Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. rugsėjo 24 d., trečiadienis

Paltusas su rudenine koše

Vakar gavau žinutę iš Šiaurės jūros parduotuvės, kad ketvirtadienį bus degustacija, bus prekiaujama šviežia žuvimi ir įvairiausiomis jūros gėrybėmis, kaip Skaitytoja sako "bjaurybėmis" ir aš su pilnai ja sutinku, nes išvaizda tų gėrybių tai tikrai ne kokia, bet skonis....o čia jau galima rimtai pasiginčyti, ypač su tais kas mėgsta šitą gėrį. Tad ketvirtadienis, kaip tik žuvies diena ir galima ją praleisti šviežiai. Aš tai šį kartą mėgausiuosi midijomis. Tik dar nesugalvojau kaip jas pasigaminsiu, bet iki vakaro tikiuosi sugalvosiu.
O praeitą penktadienį apsipirkau šviežios žuvies jų parduotuvėje. Aš ją gaminu absoliučiai paprastai, kad paprasčiau net nebūna. Nes kai pati žuvis yra šviežutėlė, tai nieko "blatno" ir nereikia kurti. O va su garnyru teko šiek tiek pamąstyti, kad šis neužgoštų žuvies švelnumo nei aromatais, nei svoriu. Taigi šventiniams savaitgalio pietums pasiūliau Paltusą su rudenine koše:

3-4 porcijos

600g paltuso file
2 bulvės
2 morkos
1 nedidelė saliero šaknis
1 pankolis
2 česnako skiltelės
druska
pipirai
itin tyras alyvuogių aliejus
švieži baziliko, petražolių lapeliai
1/2 citrinos sulčių
1 valg. š balzamiko padažo

Ant garų išverdame daržoves. Po to jas sutriname su žiupsneliu druskos. Kol daržovės garinasi įkaitinkite orkaitę iki 80 laipsnių ir kepkite paltuso gabalėlius be odos ir be jokių prieskonių bei riebalų 20 minučių. Padažui smulkiai sukapokite baziliko, petražolių lapelius, pabarstykite druska, užliekite kokybišku aliejumi ir užspaudę citrinos sultimis bei pašlakstę balzamiko padažu viską išmaišykite.
Patiekiant žuvį gausiai apliekite šiuo padažu.
Jeigu jau dukra pasakė, kad nerealiai skanu buvo, tai jau tikiu, kad tikrai taip ir buvo. O kai žinau, kad dar ir sveika, tai vienas džiagsmas:)



10 komentarų:

  1. Odeta, aš žinau, kad Tu daug ką gamini žemoje temperatūroje, man ši metodika dar labai miglota, tad perklausiu, ar tikrai šią žuvį reikia kepti 80 laipsnių temperatūroje 20 min?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, tikrai taip. Tik būtinai reikia supjaustyti porcijomis. Jeigu didesniais gabalėliais, tai ilgiau pakepk. Kai paspaudi žuvį ji tokia nedrebanti, bet šiek tiek spyruokliuojanti. Jeigu čia supratai ką aš noriu pasakyti, nes tų pojūčių nelabai kitaip moku aprašyti. Jeigu bijai kepti prie 80 laipsnių, pradžioje pabandyk prie 100, bet tada laikyk trumiau.
      Po tokio kepimo žuvis iš švaizdos atrodo nei kepta nei žalia, išsiskiria šiek tiek žuvies sulčių ar kitaip sakant pieno. Nuimk prieš tiekiant jį. Tikiu, kad paragavusi tokios žuvies, kitaip nebesinorės. Taip paruošti tinka visą riebesnę žuvį, nuo kurios nusiima oda. Lašišos file būna fantastiško skonio, o jeigu dar keptuvėje atskirai pasiskrudini odelę, tai delikatesinė vakarienė garantuota:)

      Panaikinti
    2. hmm šakės kaip gundančiai skamba! :) Aš kažkada lašišą ant grilinės keptuvės pakepiau trumpai, ji tokia irgi nenusakoma buvo - kaip stiklinė - dar neperkepusi. Man buvo be proto skanu, o va mano vyriškis slėpdamas pasibjaurėjimą valgė :D Ir neįtikinau, kad gi lašišą jis žalią sūdytą valgo ir nieko :)

      Panaikinti
    3. Pasakyk, kad žalią tik pašildei:) Bet jau tie vyrai, visi vienodi...stagnatoriai. Ojoj kiek man reikėjo dirbėti su saviškiu, kol perėjo prie normalaus maisto: o tai šlapenkė, karbonadai buvo pats geriausias maistas pasaulyje:)

      Panaikinti
  2. Chi chi, prajuokinai su "bjaurybem" :)))) O bet taciau jos yra dievu maistas, ne kitaip :) Kai paminejai midijas, prisiminiau tavo recepta su kokosu ir kariu, va gal ir butu progra pagaliau issibandyti ta recepta, o ir nusprendziu ko noriu (kai tokia pasiula paraso, tai net apsispresti :)))) ).
    Turiu prisipazinti, kad su gaminimu zemoj temperaturoj as dar tik pratinuosi. Kartais geriau pavyksta, kartais kazkaip keistai :D, bet tas likes sultingumas patiekaluose pavergia. Ir sis patiekalas labai skaniai atrodo :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, labai rekomenduoju išbandyti žemoje temperatūroje išsikepti žuvį. Nereikia nei riebalų, nei kažkokių kitų priemonių, įkišai į orkaitę ir viskas. Na dar palmių lapuose manau gerai būtų tokią žuvį išsigarinti. O midijas ir aš sugalvojau, kad darysiu karyje su kokoso pienu. Sakė rytoj nuo 12val. bus degustacija ir mokys kaip išsivirti midijas ir pasigamintijūrų šukutes. Tai žadu būtinai nueiti tuo laiku tarp 12-19 val.

      Panaikinti
    2. Chi chi, pas mus norai kartais susivienodina :)))) Pamenu kaip juokiausi, kai tartas bai ta pacia diena regis kepem vos ne tokias pat (is tavo posto taip supratau).
      Skaitytoja

      Panaikinti
  3. Odeta, kaip Jums vakar sekesi Siaures juroje? Maniau nuvaziuot per pietu pertrauka, ale laikas degustacijos nuo 13 h viska uzrauke...:-((( Labai nekantru paklausyt ispudziu? :-)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvo labai malonu, nes vaišino midijomis virtomis su daržovėmis, o šukutės buvo apkeptos su padažiuku. Dar vaišino lašiša, wakami salotomis, silke, aliejais. Žodžiu degustacija buvo nuo 12 iki 19val., todėl galima buvo bet kuriuo metu paragauti. O tada prisipirkome midijų, pailgų moliuskų ir pratęsėme puotą namie:)

      Panaikinti
    2. Tai vis dėlto buvo prašauta kad nenuvažiuota per pietų pertrauką...., nes facebuke skaičiau, kad bus nuo 13... :-( Bet kokiu atveju labai ačiū už pasidalinimą, smagu klausytis pasakojimų apie gardų maistą, geros nuotaikos užtaisą ir pratęsimą namuose:-) Linkiu Jums gero ir skanaus savaitgalio:-) ir lauksim tolesnių pasidalinimų savo kulinariniais potyriais:-)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu