Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. gruodžio 3 d., trečiadienis

Kepta marinuota žuvis

Labai daug kelionių ekspertų, žinovų ir šiaip paprastų keliautojų šalių pažinimą rekomenduoja pradėti nuo turgų. Ne tų šmutkinių, bet maisto, kuriuose pasimato ką žmonės valgo, augina, gamina. Italijoje ar Prancūzijoje turgūs lūžta nuo įvairiausių sūrių, kumpių, dešrų, daržovių, žuvų pasiūlos. Ispanijoje daržovės su vaisiais užpildo didžiąją dalį, mažesnę turgaus vietos dalį paliekant žuvims, kumpiams, bet būtinai yra užkandinės su nuostabiai šviežiais tapais. Svarbiausia, kad čia visur švaru, malonūs prekeiviai, visuomet pasiūlantys paragauti gabalėlį vieno ar kito gardumyno, o jeigu šiek tiek kalbi jų kalba, tai dar ir šnekos bus kaip seniems pažįstamiems.
Besilankant Rumunijos ar Bulgarijos turguose atrodo yra ir krūvos daržovių (svogūnų, paprikų, kukurūzų ir t.t.) ir lašinių, dešrų čia netrūksta. Tačiau švaros, malonaus bendravimo ir lengvumo nėra. Norisi greitai apžiūrėjus bėgti į šviesesnę gatvę. Ko negalima pasakyti apie Vengrijos ar Kroatijos turgus, kurie artėja link europietiškų, jaukių turgelių.
Kuo toliau į rytus, tuo labiau turgai kvepia. Prieskonių įvairovė, jų aromatai tiesiog užburia ir nebematai nei netvarkos, nei begalinio prekeivių įkyrumo. Mano galvoje susikūręs rytietiško turgaus vaizdas: vaisių, kepinių ir datulių saldumas, prieskonių pikantiškumo aromatas susimaišęs su iš žuvies prekyvietės pastato sklindančia smarve.
Tolimųjų rytų turgus gausus egzotiškiausiais vaisiais, nematytomis žuvimis, mažomis virtuvėlėmis su keisčiausiais patiekalais ir iki ausų išsišiepusiais pardavėjais. Arba plaukiojantys turgūs, nuo mažučių "Maximučių", siūlančių vos ne pilną prekybos centro asortimentą iki specializuotos vieno ar kito vaisiaus ar daržovės "bazės" laive. Pamiršau, dar prie tokių plaukiojančių turgų plaukioja ir laiveliai "Užkandinės", tiekiantys maistą tiek prekeiviams.
Man tie turgai tokie skirtingi, tokie turintys vieną ar kitą plonytį tik tam turgui būdingą niuansą. Kaip ir Lietuvos turgūs. Klaipėdoje didžiausia patalpa skirta žuviai, nesvarbu, kad parduoda tą patį per tą patį vienodomis kainomis, Kalvarijų turgus su pasmirdusia žuvies patalpa, tetulėmis, perparduodančiomis tuos pačius agurkus, pomidorus ar salotas su apelsinais, moteriškėmis, sutartinai iš bačkų traukiančiomis raugintus kopūstus ar didžiausiu mėsų pavilionais, ar "prabanga" eilėmis ir kainomis garsėjantis Tymo turgelis. Kauno turgai vėl su savitu stiliuku, kur mane žavi didžiulė pasiūla, ir jeigu turi "blatą" pas kokią prekeivę, žiūrėk dar nupirksi ir labai gražų kumpį:).
O labiausiai tai norėjau parašyti apie Rygos turgų. Jis toks milžiniškas!!! Vienas pavilijonas žuviai, kitas mėsai, o dar kur saldainiai, prieskoniai ir šiaip visokios šmutkės. Apšalome nuo jo dydžio:) Kadangi esu baisinė žuvėdė, tai įpuolusi į turgų pirmiausia nulėkiau į žuvies skyrių. Pasirinkimas kokį penketą kartų didesnis nei Klaipėdos, nors abu miestai prie tos pačios jūros. Nėgės rangėsi kaip gyvos gyvatės, šalia gulėjo paruošti konservai, dėžės ką tik sugautų kilkių ir šprotų, menkės, ešeriai, žiobriai, karosai, sterkai, lašišos, otai (šaldyti, bet įspūdingo dydžio), silkės, rūkytos žuvys ir jų dešros. Vaikščiojome ir aikčiojome:). Prisipirkome skrostų žuveliokų už 1,9 Eur/kg, net nežinau kokių, nes kai klausėme, kokia čia žuvis, taip ir nesupratome ar čia kilkė, ar šprotas ar iš viso kažkokia dar kita....

1 kg mažų žuvyčių
druska
džiuvėsėliai

2 raudonų svogūnų galvos
300 g vandens
100 g acto
3 valg.š. cukraus
1 valg.š. garstyčių grūdelių
krapai
kepiantys pipirai
lauro lapai
Žuvies file pabarstykite druska ir palikite valandai įsisūdyti. Po to apvoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite įkaitintame aliejuje iki švelniai paruduos.
Vandenį, actą, cukrų, pipirus, lauro lapus sumaišykite ir užvirkite. Pavirkite max 10 minučių. Atvėsinkite.
Žuvį sluoksniuokite su riekelėmis supjaustytais svogūnais, užpilkite atvėsintu marinatu ir palikite 1-2 valandoms marinuotis. Puikus skonis išlieka ir kitą dieną:)




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu