišos kokybė, ir kokį š... (atsiprašant) mes valgydavom pirkdami prekybos centruose, nors ta lašiša taip pat iš Norvegijos buvo. Kaip ir viskas pasaulyje, lašiša taip pat skirstoma į kokybės kategorijas, tad prekybcentriai, savaime suprantami, siekdami didžiausios maržos, ima pigiausią, o Šiaurės jūrai rūpi kokybė (ačiū Dievui ir ačiū jiems!!). Todėl mūsų šeima taip pat neįsivaizduoja gyvenimo be lašišos (tos, iš ŠJ), be žuvies ir be skanių patiekalų. Šis tavasis - puikus pavyzdys, kaip ta pati lašiša gali pražydėti skirtingais skoniais ir spalvomis.... Puikuma!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nida, Sutinku su Tavim visu 100%:) Aš iš viso lašišos už žuvį neskaičiau, nes prieš tai daug metų su suomiais dirbau ir iš jų pastoviai lauktuvių sulaukdavau tai laukinės, tai kokybiškai užaugintos lašišos. O dabar vėl galiu su didžiausiu malonumu ją valgyti, tik "meldžiu", kad ŠJ tik nenusipigintų ir toliau kokybę palaikytų. Geriau jau aš šiek tiek brangiau sumokėsiu, bet "Š" nekišiu į gerklę:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip jums lietuviška lašiša? Kaip tik neseniai į 5 kategoriją Raudonosios knygos įrašyta, kaip atkurta LT.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Teko ragauti, bet labai senai ir sugautą upėje, tai man ji pasirodė kaip gėlavandenė žuvis, o ne jūrinė. Bet tai buvo taip senai, kad net skonį sunku apsakyti:)

      Panaikinti
    2. Aga, atrodo kaip gėlavandenė, bet man skonis patiko.

      Panaikinti
    3. Aš tik girdėjau iš tų, kurie ragavo, kad labai skani. Bet man neteko... Čia tikriausiai reikia turėti vyrą žveją, kad tokios paragautum:)

      Panaikinti
    4. Aš neturiu vyro žvejo, bet kaimynai žvejai ir medžiotojai. Va, ir šiandien gavom dovanų krūvą ešeriukų ir dar šerno kulšį ;-)
      Taip ir lašišos buvo atnešę didžiausią gabalą. Tai nereikėjo jokio ypatingo recepto. Iškepėm orkaitėje padruskinę ir papirinę ir pakrapinę.

      Panaikinti
  4. Dovile, sugundei kaip mane su ta lasisa lietuviska, ot gerus kaimynus turi! ;) Dabar ir man maga paragauti.
    Del kokybes as irgi pritariu - geriau maziau, kokybiskiau, kad ir daugiau kainuoja. Galu gale, juk esam tai, ka valgom, jei yra galimybe megautis kokybiskesniu maistu, as irgi uz.
    Odeta, aciu uz recepta, ryt ruosiu pietums :) Neabejoju, kad super skaniai cia gaunasi.
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dovile, Nida, Skaitytoja tik laukine zuvis gali buti pati nerealiausia, bet kai pasaulis tokiu greiciu juda i prieki, tai visai nebenuostabu, kad ir menkes augina, tuoj ir anciuvius su stintomis prades auginti. Man baisiausia, tai, kad tas zuvytes dar ir seriame "bele kuo", o po to skundziames, kad ir neskanu ir ne tokia struktura ir nekvepia zuvimi....o brakonieriauti negerai, kad paragauti laukines lasisos ar tuno reikia moketi milzinishkus pinigus arba gaudyti eseriukus, po kol ju dar yra musu ezeruose ir upese:) Dar reikia kaifuoti, kol sugauname naturaliu zuvu:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu