Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. kovo 26 d., trečiadienis

Lenkiški barščiai

Norėdami pasiekti Europą visada turime pervažiuoti Lenkiją. Kažkada kelionė buvo be galo varginanti, tie maži miesteliai sulipę vienas su kitu, lenkiški mikrobiniai automobiliukai, traktoriai ir siauri keliai tarsi koks prakeiksmas versdavo keliones planuoti naktimis, pamačius tuščią tarpą lėkti beprotišku greičiu ir t.t. Pasiekdavome kelionės tikslą išsekę, gal net susibarę ne kartą ir kokį tūkstantį kartų prakeikę lenkišką transporto sistemą. Bet vienas dalykas būdavo tikrai vertas dėmesio, tai užeigos, kavinukės ar pakelės restoranėliai, kuriuose galima paragauti naminio lenkiško maisto: barščiko, fliakų, žureko ar golionkos ir t.t. Tose pakelės užeigose skaniausia man visada būdavo skaidrūs barščiai, pateikiami su kroketais ar koldūniukais. Ir žinojimas, kad paragausiu šio saldžiai rūgštaus burokiško sultinuko, kad ir sunkiausią kelionę nuteikia pakiliai.
Dabar, kai kelius kaimynai tvarko greitai, ir šalį galima nesunkiai pervažiuoti be sustojimų, o ir keliai aplenkia miestelius, Lenkiškų barščių paragauti darosi vis sudėtingiau. Todėl nusprendžiau išmokti juos pati išvirti. Pradėjau įnirtingas paieškas interneto platybėse, tačiau net lenkiškuose bloguose sunku buvo rasti tokius. Pasiskundžiau, ir gavau iš Nidos Lenkiški barščiai: barszczyk czerwony receptą. Išbandžiau juos jau ne kartą. Žiauriai skanūs. Ačiū Tau Nida:)

Šį kartą viriau barščius:

1 vištos kaulų
1 svogūnas
2 morkos
1 saliero kotas
lauro lapai
pipirai
7 vidutinio dydžio burokėliai
balzamiko padažas
druska
cukrus
malti pipirai

Burokėlius suvyniokite į foliją ir iškepkite orkaitėje.
Vištienos kaulus sudėkite į šaltą vandenį su morkomis, svogūnu, salieru,  prieskoniais. Išvirkite sultinį ant lėtos ugnies.
Burokus nulupkite, supjaustykite nedeliais gabalėliais. Sudėkite į sultinį ir virkite 20 minučių, kol sultinys taps sodriai raudonos spalvos, netgi kiek koncentruotos. Tada jau ragaujant pilkite cukrų, balzamiko padažą. Kai pasieksite norimą skonį, pilkite į puodelius ir patiekite su Lietinukai arba Labai skanūs virtinukai .
Man tai yra sultinių TOPAS NR1 !



5 komentarai:

  1. Odeta, kaip malonu:)) Į sveikatą:) Aš irgi juos dievinu. Kažkoks gėris neišpasakytas. Linkėjimai iš Keiptauno:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nida, sutinku visu 100%:) Smagaus pasibuvimo Keiptaune...malonu girdeti Tave is taip toli:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Barščiai tai gundantys. Ir tų įdarytų lietinių labai norisi;-) O jau apie Lenkijos kelius tai nieko gero negaliu pasakyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, dabar jau Lenkijos keliai gėris, palyginti kas buvo prieš keletą metų:) O barščiai tai be konkurencijos:)

      Panaikinti
  4. Laba diena, o kiek laiko reikia kepti burokėlius? kiek laipsnių temp.?
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu