Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. rugsėjo 28 d., sekmadienis

Rudeninė silkė

Prisižadėjau dar liepos mėnesį pagaminti silkę Silkės sūdymas ir Elingai ir Skaitytojai ir Vaidai ir kitoms draugėms, bet tas vasarinis karštis visai išmušė iš vėžių, o po to užpuolė darbai ir stresas. Po jo sekė apatija, netikėjimas ir nepasitikėjimas. Net virtuvė nesugebėjo mane užvaldžiusio streso prablaškyti. Bet atėjo ruduo, karštis atslūgo, darbai geriau blogiau įsivažiavo ir nuotaika užsukti į virtuvę pamažu sugrįžo. Tada laiką užėmė mano "milžiniško" darželio derliaus apdorojimas: burokėliai su grybais, burokėliai obuolių sultyse, morkos ir šparaginės pupelės korėjietiškai, baravykai savose sultyse, baravykai su kazlėkais savose sultyse, ūmėdžių rauginimas, baravykų šaldymas ir džiovinimas ir t.t. ir p.p. Bet pagaliau viskas pasibaigė. Derlius nuimtas ir apdorotas. Vakarai ilgi ir nuobodėjantys, tad sėdėdama ant sofutės vis dažniau pažvelgdama į tą (virtuvės) pusę mintyse sukiojasi mintys, ką pagaminti? Kuo nustebinti? Ko dar negaminau? O gal šitą ar aną sveikiau galima būtų? Cha, pagalvojau, kad jau vėl tampu žmogumi. Kad noriu gaminti, tai jau žingsnis į priekį.
Kai nuotaika gera, tai visada norisi pradėti nuo silkės. Žinoma, šį kartą nesisūdžiau pati, bet sulaukiau vyro iš Šilutės atvežtos ir jau užsūdytos. Beliko sugalvoti kaip ją paruošti. Kadangi šaldytuve turėjau šviežiai spaustų obuolių sulčių, tai norėjosi su jomis ir pagaminti. Gavosi labai rudeninė silkutė.

6-8 porcijos

2 silkių file
1 didelis svogūnas
2 vidutinio dydžio morkos
1/2 st. rūgščių obuolių sulčių
3 valg.š. saulėgrąžų aliejaus
1 nubrauktas arb.š. maltų juodųjų pipirų
1/2 arb.š. cukraus
Svogūnus supjaustykite riekelėmis, morkas sutarkuokite burokine tarka ir išminkykite tarp pirštų, užpilkite obuolių sultimis ir palikite, kol išdorosite silkes ir jas supjaustysite. Sudėkite silkių gabalėlius į morkų, svogūnų mišinį, suberkite maltus juoduosius pipirus, užpilkite aliejumi, išmaišykite. Po keliolikos minučių paragaukite. Kadangi mano obuolių sultys buvo rūgščios, pridėjau šiek tiek cukraus, bet jeigu jūsų sultys būtų saldesnės, gali cukraus ir neprireikti.


6 komentarai:

  1. O, kokia gera idėja su obuolių sultimis! Aš irgi pradėjau silkių sezoną šią savaitę, gerumas neišpasakytas. Teko būti Kaišiadoryse, tai ten gardžių riebių silkių radau. Šaldytų vis dar niekaip neaptinku :( Prie progos dar paklausiu, ką reiškia "turgus prie Pinigo"; visaip mėginau išsiaiškinti, kas tas Pinigas ir kas čia per vieta, kurią aną kartą rekomendavai, bet taip ir neišsiaiškinau, hmmm... Gal čia Šilainių turgus prie Megos?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kristina, Pinigas, tai prie to pastato ant kurio išpieštas pinigas. Ten šalia bazės su turgais. Nežinau kaip tas rajonas vadinasi, bet maisto turguje buvau maloniai nustebusi dėl kai kurių produktų aukštos kokybės. O kur Kaišiadoryse perki silkę? Nes važiuojant iš Kauno juokas prasukti pro Kaišiadoris, kai dažnai plakuosi po visą Lietuva:)
    O ką Tu gaminai iš silkės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, dėkui, dabar jau viskas aišku, kaunietiškai tai tiesiog "bazės" :) Reikės šaldytą žuvį apžiūrėti, nes iki šiol ten kartais tik šviežios žuvies pirkdavau iš vienos žuvininkės, kuri per tiek metų mus su vyru gerai atsimena ir visada pasako, ką verta paragauti, o ko geriau nepirkti. Kaišiadoryse silkę pirkau vienoje mažutėje maisto prekių parduotuvėlėje Girelės g. 45, visai nedaug reikia nusukti nuo pagrindinės gatvės. Ten daugiaaukštis namas, pirmame aukšte parduotuvė ir kirpykla - į ją mano kirpėja išėjo dirbti, kai ištekėjo ir išvažiavo iš Kauno, tai dabar tenka reguliariai Kaišiadoryse lankytis. Ji man tą parduotuvę ir rekomendavo. Iš silkės šįkart tradiciškai - su burokėliais gaminau, buvome pasiilgę. Vis kaupiuosi kada įrašą apie "silkę kailinukuose" paskelbti - apie žydišką ir rusišką variantus, patiekalo istorija įdomi, bet aš esu atidėliojimo čempionė, tai vis neprisiruošiu visko surašyti :)

      Panaikinti
  3. Net seilė nutįso... Kaip grįžus į Lietuvą pasikeitė maitinimosi poreikiai:) Ir man čia norisi silkės, norisi sriubų ir troškinių.... Nuostabi ta tavo silkė, užsimaniau nežmoniškai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nesu valgiusi dar su obuoliu sultimis, skamba labai gerai :) Man tai atradimas ir topas dar iki siol tai silkute su pomidoriukais, pagal tave :) Bus dar kada to laiko ir pazadams, svarbu jau nuotaika geresne ir noras viskam grizo :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dabar merginos turite galimybe isbandyti ir su obuoliais:) Nors as vis tiek skiriu pomidorinei silkei pirmenybe:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu