Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. gegužės 30 d., penktadienis

Garuose virta menke su topinambų/moliūgų koše

Dabar toks ypatingas laukimo laikotarpis. Kai laukimas su kiekviena diena darosi vis labiau jaudinantis. Dukra pabaigė progimnaziją. Kaip visi šiek tiek savimi tikintys ir pasitikintys vaikai stojo į Licėjų (virš 700 pageidaujančių mokytis), po to į vieną gimnaziją, po to dar į kitą gimnaziją. Tas maratonas, kai kas savaitę savaitgaliai parduoti po 2-3val. trunkantiems egzaminams, po jų sekantis nuovargis, tada įprastoje mokykloje pamokos su paskutiniais kontroliniais ir standartizuotais žinių patikrinimais. O dabar laukimas rezultatų. Juos paskelbė, bet dar savaitė palikta stumdymams su gal "labiau priveligijuotais" vaikais, o gal su tėvais. Ir kai vakarykštės ir šios dienos rezultatai sako, kad esi surinkęs praeinamą balą dar negali būti garantuotas, kad tikrai praėjai. Ech, tas laukimas...
Aš gyvenime neišsivaizdavau, kad tokie siaubingi konkursai gali būti norint įstoti į gimnaziją, galvojau tik universitetai taip stipriai varžosi. Tačiau jau dabar, nuo paauglystės vaikai mokomi konkuruoti, atsakingai pažvelgti į gyvenimą ir savo norus. Nežinau ar tai gerai, kad vaikystė taip anksti baigiasi? Gerai, jeigu vaikas gimsta ir jau žino ko nori, tada jam lengva siekti savo tikslų. O jeigu vaikas auga nežinodamas ko nori? Kas tada? Man atrodo, kad dabartiniai vaikai kažkaip pagreitintai subrandinami.
Taigi, tame moksliniame maratone labai svarbu buvo sveikai ir gerai maitintis, valgyti daug žuvies, kad gauti įvairiausių omegų, daržovių. Tad, kai vakarienei buvo valgoma žuvis, žuvis, žuvis, prie jos reikėdavo prigalvoti vis kažkokių spalvingesnių garnyrų.

3 -4 porcijos

šviežios menkės file
1/2 nedidelio moliūgo
1 sauja topinambų
1 česnako skiltelė
1valg.š. sviesto
1/2 citrinos sulčių
džiovintų prieskonių žolelių
šiek tiek drožto mustato riešuto
druska
pipirai
Menkę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Pabarstykite druska ir prieskoninėmis žolelėmis.
Topinambus ir moliūgą iškepkite orkaitėje uždengus folija180 laipsnių temperatūroje. Nulupkite ir sutrinkite su sviestu, ypatingai susmulkintu česnaku, muskato riešuto drožlėmis, citrinos sultimis, druska ir pipirais. Sudėkite į indą ir padėkite šiltai, kol garuose paruošite žuvį.
Garpuodyje užvirkite vandenį, sumažinkite ugnį, sudėkite žuvies gabalėlius ir uždengus virkite garuose 5-7 minutes, priklausomai nuo gabalėlių storio.
Labai aromatinga, labai lengva ir skanu....laukiu nesulaukiu kito pavasario kada vėl bus topinambų ir nuo rudens dar užsilikusių moliūgų.

11 komentarų:

  1. Atsakymai
    1. Nu geras, pirmai parašiau komentarą ir jis dingo. Tai pamaniau, kad išvis komentarai nebeleidžiami, tai test dariau ;-)
      Trumpai tariant, perduok linkėjimus savo dukrytei. Viskas bus gerai, tegu nesinervina. Iš patirties sakau, kad kartais daužai daužai galvą į sieną ir nieko nepavyksta, pergyveni, o paskui paaiškėja, kad likimas nuo kokio pikto likimo pokšto apsaugojo ;-)

      Panaikinti
  2. O, namai keiciasi! :) Tavo dukrai manau viskas puikiai pavyks ;) Ir labai pritariu Dovilei - viskas susidelioja butent taip, kaip turi buti. Kartais, regis, kad nepasiseke, bet laikas parodo, kad viskas i nauda ir taip turejo buti ;)
    Na ir patiekalas super atrodo, net neabejoju kad patiktu ir man, reiks moliuga prisigriebti :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dovile, Skaitytoja, pas mus su dukros stojamaisiais viskas susiklostė gerai, įstojome kur norėjome, tik tas dar savaitės laukimas erzina. Kai supranti, kad pagal balus kaip ir įstojai, bet dar paliekama galimybė pastumdyti. Tai erzina. Kažkaip atrodo, įstojai tai įstojai, ne tai ne, o dabar lyg ir aišku, bet neaišku...negali iki galo džiaugtis:)
    Skaitytoja, šis patiekaliuks, tai jau sveikuoliškumu dvelkiantis, tarp blogo skaitytojų nėra labai populiarus:) Man tai tas topinambų aromatas yra nerealus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Eina sau, kaip gerai atrodo!.. Odeta, esi žuvies patiekalų genijus:) Paskutinės pavasario sezono menkės mano šaldytuve kaip tik laukia savo valandos, keli pernykščiai moliūgai vis dar pūpso, o topinambus prieš kelias dienas paskutinius sunaudojau, ir ko gero iki rudens jų nebelabai turėsiu :( Nebent anyta iš sodo atvežtų. Na, bet jeigu ne dabar, tai rudenį būtiniausia gaminsiu šitą patiekalą. Būtiniausia. Gyvenime nesugalvočiau topinambus su moliūgais derinti, ir dar su žuvimi. Bet skamba laaabai gerai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, nesu aš genijus...Tu jau čia perlenkei stipriai:) Bet topinambai su moliūgu yra nerealu, nes topinambų riešutiškumą užgesina moliūgai, bet pasilieka aromato sodrumas.

      Panaikinti
  5. O man toks patiekalas laaabai skanus, dietiniai patiekalai neturi buti neskanus ;) Kristinai visiskai pritariu, kad tu zuvies patiekalu genijus :) Pirmiausiai cia uzsuku pasisemti ideju :)
    O del dukros...man nesuprantama, kas cia per taisykles: lyg ir istojo, lyg ir perstumdo :O Neblogi stojimai... Bet neabejoju, kad dienos greit prabegs ir labai smagiai atsvesite (uztvirtinta) istojima ;)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, baik jau baik....visai nosį užriesiu:))) Šį savaitgalį sūdžiau silkę, išdalinau "ant degustacijos". pro truputi pradėjo plaukti atsakymai. Sakė, kad nenuvyliau. O ant garų, tai tik tinginių maistas:)
      Aš žinok, kad nesveikiau būtų užsipilu ypatingai tyro alyvuogių aliejaus....ir riebalų dozė atstatau:)

      Panaikinti
    2. Na kad tikrai, zuvis ir juru gerybes - pirmiausia pas tave receptu :) Papasakok, kaip sudei silke? As ja nors labai megstu, nei sudyti, nei isdoroti moku :((( Prisiminiau dabar su pomidoriukais pagal tave, reiks vel pasidaryti, atrastas topas man :)
      O alyvuogiu aliejus yra labai sveika, taip kad tokie riebalai ne kiek netrukdo ;) Ir... ant garu man irgi patinka, kol kokias salotas supjaustau, garpuodis jau savo darba padare buna :))))
      Skaitytoja

      Panaikinti
    3. Skaitytoja, silkę, aš Tau special padarysiu, išdorosiu:) Rasi dar viduje vieną kitą kaulą, bet pjaustydama riekutėmis, likučius išsirinksi:)) Aš nebegaliu tų parduotuvinių mirkytų pirkti, skonis tiesiog baisus...bent jau man.
      Dėl aliejaus, gal aš durna atrodau, bet man žiauriai jis skanu, net kalorijos visai nebesvarbios patampa:)

      Panaikinti
    4. Oho, tikrai? Net susinepatoginau... :) Kad skonis skiriasi - tai net nesigincyju, kai kitur paragaunu tu "tikru" silkiu, ne jau isdorotu, tai net nera ka lyginti...
      O del aliejaus viskas gerai, juk gero alyvuogiu aliejaus slakas yra sveika :)
      Skaitytoja

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu