Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. rugsėjo 18 d., ketvirtadienis

Veršiena su patisonais vyno padaže

Kaip žinia, esu apsiskelbusi, kad dievinu silkę. Apie ją galėčiau rašyti, gaminti ir valgyti 34 kartus per dieną. Žuvį - kokius 25 kartus, o jūros gėrybes mažiausiai 18 kartų. Žinoma, viskas čia jumoro forma, bet plaukiantys daiktai, o gal greičiau gyvybės, yra mano dievinamos, mylimos, valgomos ir visaip kaip gaminamos. Jeigu peržvelgtume mūsų savaitės meniu, tai žuvis su daržovėmis užimtų didžiąją dalį. Mėsa valgoma šiek tiek, kai svečiai ateina arba nusiperku vištą pas savo mylimą ūkininkų turgelio augintoją ir pardavėją Jolantą. Tada išverdu sultinį iš kaulų, o kušelės ir krūtinėlė kepama atskirai, pagal sugalvoto patiekalo instrukciją. Miltiniai patiekalai ir kruopos, gal daugelis mane ir pasmerks, bet labai retai vartojami mūsų namuose.
Kuo toliau tuo labiau suprantu, kad sveika mityba yra labai svarbi ir kepti maistą riebaluose yra tikras blogis. Todėl, net atėjus svečiams, stengiuosi gaminti kuo lengviau įsisąvinantį maistą, nes gi būna dar ir alkoholis, tipo vynas, alus ar kokie kokteiliai vakarėlio palaikymui.
Todėl šį kartą svečiams ir namiškiams pasiūliau veršieną keptą/virtą vyne:

4-6 porcijos

600 g veršienos
2 pankoliai
1 patisonas
4 česnako skiltelės
4 mažos saldžiosios paprikos
200 g balto sauso vyno
50 g vandens
malti juodieji pipirai
lauro lapai
raudonėlis (jeigu šviežias - dar geriau)
Viskas žiauriai paprasta. Veršieną supjaustykite norimomis porcijomis. Pankolį bei patisoną juostelėmis. Papriką padalinkite juostelėmis ir su česnako skiltelėmis išberkite skardoje kartu su veršienos gabalėliais pankoliais ir patisonu. Apiberkite prieskoniais, druska. Užliekite vynu ir vandeniu, bei kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje skardoje, kad alkoholis turėtų kur išgaruoti, o maistas apskrusti ir gautųsi nei keptas nei virtas.
Kepkite 20 minučių. Tada mėsa bus sultinga, daržovės neištižusios, o sultinys be galo kvapnus:)
Labai paprasta ir gal šiek tiek be fantazijos, bet skanu, tai tikrai:)

17 komentarų:

  1. Puiku, Odeta! Čia mano mėgiama daržovių kombinacija ruošiant žuvies patiekalus: pankoliai, paprikos, česnakai, dar pomidorai.. Ir, žinoma, vynas:) Labai gardžiai viskas atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nida, man irgi tokia kombinacija tinka ir patinka, bet namiškiai keptų pomidorų nevalgo, tai tenka man už visus juos suvalgyti:) O vynas, jis tinka prie visko...priklausomai kokią rūšį tik pasirenki:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano akimis tai yra pagirtina, kad dominuoja zuvis, o ne mesa :) Juolab, kad lietuviu kraujyje regis uzprogramuota "valgyt mesa ir tik mesa", juk statistiskai (nepamenu saltinio, bet tikrai skaiciau) mes per mazai valgom zuvies. As irgi stengiuosi jos namuose kiek didesni palaikyti, o bet taciau pas mane yra uzkietejes mesedis (uzkietejes reiskia: mesa galima valgyt su mesa ir dar mesos padazu :D kazkas irgi apsake toki palyginima, jis tobulai tinka apibudinti, ka noriu pasakyti :) ). Na o kruopos ir miltai pas mus irgi beveik nedominuoja. Nors, jei gaminu Artimuju/ Tolimuju Rytu patiekalus, ryziai ar naan ir pan. duoneles neisvengiama. O sita recepta gaminsiu tikrai greitu laiku, nes tikrai pravercia greiti ir skaus receptai ;) O be to, lietingas sezonas, po vasaros ir orkaite ijungti miela darosi :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skaitytoja, tikra tiesa, kai užeina darganos, tai orkaitės skleidžiama šiluma kaip tik:) O kas dėl vyro, tai pažinties pradžioje valgė tik kaiulieną, vėliau jau užtekt pradėjo ir paukštienois, na o dabar žuvies ir vegetariškų nebeatsisako:) Mažais žingsneliais į pasikeitimus einame. O tuo pačiu ir aš pati turiu pasistengti, kad nenukrypti nuo tiesos kelio. Nors kartais taip norisi panuodėmiauti, bet aš ir savęs tada nevaržau, geriau po to paatgailauju;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Odeta, tu man suteikei vilties :))))) Nors mazais zingsneliais, bet ir manasis su ta pacia kiauliena labai jau retai bedraugauja (sypt sau i usa ;) ). Jei norisi, as ir pati mesos valgau, bet mane naturaliai ant zuvies ir visu bjaurybiu labai labai traukia :) O panuodemiauti galima, tik svarbu nepersistengti manau :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dvidešimt metų pastovių treniruočių ir viskas bus gerai;) Aš savęs su mėsa ir šiaip su niekuo nevaržau, na nebent pyragėliai, bet kai aš jų nelabai mėgstu, tai nelabai ir sunku save varžyti. O bjaurybių ketvirtadienį bus Šiaurės jūroje: midijos, austrės, pailgi moliuskai (šitie nerealūs) ir dar visokiausių žuvų bus:)

      Panaikinti
    2. As jau irgi maciau ju skelbima del gerybiu visu, dabar galvoju ko noreti ir ka imti, bei ka gaminti sugalvoti :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    3. Ooo, susimeciau. Paskaiciau komentara pries tai apie midijas ir uzsinorejau ju! Bet dabar, kai atveso oras, jau jungiu orkaite/ garu puoda, tai ir su lapais pats tas butu gaminti. Tuoj isskaiciuoti reikes, ka gaminti, visko norisi :)))
      Skaitytoja

      Panaikinti
    4. Chachacha ir man noras virtuvėje sukiotis grįžta:) Gaminam midijas rytoj, o gal susitinkame degustacijoje?:)

      Panaikinti
    5. Vat norejau ta pati parasyti, gal susitinkam, skaiciau kad planuoji eiti :) As neplanavau, bet galiu gi planus ir pakeisti ;)
      Skaitytoja

      Panaikinti
  6. Odeta, pagaliau išbandžiau tavo palmių lapus. Vyrui vėl skrandiniai priepuoliai, tai sukuosi virtuvėje su visokais gariniais kukuliais ir pagaliau žuvytę iškepiau lapuose. Eina sau, kaip skaniai kepant kvepėjo, Tik aš nespėjau paragaut ar skonis kažkoks kitoks, nes be manęs viskas suvalgyta buvo. Be dar liko lapų, tai vėl greitu metu kepsiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, džiaugiuosi, kad patiko:) Ir labai ačiū, kad priminei, dabar kai galima žuvies nusipirkti šviežios, tai kepsiu vėl. Manau gerai turėtų gautis ir su vištos krūtinėle?:)

      Panaikinti
    2. Prie kavos greitai pagooglinau, va ka radau, griliaus sezonui siam dar pabandysiu padaryti: http://gattinamia.blogspot.com/2007/01/grilled-chicken-breast-in-banana-leaves.html :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    3. Manau, kad aš greičiau išbandysiu, nes žiauriai gerai atrodo receptas:)

      Panaikinti
    4. Sakai greiciau? :) Tada brukstelk atsiliepimus ;) As savaitgalio grill pietums irgi paplanuosiu sitai :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    5. O liuks, Reiks su vištiena išbandyt. Tik prieskonių tiek nedėsiu. Aš tai pyragą dabar kepu. Eilinį kartą obuolių su varške ;-)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu