Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. spalio 14 d., antradienis

Tobulo skonio skumbrė

Kartais kai pagalvoju, kad žuvis toks dalykas, kad su ja nelabai ką reikia ir daryti. Galima ją iškepti, išvirti, išgarinti, sumalti, pagaminti sriubą ar tiesiog suvalgyti žalią, marinuotą ar sūdytą. Pati tikrai labai dažnai gaminu žuvies patiekalus, kartais net užsiciklinu pradėjusi ją kišti į vokelius ar sūdydama/marinuodama ir valgydama žalią. Tačiau kiekvieną kartą vis ieškau ką galima pagaminti, kad tai būtų kažkas tokio nepaprastai gerai, kad norėtųsi kartoti tikrai ne vieną ir ne du kartus. Iš savo tobulų  žuvies patiekalų tikrai išskirčiau 3 favoritus: 1. Žuvis kepta druskoje, kaip pvz.: Ešeriai druskoje su rūkytų daržovių garnyru , 2. Žalia žuvis kaip pvz.: Tuno fiesta ar Tuno seviche, o 3. Žinoma blaškausi tarp Virta-nevirta lašiša ir Žuvies daržovių troškinys. Silkės į besivaržančių kategoriją nestatau, nes man ji visada be konkurencijos. Man ji patinka visokia, net gi visai be nieko, tiesiog teisingo sūdymo ant duonos su sviestu....nieko daugiau ir nereikia. O jeigu marinuota, paruošta su pomidorais ar dar kitaip irgi tinka fantastiškai. Tačiau aš čia šiandien apie žuvį, o ne silkę (nors ji irgi žuvis) noriu pasidžiaugti.
Skumbrė. Kokią jūs dažniausiai valgote? Rūkytą? Karšto ar šalto rūkymo? Kai buvau studentė labai mėgome su draugais karšto rūkymo skumbrės mišrainę su kiaušiniais, žirneliais ir majonezu. Tada prisidarydavome sumuštinių su šiuo užtepu ir kirsdavome iki nukritimo. Atrodė, kad skanesnės rūkytos žuvies net negali būti. Po to atėjo laikas šalto rūkymo: supjaustydavome žuvį būtinai supjaustydavome gabalėliais, kiaušinius taip pat, svogūno ir majonezo, bet būtinai viskas turėjo būti gabalėliais! Tačiau ir tas laikas praėjo, majonezas iškeliavo is mano virtuvės, mišrainės gaminamos vis rečiau, tad ir skumbrės paruošimo būdas transformavosi į sūdytą/marinuotą Prieskoniuota skumbrė kartais ją net iškaulėjusi susuku ir užšaldau, to pasekoje gaudama "Straganiną". O ši puikiausiai tinka vietoj silkės, kaip užkandis ar ant sumuštinio. Tada prasidėjo kepimo periodas, gaila, kad nebuvo pirkti šviežios, bet ir šaldyta teisingai atšildžius gaunasi ne ką prastesnė Tvirta Skumbrė su daržovėmis ar Dūmo skonio žuvienė. Šiandien pagaliau atėjo ta diena, kai gavau pirkti šviežių nedidelių skumbrių, todėl išbandžiau šį receptuką ir tikrai galiu prisipažinti, kad skaniau paruoštos šios žuvies dar nesu valgiusi. Tą pasakė ir mano šeimyna. Skonis NEREALUS, TOBULAS:)

3-4 porcijos

2 skumbrės su galvomis (svoris apie 500g.)
2 česnako skiltelės
sauja vyšninių pomidoriukų
sauja mažų svogūnėlių
20g sviesto
druska
1 arb.š medaus
2 valg.š. balzaminio acto
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
Įpjaukite žuvį juostelėmis. Česnaką supjaustykite riekelėmis. Dalį jo sudėkite į žuvies vidų, dalį sukaišykite į įpjovas. Sviestą įdėkite į žuvų vidų. Apiberkite svogūnėliais, pomidorais. Pabarstykite rupia jūros druska. Aliejų sumaišykite su balzaminiu actu ir medumi. Pašlakstykite žuvį ir daržovės. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15minučių.
Skonis dieviškas, o jau padažas!!!....išlaižėme:)


11 komentarų:

  1. Kaip tik turiu dvi skumbres ir nežinau ką su jomis daryti :) koks nuostabus receptas :) savaitgalį bus šventiniai pietūs :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ernesta, prižadu, nenusivilsi. Ir būtinai nepamiršk medaus su balzamiku. Susidariusį padažiuką pili ant žuvytės, balto vynu užsigeri...romantika nereali, net nereikia savaitgalio:)

      Panaikinti
  2. Nu ką aš tau galiu pasakyti - tobulai ji atrodo. Tik dar beliko sužinoti, kur gi jūs tas skumbres šviežias perkate!!;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O skani, tai nemoku net aprašyti. Jeigu dukra paprašė, kad dar tokios norės žuvies, man tai yra didžiulis įvertinimas, o kai dar visą padažą išlaižė, tai tik patvirtinino, kad buvo žiauriai skanu:) O, kur skumbrę pirkau? Spėk iš vieno karto:) Šiaurės jūroje:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Balzamiko padazas,cia tas pats balzamiko actas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, Tu visiškai teisi, tai balzamiko actas. Skubu taisyti:) Ačiū už pastebėjimą:)

      Panaikinti
  5. O man parūpo - kur randate tokių mažų svogūnėlių? Ir gal turite kokią slaptą vietą, kur Vilniuje galima atrasti šviežių (nekonservuotų) perlinių svogūnėlių? Skumbrė atrodo nuostabiai, būtinai būtinai ją gaminsiu pagal jūsų receptą, tik reikia nulėkt iki Šiaurės jūros.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva, svogūnėlių prisiauginau pati, bet dabar galvoju ir niekaip negaliu atgaivinti savo smegeninės, kur būčiau mačiusi jų pirkti. Nežinau, gal turguje būna? Kokiame nors ūkininkų? Aš būna, kad prirenku visokių nedidukų iš paprastų svogūnų, gaunasi tikrai neprasčiau:)

      Panaikinti
  6. Noriu padėkot už tikrai nuostabų receptą!!! Valgėm, čepsėjom ir visaip kitaip gyrėm kokia skani skumbrė gavosi :) Kepsiu dar kartą BŪTINAI! Abu su vyru dėkojam ;)
    Daiva

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Daiva, laaaabai dziugu, kad patiko. As taip bandziau daryti lasisa, bet ne toks geras skonis gavosi. Bet su dorada, vilkeseriu gerai gavosi. Taciau skumre buvo tobuliausia :)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu