Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. gegužės 12 d., pirmadienis

Bobausiai su porais grietinėlėje

Man labai patinka du turgūs: vienas ūkininkų priešais Maximą, o kitas ketvirtadienių Tymo turgelyje. Nors kuo toliau tuo dažniau surantu, kad labai puikus yra ir Kalvarijų tugus, tik kai ten didelė prekeivių gausa, reikia tarp jų susirasti ir savo mylimus, tau patinkančia produkcija prekiaujančius mėsininkus, daržovininkus ar žuvininkus.
Šetadienį slampinėjau po Kalvarijų turgų absoliučiai neskubėdama. Prisižadėjau dukrai nupirkti augalų į jos terasos vazonus gražių žydinčių per visą vasarą gėlių. Pasinaudodama proga užsukau į žuvies skyrių ir pamačiau, kad yra pirkti šaldytos nesūdytos silkės (gavojau, kad reikia burti chebrą ir patiems kokį vieną kitą kilogramą užsisūdyti), rūkytos mėsos skyriuje nelabai ir užtrukau, tik nusipirkau duonos ir lašinukų pas močiutę, kuri pati rūpinasi duona ir mėsa ir tikrai neprasčiau nei ūkininkų turgelyje, šviežios mėsos pavilijone užsukau pas savo moteriškę, kuri niekada nenuvilia jautiena. Daržovių pusėje neatsispyriau pagundai nusirkti, nors ir itališkų, bet šviežių bulvių. Pamačiusi, kad net dvi didžiausios eilės su įvairiausiais sodinukais, augaliukais ir ten apsipirkau. Žodžiu, purčiau savo piniginę pirkdama reikalingus ir visai nereikalingus produktus, augalus. Net 4 pomidorų daigus pas dėdulę nukoviau ( o kas juos prižiūrės?) Na, o kai vaikštinėdama tarp prekystalių pamačiau bobosių ir jų nusipirkau, supratau, kad reikia jau nešdintis iš turgaus visu greičiu. Kadangi nesu gyvenime jų net mačiusi išskyrus bloguose, tai su nerimu pirmiausia atsiklausiau vyro, grybų žinovo, ar jie tikrai valgomi ne vieną kartą?:) Jam patvirtinus, kad gerai termiškai apdorojus, bus dar galima ne kartą mėgautis įvairiausiais patiekalais, nusiraminau.
Pasinaudosiu  Kristinos Bobausiai grietinėlės padaže , Lauros Bobausiai spirgučių ir grietinės padaže ar Rennie Bobausiai troškinti grietinėje receptais ir būtinai išbandysiu šventiniams rinkiminiams pietums:)

3 porcijos

400g bobausių
1/3 poro stiebo
1 skiltelė česnako
100g grietinėlės
malti juodieji pipirai
druska
sviestas
Bobausius apdorojau kaip rekomendavo Kristina bobausių sriubai .
Supjaustykite grybus norimo dydžio gabalėliais, užpilkite šaltu pasūdytu vandeniu ir pamirkykite 30min. Perplaukite. Dideliame vandens kiekyje bobausius virkite 15min., vandenį nupilkite, o grybus perplaukite. Veiksmą pakartokite dar du kartus.
Poro stiebą gerai išplaukite, supjaustykite riekelėmis, česnaką smulkiai sukapokite. Apkepkite, kol šie švelniai parus. Sudėkite grybus, kepkite maišydami 5 min. supilkite grietinėlę ir ant nedidelės ugnies dar  kaitinkite 7minutes.
Nerealiai buvo skanu su šviežiomis bulvėmis.

11 komentarų:

  1. Odeta, sveikinu įstojus į bobausių gerbėjų gretas :) Aš pati labai mėgstu atrasti naujus skonius, tai džiaugiuosi ir už kitus, kurie tai patiria. Beje, jau pradėjo dygti avižėlės (pavasariniai grybai tokie, kas nesusidūrė), tik kol kas dar labai sukirmijusios, gal apstos lietus, atšils orai, tai vėl bus galima eiti grybauti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, bet jau kokie to bobausiai skanūs, ne tas žodis:) O apie avižėles net sapnuoti nesapnavau:))) Lauksiu recepto ir foto, kad bent išsivaizduoti kaip jos atrodo:)

      Panaikinti
  2. O aš irgi su dukra jos mini "sodelį" planuoju. Šiandien parsitysiau 6 gražius baltus vazonus dukros gėlėms, vyras partysė žemių, liko tik "pflanciukų" nusipirkt;-) O kokias gėlytes pirkai?
    Bobausių gyvenime nevalgiau ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, o mane bobausiai maloniai nustebino:) Žinoma aš jų dažnai valgyti tikrai negalėčiau ir nenorėčiau, dėl labai ryškaus skonio...bet ir ne tik todėl, aš stengiuosi gaminti ir valgyti kuo įvairesnį maistą:) Stengiuosi retai kartotis, nes kai pradedu, tai po to namiškiai mane tramdo ir ne visai maloniai:)))
      Augalai: nupirkau vienam vazonui petunijų, kitam medutį su gvazdikėliais rožiniais, o trečiam palergonija su kiškio kopūstais ir dar kažkokia žole ( net pavadinimo nepamenu...tipo gėlininkė...apsi...:)) ir dar 4 pomidorų daigus, o kam? Pats ponas D težino...


      Panaikinti
  3. As prisidedu prie Doviles - bobausiu gyvenime nevalgiau :) Nors pastoviai juos matau, vyras pasakojo, kaip gaminti, bet.... nea, nevalgiau. Ir negaliu atsakyti "kodel" :))))
    Del sodeliu... tai judvieju dukros yra ryskiai geresnes augintojos, negu as :))) Pas mane namuose net esantys zalumynai - is parduotuviu vazoneliuose, ir skubu juos suvartoti, nes mano ir augalu santykis namie - kaip blogeres Astos (http://www.sauletavirtuve.lt/?p=4141) :)))) Gal viena diena ka nors ir pavyks uzauginti.... Na bet jau turgelyje tai as sukuosi kaip Odeta :)) Pastaraisiais savaitgaliais griztu pilnais krepsiais darzoviu, po ziemos zalumynai man galva apsuko, nieko daugiau ne nebematau :))
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, aš irgi pirmą kartą gyvenime ragavau bobausių:)
      Mano santykis su žeme irgi toks savotiškas. Kai tėvai veždavo į sodą, aš prisiekiau, kad niekada žemės nekasiu, bet dabar kart nuo karto ypač mažomis "porcijomis" prasimuša kaimas:) O gal su amžiumi? Nežinau.
      Kai nuėjau į turgelį ir "mano" Vilmutė pasakė, kad jos pačios užauginti ir agurkai, ridikėliai, salotos ir t.t. ištirpau ir, kad užsipirkau, tai nebežinau ar per savaitę "suėsime"...turiu silpnybę nejausti porcijų dydžio:)

      Panaikinti
    2. Chi chi, zinau apie ka tu :))) Ypac po ziemos yra ziauriai sunku atsispirti nepaimti dar to, ir ano, i vat va to kazko sviezio :))) Tik pradejom laikytis "tuscio saldytuvo" politikos kazkaip, istustinom visus saldiklius, atsargas, tai dabar per savaitgali is turgu stengiuosi protingai (cha cha, kiek imanoma) parsinesti svieziu darzoviu, na o ko truksta - dasipirkti savaites begyje. Speju tai itakoja ir stadija "aptingom ABU gaminti", vadinasi - neplanuojam savaites menu, tiesiog daug darzoviu svieziu pilna, o salia kazka susigalvojam pagal nuotaika :))) Arba ir darzoviu dubuo yra gerai :))) Jei rasyciau savo bloga, speju, kad siom savaitem jis butu mirtinai nuobodus :D
      O del darzo.... as irgi pradedu manyti, kad su metais keiciasi nuomone, nes buvau prisiekusi - ne ne ne, jau jokiu net mini darzeliu :))) Arba dar sieju su tuo, kad kai pradejau kreipti demesi i maisto kokybe ir ivairove, naturaliai toks poreikis atsirado :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    3. Skaitytoja, ir iš kur tiek valios geležinės? Laikyti tuščią šaldytuvą?! Aš bent persenusiais konservais užkišu, kad pilnesnis atrodytų;) O jeigu rimtai, tai ir mus ant šviežienos patraukė. Nusipirkau šparagų, tai dabar sėdžiu ir laukiu nesulaukiu kada juos gaminsiu. Šeimyna nori tartos, o aš su olandišku padažu....būtų tragedija, jeigu ne aš valdyčiau virtuvę:))))

      Panaikinti
    4. Na pas mane irgi yra visada visokiu padazu (soja, austriu, zuvu etc), balzamiku n rusiu, kokoso pieno, alyvuogiu, marinuotu artisoku ir t.t. ir pan :))) Visi tie dalykai, kurie negenda per kelias dienas :) Bet daugiau.... nea :) na, suriu dar ivairiausiu rusiu VISADA :))) Ir dabar po savaitgalio uzsipildo lentynos darzovem, o visa kita - kazkaip pagal nuotaika ir pilvo pageidavimus dasiperkam :)
      O sparagus as irgi jau valgiau sio sezonu, su olandisku padazu - geeeeris tikras :) Kartais diktatura virtuveje neblogas reikalas gaunasi ;)))
      Skaitytoja

      Panaikinti
  4. ach ach ach, aš savaitgalį irgi bandysiu sodininkauti balkone :) O bobausius tai šį pavasarį jau pramiegojau :( teks laukti kito pavasarėlio

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, jeigu dar paskubėtum bobausių Kalvarijų turguje tikrai dar rastum pirkti:) O jeigu rinkti, tai šiuo klausimu niekuo pagelbėti negaliu, net neišsivaizduoju nei kur nei kaip jie auga:)
      Ką sodinti žadi?

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu