Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. gegužės 7 d., trečiadienis

Tas populiarusis aguoninis pyragas

Kartais, kai noriu savimi pasidžiaugti, visada perverčiu savo blogą, pagal mėnesius ir nustembu: AK, KOKIA AŠ ĮVAIRIAPUSĖ! Pas mane ir mėsa, ir žuvis, ir pyragai, ir kruopos ir t.t. Kartais, net pagalvoju, kad maitinamės tokiu įvairiu maistu, kad net šiek tiek sveikai. Bet tuo pačiu ateina mintis į galvą, jeigu aš gyvenčiau viena, ar būtų pyragai Pyragas be riebalų ,  Cepelinai ar Naminiai makaronai ? Nežinau, tikriausiai nebūtų. Aišku, kad tokių receptų ir fantazijos nebūtų. O ką aš gaminčiau? Tik sau? Manau, kad dažnai būtų Cukinijų spaghetti, o gal Naminio sūdymo silkė (šitos tai netingėčiau pasigaminti tikrai)...neea, greičiausiai, tai būtų salotos-salotos arba kažkas labai paprasta per 5 minutes. Na, gal kartą kitą ką nors mandriau pasigaminčiau, arba drauges susikviesčiau, kad mano realizacijas suvalgytų. O dabar jaučiu malonumą dukrai iškepti jos varškėtukai arba Krevetiškas plovas, ar vyrui Naminės dešrelės arba duona su kmynais su sviestu ir "šlapianke". Viena suprantu, kad kaip žmogus, taip istorija, taip jo įsipareigojimai, pomėgiai, skoniai, draugai, įpročiai ir t.t.
Tie įpročiai, įsipareigojimai, meilė, pareiga, atsidavimas daro mus tik geresniais ir atsakingesniais. Bent jau aš taip manau ir labai tuo džiaugiuosi, kad tai turiu ir galiu kažkam virti, kepti, net žalią mėsą "sušerti" Jautienos/baravykų carpaccio :)
Taip ir su šiuo pyragu pavyko. Mačiau jį pas daugelį blogerių, bet vis neprisiruošiau nei kepti nei ką, bet dukra vis zirzė, kad esu "apsileidusi" mama ir nesugebu bet kokio pyrago iškepti. Taip atėjo ir Kalėdos, kol Skaitytoja neišgyrė aguoninio pyrago, kuri privalu išsikepti, nes po to nebesustosiu....aha aha Skaitytoja, taip ir įvyko. Nesustojome, bet jis toks skanus, kad kepėme ir kepėme, kad net Velykoms nežinau kelintą kartą išbandėme, nors aguonos lyg ir žiemai priklauso? :) Ar ne taip Renata Aguonų tortas?
Nors radau nemažai receptųAguonų pyragas , Aguonų tortas ar Liūtys ir Kalėdos gegužę., bet šį kartą reikėjo saldumyno didesnio kiekio, tai naudojausi Renatos patarimais.

Aguonų pyragui naudojau:
300 g maltų aguonų (pirkau jau iš karto sumaltas)
200 g cukraus
1st. džiūvėsėlių
9 kiaušiniai
1 arb.š. vanilės esencijos

Kremui:
800 g riebios grietinėlės (ne mažiau 30% riebumo)
1,5 stiklinės cukraus
1 arb.š. migdolų esencijos

Papuošimui:
graikiniai ir lazdyno riešutai


Ištrinkite kiaušinių trynius su biskvitui skirto 1/2 porcijos cukraus. Suberkite išmirkytas sumaltas aguonas, džiuvėsėlius, vanilės esenciją. Baltymus išplakite su likusiu cukrumi. Švelniai įmaišykite į aguonų džiuvėsėlių su tryniais plakinį. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 30 minučių. Patikrinkite pagaliuku ar iškepęs, jeigu reikia, dar keletą minučių pakepkite.
Grietinėlę su cukrumi ir migdolų esencija virkite ant lėtos ugnies, užvirus po 20 minučių ji turėtų pradėti tirštėti (nors aš viriau ilgai ir nuobodžiai, niekaip netirštėjo), kol primins kondensuoto pieno tirštumą. Išvirusį kremą pilkite ant aguoninio biskvito vis pabadydami, kad geriau įsigertų.
Riešutus išgliaudykite, susmulkinkite kočėlu (labai gerai išlieti neigiamoms emocijoms:)). Kai pyragas atvės, apibarstykite. Galima netgi šiek tiek pakepinti, kad ryškesnis skonis būtų.


Kadangi nemėgstu saldžiai, visur sumažinau cukraus kiekį ir tai mums tikrai labai patiko:). O migdolų esencija, sumišusi su kitais riešutais, labai puikiai užpildė aromatų gamą:)
Pyragas gaunasi drėgnas, ilgai išsilaikantis ir tikrai be galo skanus:) Dukra valgė su vaniliniais ledais, sakė, kad puiki kombinacija!

13 komentarų:

  1. Oj kaip mėgstu slapius karamelinius riešutinius reikaliukus.....:-) na nerealiai gundančiai atrodo:-) jau skonį burnoje jaučiu:-) Ačiū už pasidalinimą:-) o kiek cukraus dėjote pamažinus? man irgi tiktų korekcija:-) jau pasiilgau Jūsų, smagu sulaukus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, kad skaitote, ir patinka:) Nors kartais taip tingisi rašyti, bet kai žinai, jog skaito, kartais išbando mano ir ne mano sukurtus receptus, atrodo lyg kas aukurą pakurstytų:)

      Panaikinti
  2. Puikiai jis atrodo, Odeta :) Ir smagu ka nors uzrodyti, kas "prilimpa" ir patinka :) As ji kiekvienom Kaledom kepu, bet kai aguonas megstu, neatsisakyciau ir vidury vasaros :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, vava užkreti Tu mane su tais saldumynais...tuoj visai į jokias kelnes nebeįlysiu;)

      Panaikinti
    2. Nieko, gabaliukas koks tikrai nepakenks ;) Paskui cukiniju spageciai atpirks nuodemes :) Bet kai pagalvoju, jei tokiais skanumynais galima "ispirkti nuodemes", tai as mielai kasdien "ispirkineciau" net nuodemiu nedarydama :)))
      Skaitytoja

      Panaikinti
    3. Chahaha...o po to sporto klube nuodemes ispirkineji?:)))

      Panaikinti
  3. Na labai skaniai atrodo, dar prieš miegą užsukau seilę pavarvinti :) Turbūt, neiškęsiu iki Kalėdų, teks anksčiau kepti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rennie, nekentek...neverta, nes jau per "ziauriai" skanus:)

      Panaikinti
  4. Atsakymai
    1. Tatjana, būtinai, nes tikrai labai skanus:)

      Panaikinti
  5. Na, jei jau Odeta kepa, tai ir aš kepsiu;-) Šis pyragas labai skanus, bet dar nesu tokio kepusi. Rytoj planuoju su rabarbarais kepti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, ir jau ne vieną kartą...ir nerealiai skanu, o kai pasakysiu, kad dar ir paprasta ( na tik užknisa šiek tiek su tuo kremu, tai jau tikrai), tai tikiu, kad ir Tu susigundysi, ne tik rabarbarinius kepti:)))))
      O man rabarbarai tik žali, su cukrumi....skaniausi:)

      Panaikinti
  6. Ačiū už receptą ;) Jau žinau, ką gaminsiu :D

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu