Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. kovo 2 d., sekmadienis

Trijų rūšių žuvis su krienų bulvių koše

Jaučiu didžiuli malonumą gamindama sekmadienio pietus. Kai niekur neskubu, kai eksperimentams turiu laiko į valias, kai iš spintelės ištraukiu šventinius indus, paserviruoju stalą ir ilgai mėgaudamiesi nesiskirstome nuo jo ragaudami, diskutuodami ar pavyko, kuris iš jų yra "šedevras".
Kadangi grįžome iš Austrijos, kur žuvis didžiulis deficitas, o tai ir visiškai nenuostabu, nes nei jūros kokios pas juos ten rasi, nei šilumos, tik kalnai su besiganančiomis karvutėmis vasarą, o žiemos metu bečiuožiančiais ar besivoliojančiais slidininkais ar snowbordininkais. 
Grįžau išsiilgusi žuvies. Nulėkiau į Rimi, nusipirkau trijų skirtingų žuvų file, dėl degustacijos. Dažniausiai nusiperku vienos rūšies, po to kitos, o po dar kažkiek daug laiko dar kažkokios, tada jau nebeprisimenu nei koks tos ar anos skonis buvo. Todėl, nusprendžiau pagaminti skirtingas žuvis tame pačiame stiliuke.

3 porcijos

1 file nilinio ešerio
1 file paltuso
1 file plekšnės

Padažui:

1 cm imbiero šaknies
2 skiltelės česnako
8 kaparėliai su druska
1/2 šaloto
malti juodi pipirai
vos vos muskatinio riešuto
lauro lapas
20 g sviesto
2 valg.š. aliejaus
50 ml balto sauso vyno

Bulvių košei:
6 bulvės
1 stiklinė pieno
10 cm krieno šaknies
druska
 Bulves nuskuskite ir su druska išvirkite, krieno šaknį sutarkuokite smulkia tarka. Tik nupylę vandenį iš karto berkite krieną ir trinkite kartu su bulvėmis. Įpilkite užvirusį pieną į sutrintas bulves ir dar kartą gerai sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Palikite šiltai stovėti, kol tieksite į lėkštes.
Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Imbierą smulkiai sutarkuokite, šalotą supjaustykite pusžiedžiais, česnaką sukapokite. Įdėkite į kepimo indą kartu su sviestu ir aliejumi, likusiais prieskoniais. Pašaukite į orkaitę kepti, kol sviestas išsilydys, o šalotas pradės rusti. Supilkite vyną, vos šis užvirs, sumažinkite kaitrą iki 120 laipsnių, sudėkite žuvį, uždenkite folija ir grąžinkite į orkaitę kepti 10 minučių.
Žuvies gabalėlius dėkite ant ant bulvių košės ir palaistykite padažu, kurį prieš tai būtinai perkoškite per sietelį.
Apie žuvis:
Nilinis ešerys (per viduri), ką aš galiu pasakyti apie jį. Tai mažiausiai skonio turinti žuvis, balta, stangri, nori pleišėti. Padažas jai būtinas kaip oras, o dar geriausiai, jeigu būtų su žuvies padažu, Thai tipo, tiktų karis.
Plekšnė (arčiausiai jūsų): minkšta kaip pūkas, tirpstanti burnoje, lengvai pjaustosi, neirsta, bet nėra labai stangri, švelnaus skonio, balta žuvis. Jeigu uždėsite stipresnio skonio padažo, užgesinsite žuvies švelniai juntamą aromatą. Arba jau tada mojuokite kirviais ir darykite kontrastinį padažą, kad su ilgesiu lauktumėte kąsnyje skonio švelnumo ir minkštumo:)
Paltusas (lėkštės viršuje): stangri, balta, švelnaus aromato žuvis. Ji puikiai tiktų su sviestu ar citrina arba pomidorais.
Kuri man labiausiai patiko, nežinau. Visos skanios savaip. Gal iš visų trijų nilinio ešerio file sublizgėjo mažiausiai. Tačiau pridedant rytietiškų padažų, jis gali puikiausiai atsiskleisti. Na, o plekšnė su paltusu labiau panašios viena į kitą, jos puikiai tinka europietiškoje virtuvėje.






11 komentarų:

  1. Tobula!!! Bravo, Odeta, ką čia ir bepridurti. Bulvių košė su krienais skamba labai viliojančiai (for a change!!).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū ačiū, Nida:)
    O bulvių košę mėgstu tiek su lietuviškais krienais, tiek su wasabi. Labai patinka, kai joje randu ką nors wow! Kai pirmą kartą Šri Lankoje paragavau bulvių košę su česnakais, supratau, kad ji verta eksperimentų tiek pat kaip ir kiti patiekalai:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho, čia tai bent! Atrodo labai viliojančiai, patiktų man tokia degustacija:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kristina, mes apie mėsos skonį daugiau ar mažiau, bet visi žinome pvz.: aviena turi specifinį skonį, antiena riebi, o žąsis absoliučiai taukinė su stipriausiu skoniu, o veršiena švelni, bet jeigu veršiukas per jaunas, bus daug plėvių ir t.t. ir p.p. o su žuvimi, tai eksperimentams galimybių į valias, nes žuvų begalinė gausa. Net ir ta plekšnė, kurią pagauna Baltijos jūroje jaunutę, skiriasi nuo sūrioje jūroje užaugusios iki normalaus dydžio:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mūsų namuose bulvių košė išskirtinai vyro patiekalas. Kartais tik kai jis kažkur užtrūksta ir turiu pabaigti gaminti, tai paeksperimentuoju, tai morkų pridėdama, tai krienų, tai dar ko..is visada super gaunasi.
    O dėl žuvies, tai taip eksperimentuot galima, kai jau gauni tos žuvies. Vyras vakar išvažiavo žuvies ieškot, bet pasuko ne į centrą, o link Karoliniškių, pakeliui kelias parduotuves aplankė ir nieko nerado, tik šaldytos kažkokios filė. Va, tokia ir gausa ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, kaip esi pasiilgta:) Ne tas žodis:)
      Dėl bulvių košės, aš irgi mėgstu morkų, salierų, muskatinio riešuto, česnako, krienų ar dar ko nors pridėti. Bet visada sutinku, kad klasika yra nemirtinga:)
      Kaip žuvies badas užpuolė nusipirkau ir šaldytos vilkžuvės, įdėsiu kada nors į blogą, bet galiu nuoširdžiai pasakyti, kad man geriau jau porą dienų pagulėjusi šviežia, nei užšaldyta ir atšildyta. Maniškiai, o kartu ir aš vaipėmės vailgydami:)
      Supratau, kad man žuvis visada turi būti šviežia. O kai ypač šviežia, tai net nėra labai svarbu kokios ji veislės...na gerai, ne visai taip yra, bet tos laukinės, tai jau taip:)

      Panaikinti
  6. Rennie, labiausiai mėgstu, kai pastangų 0, o skonio už visą 100:) Tai čia iš tų patiekalų:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveika sugrizusi, Odeta :) Pasiilgau jau tavo irasu! Tikiuosi po atostogu su nauja ikvepimo banga grizai :) O as tegaliu visom paantrinti - patiekalas atrodo super! As irgi mielai padegustuociau :) Hmm, dabar pati pagalvojau, kaip niekad paciai nesove i galva mintis va tokia vakariene pasidaryti, is keliu skirtingu zuvu, juolab kad kartais ne pati nezinau, kurios zuvies noriu. Cia turbo mintis :)
    O bulviu kose as labai megstu :) Kartais, kai jau nebezinau ne ko noriu, tiesiog bulviu kose buna vakarienei (pagal nuotaika ir saldytuvo turini su vis kitais priedais ) :)))
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  8. Skaitytoja, aš irgi pasiilgau savo blogo, diskusijų, rašinėjimo. Tas įdomumas ir yra, kai valgai po vieną žuvį kas kažkurį laiką, tiesiog pamiršti skonį. Žinai, kad ji ojoj skani, ar visai nieko, ar reikės nusipirkti dar kartą. O po degustacijos žinau, kad jos visos skirtingos ne tik struktūros, bet ir skonio, kvapo:)
    O bulvių košę dažniausiai vyras grūda, man neužtenka kantrybės sutrinti ją iki pūkinės, pas manne gabaliukai veliasi burnoje ir t.t. Pas mus namuose, tai vyriškas darbas:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu