Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. birželio 8 d., sekmadienis

Karpio užpiltinė

Šiandien pirmą kartą savo gyvenime gaminau žuvies, tiksliau karpio užpiltinę. Man skanu žuvis, krevetės ar kiti moderniai gražiai išdėlioti mėsos, daržovių ar žuvies gabalėliai drebučiuose. Tačiau matydama tokį patiekalą savo lėkštėje, visada suskamba balsas iš filmo "Likimo ironija arba po pirties" žodžiai "kakaja gadost eta vasha zalivnaja ryba...kakaja gadost...". Ir visada pagalvodavau, kad man toks patiekalas neįkandamas arba nemokėsiu gražiai suformuoti žvaigždučių, saulučių iš įvairių daržovių, suformuoti sluoksnelių ir t.t. ir p.p. Bet vieną dieną pribrendau, apsisprendžiau, kad būtinai turiu tai išbandyti. Pažiūrėjau kaip tai gamina Laura Lydekos ir ūmėdžių drebučiai ir pasinaudojusi jos patarimais, nutariau surizikuoti.
Nusipirkusi vieną nedidelę karpio file, kuri kainuoja ne taip jau ir brangiai, sugalvojau, kad galiu ir eksperimentuoti.

1/2 nedidelio karpio filė (išdorotas)
2 česnako skiltelės
džiovintas rozmarinas
džiovintas čiobrelis
1/2 citrinos sultys
druska
2 morkos
1 žiupsnelis kalendros
50 g raudonojo vyno acto
apie 20 g balzaminio padažo
1 valg.š. sojos padažo
želatinas (pagal nuorodą ant pakelio)
vanduo
cukrus
pipirai
Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. pabarstykite norimais prieskoniais, kapotais česnakais, druska. Pašlakstykite citrinos sultimis. Palikite marinuotis mažiausiai 1 valandą. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Karpio gabalėlius kepkite 20minučių. Ištraukite, atvėsinkite. Išdėliokite į indus kuriuose gaminsite žuvies užpiltinę. Morkas supjaustykite riekelėmis, apvirkite pasūdytame vandenyje 3minutes ( po užvirimo), perliekite šaltu vandeniu, kad išliktų traškumas ir spalva.
O dabar apie užpiltinę. Kaip aš dariau: į 1,5 litro vandens įpyliau raudonojo vyno, balzaminio acto, sojos, iširpinau šiek tiek cukraus (pagal norimą skonį, jį vis ragaujant pridedant) , kadangi mano želatinas buvo lapeliais, aš juos tirpdžiau šaltame vandenyje 5vnt. Viską ištirpinau ir užpylusi ant žuvies padengtomis morkomis, išdėliojau kalendros lapelius, citrinas ir  palikau šaldytuve per naktį. 
Kitą dieną pjausčiau gabalėliais ir džiaugiausi pavykusia "ryba zalivnaja" (žuvies užpiltine).

Pastebėjimas: užliejamas tirpalas turi būti gerokai intensyvesnis, nei darytumėte padažą naudojamą iš karto. Viskas turi jaustis: tiek actas, tiek balzamikas, druska, pipirai ir.t.t.
Prieš tiekiant ant stalo, indą minutei kitai panardinkite į karšto vandens vonelę, tada labai gražiai išsivers ant lėkštės.
Kas ragavo, visiems patiko. Tai jaučiuosi  "pasikėlusi":)






4 komentarai:

  1. Dar nugalėtas vienas kalnas ;-) Bėgant metams vis mažiau tų "pirmųjų kartų" lieka. Ir aš dar nesu gaminusi tokio patiekalo, nes atrodo, kad lengva sugadint. Bet vieną dieną jam subręsiu bent žinosiu kur jo ieškoti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dovile, sutinku, bet vis tiek visi sako, kad gyveni žmogus ir mokaisi, bet vis tiek durnas miršti:)
    Kitą kartą ką nors bandysiu su "dizainu" užlieti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsakymai
    1. Ačiū Laura, bet su Tavosiomis užpiltinėmis nepalyginsi:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu