Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. gegužės 16 d., penktadienis

Bacalao užkandėlė portugališkai

Portugalija man asocijuojasi su šalimi, kurioje užsimezgė mano draugystė su jūros gėrybėmis. Pirmoji gėrybė, keistoji būtybė, kurią išdrįsau paragauti buvo moliuskai (Clams) česnakiniame sviesto citrinų sulčių padaže. Dar šiandien, užsimerkusi jaučiu jų nuostabų skonį, matau mielą restoranėlio šeimininką, kuris emocionaliai mojuodamas rankomis portugališkai pasakojo, kad mes būtinai jų turime paragauti ir koks jų subtilus aromatas. Po to sekė aštuonkojis, vėliau Bacalao. Tada niekaip nesupratau kas čia per žuvis troškinyje, tokia stangri, kvepianti visiškai kitaip, nei įprastos žuvys. 
Dabar jau žinau. Ispanijoje ir Portugalijoje taip vadinasi sūdyta menkė. Prieš gaminant,  būtina ją mirkyti 48val., kad sūrumas taptų normaliu. 
Portugalai kaip ir ispanai dažniausiai bacalao troškina, mala, o kaip Tapą pasiūlo žalią, palaistytą aliejumi ir citrinos sultimis, kartais su pomidorais ar paprikomis, čili.
Namuose esu ne kartą jau gaminusi Sūdytos menkės kepsnys ar Ispaniška Bacalao garuose, o DEBESŲ žurnalui Receptai pasiūliau labai portugališką užkandėlę 
4 porcijos
200 g sūdytų menkių filė
1 svogūnas
½ raudonosios paprikos
½ žaliosios paprikos
½ aitriosios paprikos
2 pomidorai
aliejus kepimui
lauro lapas
druska
pipirai
raudonojo vyno actas
alyvuogių aliejus



Sūdytą menkę pamerkite 48 valandoms į šaltą vandenį.
Svogūną, paprikas, aitriąją papriką smulkiai sukapokite. Pomidorų odeles nulupkite, išimkite sėklas, o pačius vaisius susmulkinkite.
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, suberkite sukapotus svogūnus, paprikas, aitriąją papriką, lauro lapą, druską, pipirus. Kepkite nuolat maišydami 1 minutę. Sudėkite kapotus pomidorus ir dar pakepkite 1–2 minutes. Baigdami kepti pašlakstykite raudonojo vyno actu, daržovės turi likti maloniai traškios. Atvėsinkite.
Menkę supjaustykite ypač plonomis juostelėmis, susukite į ritinėlius ir pašlakstykite itin tyru alyvuogių aliejumi.
Tai puiki užkandėlė prie vyno taurės.
Patarimas
Jeigu neturite sūdytos menkės, galite jos pasiruošti namuose. Menkių filė gausiai apiberkite druska ir palikite 5–7 paroms įsisūrėti. Nuplovus žuvį mėsa turi būti labai stangri. Tuomet žuvį pamerkite į šaltą vandenį, kad išgautumėte norimą sūrumą.

4 komentarai:

  1. Odeta, dabar galutinai mane itikinai parsivezti sudytu zuvu :) Anksciau nelabai zinojau, kaip tinkamai jas paruosti, o sitame bloge jau ne viena recepta maciau, dabar ir pati noriu isbandyti gaminti :) LT regis niekur nera nusipirkti?
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaitytoja, LT dar niekur nemačiau pirkti sūdytos menkės. Ji nėra pigi, gal dėl to neveža? Bet ją galima ilgai sandėliuoti, tai kaip ir gera prekė? gal reikėtų kokiems Šturmams (nors jų konsepcija lietuviškos žuvys) ar Užupio krautuvėlėi pabandyti?:) Aš atsivežu vaakumuose, pasidedu į šaldytuvą ir ji puokiausiai pusę metų išsilaiko, nors dažniausiai greičiau sukertame:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kai kita karta uzeisiu i Uzupio krautuvele, paklausiu :) Kai jos ilgai taip stovi, manau galetu atvezti, tikrai atsiras tokiu kaip mes, kurios nupirksim :)))))
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  4. Užupio gal ir atvežtų. O valgytojų tikrai atsirastų, nes žiauriai skanus reikalas ta sūdyta menkė:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu