Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. kovo 11 d., antradienis

Plovas kvepiantis Indija

Iš tiesų esu pasaulio skonių ragautoja. Turiu mylimiausias šalis, kurių patiekalai siautėja mano virtuvėje. Ragaujamus ir giriamus patiekalus tose šalyse su pažadu būtinai pasigaminti namie, tačiau retai prisiruošiant realybėje. Kodėl? Dėl prieskonių trūkumo, dėl šeimos narių netoleravimo vieno ar kito skonio ar kvapo. Yra tam tikrų šalių virtuvių, kurių visiškai nepažįstu ir nedrąsu net pradėti gaminti. O kartais tiesiog nežinau, kurios šalies virtuvei galima priskirti patiekalą, tai priskiriu jį savo fantazijai. O gal visai ir neblogai turėti savo fantazijos šalies patiekalus? ...oho, kaip aš čia į lankas nuklydau:).
Po tokios ilgos įžangos noriu prisipažinti, kad nesu Indijos virtuvės fanė, kaip kad ispaniškos, prancūziškos ar thai. Nors, būdama indiškuose restoranuose ar ragaudama draugų pagamintuose a la indiškuose vakarėliuose, visada lieku sužavėta. O dabar, pradėjus Nidai ciklą apie Indiją Žuvies karis – Pietų Indijos pasididžiavimas, nebeturėjau jėgų atsispirti. Ir pagaminau, gal ne visai indišką patiekalą, bet, kad kvepiantis visa Indija, tai buvo tikrai.

8-10 porcijų

300 g vištienos šlaunelių mėsos be odos
300 g ryžių
2 morkos
3 česnako skiltelės
1/4 arb.š. ciberžolės
3 anyžiaus žiedynai
6 gvazdikėliai
1/4 arb.š. čili
1/4 arb.š kumino
1/4 arb.š kalendros sėklų
1 arb.š kardamono sėklų
1/2 cinamono lazdelės
druska
aliejus
vanduo
Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, morkas kubeliais, česnakus itin smulkiai. Troškintuve įkaitinkite aliejų, suberkite visus sausus prieskonius (kalendros ir kardamono sėklas prieš kepant sutraiškykite), kai pajusite stipriai sklindantį aromatą, suberkite vištos gabalėlius. Šiems apkepus, suberkite morkas, česnakus. Pamaišykite ir dar 5 minutes pakepkite. Suberkite nuplautus ryžius, užplikykite vandeniu ir įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje kepkite 30 minučių. Išjunkite karštį ir palikite dar 20 minučių trokšti.
Namai kvepėjo visą dieną ir vakarą Indija:)
Skonis pasakiškas! Ryžiai birūs, mėsytė sultinga! Ko daugiau ir benorėti?:)






10 komentarų:

  1. Odeta!!! Esu maloniai nustebinta ir pradžiuginta!! Taip pamažu pamažu ir pamėgsi indišką virtuvę:)) Na, ta indiška virtuvė tokia įvairi (jau vien dėl šaies dydžio, kuri prilygsta visai Europai), kad vieni dalykai gali nepatikti, bet kiti NEPATIKTI NEGALI!!!:))) Sveikinu įstojus į indišką būrelį:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jaukinamės:) Šalia fotelio skaitymui pasidėjau dvi knygas: Indijos virtuvę pagal regionus ir Kariai:) Pradedu intensyviai studijuoti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu čia tai netikėtumas! Lauksiu nekantriai šių studijų rezultatų:)

      Panaikinti
  3. Odeta, atrodo labai gardžiai! Aš irgi nesu labai didelė indiško maisto gerbėja, nors retkarčiais gaminu. Užtai plovus mėgstame be galo be krašto, gaminu gal 10 rūšių, bet daugiausia Afganistano ir Irano. O kokią knygą apie regioninę Indijos virtuvę skaitai? Reikia man rekomendacijos, nes norėčiau kokią nusipirkti šia tema. Bet kol kas neužkliūva akis už tokios, kuri sudomintų. Nemėgstu aš visokių su moderniais eksperimentais, o kai reikia gero žinių šaltinio apie tradicinę virtuvę, kultūrą, regioninius savitumus, paaiškėja, kad ne taip ir lengva tokį rasti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, turiu priklausomybę kulinarinėms knygoms. Aš jas atsivežu iš kiekvienos kelionės, kartais net ne po vieną:) Lietuvoje labai retai perku kulinarines knygas, na nebent pažįstu žmogų kuris parašė ją ar gerbiu virtuvės šefą, bet šefai pas mus nelabai rašo knygas:)
      Aš irgi nemėgstu knygų su moderniais eksperimentais, nes nei moku nei turiu laiko eksperimentams. Išskyrus paįvairinant skirtingų kraštų/kultūrų prieskoniais, paruošimo metodais. Manau, kad pirmiausia reikia išmokti gaminti klasiką be priekaištų, o po to jau tolyn į plonybes:) Bent jau man taip atrodo.
      Jeigu domintų konkrečiai kokia nors šalis, parašyk, galėsime apsikeisti:)

      Panaikinti
    2. Odeta, aš irgi kenčiu nuo šitos priklausomybės, geras kulinarines knygas galiu skaityti kaip romanus, ir ne po vieną kartą:) Prieš gerą dešimtmetį "mečiau" pirkti verstines kulinarines (ir profesines) knygas Lietuvoje, kai supratau, kad jų kainos ohoho, o prasti vertimai nervina. Dabar tempiu iš kelionių, kartais - svetur gyvenantys draugai pamalonina, bet dažniausia perku internetu ir vargo nematau. Laimei, šiais laikais įmanoma parsisiųsti beveik viską, na, išskyrus gal kokius vietinės reikšmės brošiūras, leistas mažais tiražais Kabule ar kokioj Kalkutoj. O jeigu didesnės leidyklos, no problem, net senesnius leidimus įmanoma gauti. Šiaip stengiuosi pirkti knygas, kurios leistos tose šalyse, apie kurių virtuvę rašoma - jeigu apie čekus, ta Prahoje, jeigu apie airius - tai Dubline ir t.t. Kalbos man - ne itin didelė problema, jeigu tai, aišku, ne arabų, hebrajų ar hindi. Taip ir gyvenam, globalizacija:)

      Apsikeisti knygomis - gera idėja, gal vasarą reikės tuo užsiimti (pustrečio mėnesio atostogų sutaupiusi esu, teks prasmingai išnaudoti:). O šiaip, jeigu apie kažkurią šalį knygos reikia (ir jeigu tokią turiu:), tai mielai galiu pasidalinti, tik leisk žinoti.

      Panaikinti
  4. Smagu atsidurti bendraminčių būrelyje:) Mano kolekcija irgi nemaža - kai reikės kraustytis į Lietuvą, didžioji dalis jūrinio konteinerio bus užimta mano kulinarinėmis knygomis:) Lietuviškų jose irgi beveik nėra - tik tos, kurias gavau dovanų. Vartau tas knygas kaip įkvėpimą, kai pati nežinau ko noriu, arba atvirkščiai, kai žinau ko noriu ir žinau kur ieškoti:) Galimybė parsisiųsti knygas - tobulas sprendimas, nes man jau atsibodo tampytis su neatkeliamais lagaminais, vos nuvažiuoju į angliškai kalbančią šalį ir įsisuku ten į kokį gerą knygyną. Bet man reikia pavartyt knygą kad suprasčiau, ar ji mano. O tada jau internetu užsisakinėju:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nida, Kristina, kaip viskas panašu:) Skaityti, vartyti ieškant įkvėpimo. Knygynuose užsibūti Kulinariame skyriuje ilgiau nei batų ar suknelių. Tempti per pusę pasaulio sunkiausią knygą net ir dėl vieno patiekalo:) Siųstis, nes noras turėti knygą savo lentynoje yra svarbiau už procedūras grožio salone:)
    Keistis yra labai gerai, net ir tam, kad sužinoti ar nori tą knygą turėti savo bibliotekoje ar ne:) Turiu labai gerą japoniškos, korėjietiškos, arabiškos virtuvės knygą. Jeigu skaitote ispaniškai, tai dar visokių:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Super skonis. Sukirtau dvi porcijas iskart :)
    Kaip ir super ideju psl

    AtsakytiPanaikinti
  7. Justai, aciu:) Pati didziausia pagyra man:) Bandysiu ir toliau eksperimentuoti ir dalintis, jeigu yra isbandanciuju:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu