Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. rugpjūčio 6 d., trečiadienis

Midijos kario padaže

Šis receptas publikuotas žurnale DEBESYS.

Praeitą savaitę gavau iš draugo gyvenančio Briuselyje žinutę: Belgijoje midijų sezonas atidarytas! Atostogaudama Prancūzijoje iš prekeivių tik ir girdėjau pagyras: pažiūrėkite kokios jos šviežios, jaunos, gal kiek mažokos ( o man tokios ir labiausiai patinka), kvapnios. Net abejonių nekilo, kad būtinai jos turi būti išvirtos, iškeptos ar dar kažkaip paruoštos ir pateiktos ant mano stalo. Aš midijas labai mėgstu ir labai dažnai, kai tik užtinku pirkti gražių, neišsižiojusių, atrodančių skaisčiai perku ir gaminu įvairiausiai būdais: Orkaitėje keptos išraiškingos midijosMidijos su lašinukais ir saulėje džiovintais pomidorais , Midijos pikantiškame pomidorų padaže , Midijos ir vaizduotė ir t.t.
Midijų yra visame pasaulyje, todėl skirtinguose kraštuose jos ruošiamos skirtingai. Prancūzai midijas dažniausiai ruošia su balto vyno ir česnakų padažu, grietinėlėje, ar valgo žalias. Ispanai labai dažnai pateikia tik garintas arba užpiltas svogūnų-paprikų marinatu ar pomidorų/pipirų padažu. Italai su pomidorais. Azijos kraštuose jas mėgsta pikantiškas, su kariu ar tesiog pabarstytas česnaku (kas man visai nepatiko). Bet kai pasaulis maišosi, virtuvės ir maisto gaminimo kultūra dar labiau neatsilieka nuo šio tempo. Tai kai pagalvoju, kokių tik midijų nesu valgiusi, o dar kiek nevalgiusi???
Būdama Vietname, viename nieko ypatingame restoranėlyje paragavau midijas kario padaže. Nuo skonio "susileidau", nors buvau kario padaže ragavusi ir Lietuvoje ir kitose šalyse, bet ten buvo kažkas TOKIO, kad trūksta žodžių aprašyti.
Grįžusi pabandžiau atkurti TĄ skonį. Maloniai nustebaus, kad jis nelabai nusileido vietnamietiško restoranėlio midijų skoniui:)

2-4 porcijos
1 kg midijų
½ aitriosios paprikos
4 cm dydžio imbiero šaknis
1 citrinžolės stiebelis
1 arb. š. ciberžolės
4 žaliųjų citrinų lapeliai
1 skardinė kokosų pieno
1 žaliosios citrinos žievelė
druska
Midijas nuplaukite. Atsivėrusias geldeles išmeskite. Smulkiai sukapokite aitriąją papriką ir imbierą. Citrinžolę padalinkite į 4–5 dalis.
Įkaitintoje keptuvėje apkepkite ciberžolę, citrinžolę, citrinų lapelius, aitriąją papriką, imbierą. Supilkite kokosų pieną. Jam užvirus, sudėkite midijas, įtarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir virkite, kol geldelės atsivers, apie 5–7 minutes. Pagardinkite druska.

4 komentarai:

  1. Skaniai atrodo. Šimtas metų midijų nevalgiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, jau galima pirkti, sezonas prasidėjo. Nežinau ar Lietuvoje, bet kai atvės būtinai pasižvalgyk prekybos centruose, gal kur jau užmatysi. Tada ir man pašnibždėk:) Labai aš ir dukra jas mėgstame 1kg sukertame iš karto:)

      Panaikinti
  2. O as tiesa sakant nevalgiusi ju kario padaze. Bandau skoni isivaizduoti, bet geriau butu issibandyti manau :))) Siaip turi buti puikiai, kokosas ir juros gerybes yra puikus derinys.
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skeitytoja, būtinai išbandyk. Mums laaaabai patiko:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu