Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. spalio 12 d., sekmadienis

Pikantiška žuvienė

Įvyko taip, kad iš vakaro išsikepėme vokelyje žuvį, kaip tai darau gan dažnai Dorada palmių lapuose su Enoki grybais ,Sterkas vokelyje su šviežiais agurkais , Vilkešeris paprastuoju būdu , Papillote su lašiša ,  sterko su daržovėmis ir ančiuviais papilotė. Buvo labai skanu, bet visos žuvies vis tiek nesugebėjome įveikti, o kai ši atšalo, kitą dieną dieną paknaibiusi supratau, kad niekas apart manęs jos net nepaims į burną. Reikėjo sugalvoti kaip apgauti šeimyną, bet kad būtų skanu ir su meile. Ar jūs išmetate nesuvalgytą maistą? Ar jūs mokate nupirkti tik tiek, kiek reikia? Ar jūs perdirbate, kad vėl būtų valgoma kaip nauja?

4-6 porcijos

200 g keptos žuvies
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
1/2 pankolio
1 morka
1 skardinė smulkintų pomidorų
1/2 laimo vaisiaus
1 citrinžolės stiebelis
5 cm imbiero šaknies
šviežias čili pipiras
5 kario lapeliai
kvapnieji pipirai
aliejus
druska
1,5 l vandens
kalendros lapeliai
Pankolį, česnaką, svogūną, imbierą, čili pipirą smulkiai sukapokite ir apkepkite keptuvėje. Baigiant kepti sudėkite supjaustytas morkas, citrinžolę, laimą. Šiems apkepus, supilkite pomidorus, kvapniuosius pipirus, kario lapelius. Visiems skoniams susigėrus užpilkite verdančiu vandeniu. Viskam suminkštėjus, sudėkite žuvį. Virkite dar max 10 minučių.
Tokia sriuba labai labai tarp rytų ir vakarų:)

20 komentarų:

  1. Aš nesugebu gamint tiek kiek reikia ir gaminu per didelį kiekį. Jei kokia sriuba, tai vėliau šildom, jei kokia mėsa tai priklauso nuo to kiek jos liko. Visad yra tokių patiekalų iš likučių kaip sakau: picos, spagečiam padažas, mišrainės įvairios ir pan. Pas mus namuose bėda, kad dukra neabai mėgsta "išieškotų" patiekalų, tai tenka tai kokių makaronų pravirt, tai dar ką šalia sumeistraut. Dar aišku yra amžinai alkanas "dvarniaška". Nors vakar tokia "skanią" sriubą išviriau, kad ir tos šuo neėdė ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, kai pirmą dieną neišieškai, tai antradienai išieškojimų užtenka:) Pas mus blogiausia, o gal ir geriausia, kad pašildyto maisto niekas nevalgo, tipo duok naują....o čia šast ir sriuba, tipo "Tailandas":) O savo dvarniaškai tik jo kruopas duodam, tai ir tas neėda...šiandien obuolį pavogė ir tą pasirodo ne tokį (rūgštų), paragavo, nusispjovė ir nuėjo:)

      Panaikinti
    2. Pas mus irgi nelabai mėgsta šildyta, bet kokį kartelį tai pašildau kas pašildoma. Aišku, kad kokių makaronų ar koldūnų nebešildau. O su daržovėm taip būna, kad kai pardėje kokius sintetinius pomidorus ar agurkus perkam, tai po vnt, kaip ir Odeta rašė, tai ir suvalgom viską, o kai tėvai užveža vienu metu kibirais, maišais, dėžėm, tai stengiuosi, kad tas gėris nedingtų, tai daug daug gaminu iš daržovių. Iš skūpūmo (ar pagarbos tėvų triūsui), tai net cukinijas visas iki vienos suvalgom.

      Panaikinti
    3. Dovile, man niekaip nepavyksta su cukinijomis net iš skūpumo susikauti. Dedu visur kur tik galiu, bet jos būna išstumdomos į kraštus ir tipo pati ir valgyk. Na dar salotose ar kai padarau makaronus iš jų, tai suvalgoma dar būna, bet troškiniuose niekada:(

      Panaikinti
  2. Dovile, juokiuos balsu del sriubos :D Bet man irgi tokiu dalyku pasitaiko, niekas neapsaugotas ;)
    Del maisto - kai tik pradejau gaminti (mokintis), maisto daugiau keliaudavo i siuksline... Na nes nemokejau numatuoti porciju, kiek ko reikia saldytuve tureti, kaip kada pirktis... Su metais atejo patirtis. Dabar maisto praktiskai visai neismetam (nebent kokia darzove uzsiguli per ilgai, ypac vasara, nes kai tokia gausa svieziu produktu, neatsispiriu kartais daugiau nupirkti, nei kad suvalgom). Mes per daug uzimti dar esam, kad kasdien gamintume kazka naujo, taip kad sriubos ar troskiniai buna ir antra diena pasildoma, nebeda :) Aisku, yra daug greitu patiekalu, galima kasdien sveiziai gaminti, taip bandom, bet kartais tiesiog nera nuotaikos, laiko stoti parduotuvese ar upo gaminti :) Ir is to ir gimsta tokie eksperimentai pas mus kaip kad si Tavo zuviene :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, ir aš žvengiau:) pas mus cukinijos niekaip nesuranda savo vietos. Priauginau mažučių šiais metais savo darželyje, bet ir tas atidaviau kaimo moteriai vištoms:) O su maistu, kai pas mus konservai užėmę visą šaldytuvą, tai labai išmoko pirkti itin mažomis porcijomis:) Nors...su mano gobšumu, pasitaiko, kad ir užsiperku:) O kai nėra nuotaikos, tai konservams pasiseka:)

      Panaikinti
    2. O sriuba tai geruliška gavosi ;-) Vyras parnešė tokį paprastutę, kūdą, vokišką antytę. Tai vakar ją kepiau visą obuoliais apkrovus. Išsitroškino obuolių sultyse ir gavosi tokia minkšta, skani be galo. Su balta mišraine ;-) Dar tos antytės viduje radom kaklą ir dar kažkokių organų. Ir šovė kažkokia tai "geniali" mintis tą kaklą ir tuos organus sumest į sriubą. Atseit barščių. Tai viriau viriau ir be ryšio išvis gavosi.

      Panaikinti
    3. Labai skani sriuba iš jau keptos ir apvalgytos anties kaulų:) Pakartotinas receptas, bet lygis, kaip šviežio:)

      Panaikinti
    4. Odeta, kokiu konservu tiek prisiruosusi? O cukinijos pas mane vis suranda kelia kazkaip, nors maniskis nera ju didelis gerbejas :D Bet ikomponuoju kazkaip po truputi ;)
      O man Dalios labai palyginimas patiko, manau puikiai apibudina visu isradinguma sunaudoti likucius :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
  3. Sakoma, kad prancūzės, sekančią dieną, niekada nepateikia tos pačios vakar valgytos vištos. Bet jos, patiekia tą pačią vištą visiškai kitaip, kad tu net nesuprasi, kad tai vakarykštė nesuvalgyta višta :-))) Jei tik lieka maisto, aš visada vadovaujuosi šiuo principu, nors ir nesu prancūzė :-)))) Taip, tai stengiuosi pagaminti tik tiek, kiek tam kartui reikia. Bet kartais vis tiek kažkas lieka. Niekuomet neišmetu maisto, nors nei mano šuo, nei katinas "žmogiško" maisto neėda.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, malonu Tave girdėti:) Aš irgi stengiuosi tik tam kartui gaminti, bet kaip sakoma, ko gyvenime nepasitaiko....Man patinka FR, kur galima mažomis porcijos pirkti ir visi supranta:) Net patys diskutuojame, kodėl FR perkame po 2 pomidorus ir normalu, o čia reikia mažiausiai 2kg....ir t.t.

      Panaikinti
  4. Odeta, tu gal juokauji?? Pagaminti (arba nupirkti) maisto tiek kiek reikia??? NEĮMANOMA. Pas mane visada jo per daug, nes vis bijau, kad iš bado nenumirtumėm. Tada lūžta šaldytuvas, aš net nežinau ko jame yra, o kai gaminu, tai paprastai ir lieka kitai dienai. Su sriuba tai viskas OK, pas mus ji kitą dieną mielai valgoma (kaip super būna, kai parleki išbadėjus namo, o čia prašau- puode sriuba laukia, tik pasišildyt reikia. Ir likučius pas mus visai neblogai valgo;) Bet kartais tų likučių lieka po pusę porcijos. Tada susirenku aš tas uodegėles ir kažką pagaminu, sukuriu eigoje:) Bet čia tavo puiki mintis dėl tos sriubos, nes žuvis antrą dieną, skirtingai nuo mėsos, nelabai kaip einasi ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi labai patinka, kai sriubos randi parlėkus. Aš net kartais iš ryto verdu sriubą ar kokį troškinį ir išjungiu vyryklę prieš pat išeidama į darbą, kad vakare grįžus rasčiau kas valgyt.
      Išvis aš rytais verdu kokią košę, dar pagaminu lengvus pietus dukrai į maisto termosą ir dar kokią vištą vakarui pamarinuoju;-))))

      Panaikinti
    2. Nida, Dovile....fu, o aš jau buvau pradėjusi galvoti, kad man vienai taip "puikiai" pavyksta padauginti. Sriuba panašiai ir man, dažniausiai lieka. Barščiai ar raugintų kopūstų sriuba sakoma net ir skanesnė kitą dieną gaunasi. Kadangi ji beveik visada lieka ir kitai dienai, o man šios sriubos mėgiamiausios, tai visai nepykstu valgydama ją ir kitą dieną:)

      Panaikinti
  5. Maistą išmetu itin retai, o jeigu taip nutinka, jaučiuosi blogai. Ne todėl, kad būčiau užkietėjusi šykštuolė (nors suvalkietiško kraujo turiu:), o todėl, kad švaistyti maistą man atrodo neetiška. Stengiuosi gaminti nedideliais kiekiais, neprisiperku per daug produktų. Jeigu gaunu ko nors per daug (būna, kad giminaičiai iš kaimo atveža maišą morkų:), dalinuosi su draugėmis. Jeigu lieka pagaminto maisto, apie nevalgymą šeimai net minties nekyla, nes nieko kito negaminu ir dar atskaitau paskaitą apie vartotojišką visuomenę :) Bet jie ir nesispyrioja. Troškinius ir mėsiškas sriubas šildome, kitokį likusį maistą, kaip antai keptos vištos likučius, kaip ir Dalia paverčiu naujais patiekalais - pyragais, sriubomis, lietinių įdarais ir pan. Beje, tradicinės virtuvės turi labai daug receptų, kurie reikalauja būtent vakarykščio kepsnio, bulvių ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, tu šaunuolė, kad sugebi neprisipirkti, aš tai kartais iš kažkokio momentinio godumo kai užsiperku, tai po to net pačiai juokas iš savęs nebeima:) Šiandien kaimo moteriškė padovanojo 2 didžiulius maišus obuolių, visiems kaimynams prisiūliau, draugams, beveik niekam nereikia. O vieni patys tiek nesugraušime net ir prie geriausių norų, o obuolienę virti tingiu...taip ir gaunasi, kad nuo šiol valgysime viską su obuoliais:))
      Žinoma ir aš stengiuosi, kad maistas nenueitų per niek. Visokiais būdais perdirbu, kad vis naujas patiekalas atrodytų. Nors dažniausiai, žuvį ar mėsą stengiuosi pirkti tik tiek, kad per kartą suvalgytume, nes kuo toliau tuo labiau nemėgstu šaldytų produktų, nors ir čia atradau kaip išlaikyti aukštesnę kokybę. Suvakumuoju. Žymiai geriau išsilaiko.

      Panaikinti
    2. Odeta, aš geriau jaučiuosi, kai šaldytuvas būna pustuštis, negu kai prigrūstas, ir viskas genda akyse. Jeigu apsiskaičiuoju ir kažko pritrūksta, gaminu iš bazinių produktų - kruopų košę, blynus su uogiene ir pan., o mandresnius patiekalus atidedu rytojui. Vakuumavimas - čia tai oho, niekada su juo nesusidūriau namų sąlygomis, bet skamba šauniai. Čia koks nors kompaktiškas aparatas tam tikslui yra?

      Panaikinti
  6. Dovile, o kaip antį kepėte? Cielą ir kažkaip apkrovėte ar gabaliukais ir ant virsaus obuolių? ir iš vis kaip ją paruošėtė, jeigu galima:-)? Neturiu didelio patyrimo, bet turiu vokišką antytę:-) Ir niekaip neprisiruošiu jos panaudoti, vis atrodo per sudėtinga ir atidedu:-), bet su obuoliais nerealiai viska mėgstu, Ačiū:-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šis receptas labai labai paprastas. Iš vakaro ištrynėm antį rupia druska, pipirais, dar kažkokios žolelėm kokios pakliuvo po ranka, bet nieko išieškoto. Kitą dieną pripjausčiau daug obuolių ketvirčiais, prikroviau skardą, įterpiau antį ir ant viršaus prikroviau tų obuolių tiek, kad anties nesimatė. Ir be jokio maišo, be nieko, įkišau į orkaitę kepti. Iš visų pusių tie obuoliai kepė, leido sultis ir antytę troškino. Kiek laiko kepė nepasakysiu, bet gan ilgokai (kol baltą mišrainę padariau;-))) Čia mano papts paprasčiausas receptas, bet gavosi skaniausiai.

      Panaikinti
    2. Nu super:-) Ačiū, Dovile:-) Kokia šauni idėja ančių ir obuolių mėgėjams:-). Būtinai pasinaudosiu! O kiek laipsnių maždaug orkaitė??? Matyt kokią 1,5 val kepė? Ojojoj jau dabar noriu:-) Bet turiu dar lašisos filė gražios belaukiančios sunaudojimo, bet antytė niekur nišskris ir palauks savo eilės:-)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu