Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. vasario 8 d., šeštadienis

Sūdytos menkės rutuliukai

Iš tiesų šis patieklas labai ispaniškas ir turi skambėti "Albondigas de bacalao con pimienta". Mat tas žodžių derinys taip gražiai skamba, kad vien dėl jo gaminčiau ir gaminčiau šį užkandį. Žinoma ne tik todėl, bet ir dėl to, kad labai mėgstu sūdytą-vytintą menkę. Kiekvieną kartą būdama Ispanijoje nusiperku tą menkę, pasidedu į šaldytuvo nulinę zoną, ir kai tik užsimanau, visada pašonėje turiu gardžią žuvį. Žinoma, šiek tiek kantrybės vis tiek reikia. Žuvį reikia mirkyti šaltame vandenyje 48 val., ir tik tada galima mėgaustis tuo nuostabiu skoniu Bacalao ispanišku stiliumi arba sveikiau Ispaniška Bacalao garuose.
Tikriausiai ne kartą gyriausi apie savo meilę ispaniškai maisto kultūrai. Kažkada atrodė, kad jie valgo tik paelijas ir gaspačio, tortiliją ir tapus. Bet vykdama į šią šalį kiekvieną kartą atrandu vis naujų ir naujų kulinarinių stebuklų. Ilgiausią laiką buvau įsitikinusi, kad ispaniškos užkandėlės yra tik tapai, bet po kelionės į San Sebastianą atradau fantastiškus pintxos (beje, tokios užkadinės yra ir Barselonoje, dvi tai tikrai) Ispaniškas Tapų vakarėlis, tai tie užkandukai persmeigti dantų krapštuku. Tokia valgymo kultūra ypač populiari Baskų regione, San Sebastiane. Kai visas miestas ūžia nuo pintxterijų ir valgytojų, kai kiekviena turi savo favoritinį pinxtos, kai vakare beužkandžiaudamas ir begurkšnodamas vyną eini iš vienos į kitą, sutinki tas pačias kompanijas bei pradedi bendrauti, vėliau jau ir draugauti...tas šiltas    užburiantis maisto-bendravimo jausmas verčia sugrįžti atgal. Atrasti vis naujus skonius, pažintis, įspūdžius.
Visai aš čia nukrypau nuo esmės. Kaip bevadintume - tapais ar pintxais, ta ispaniška užkandžiavimo kultūra veržiasi ir mano namus. Vakar į svečius buvo atvažiavę mūsų draugai, kurie turi labai išlavintą maisto ir valgymo suvokimą. Labai jaučiau didelę atsakomybę, kad neprigaminčiau nesąmonių. Todėl užkandžiams pasiūliau įvairiausių užkandėlių tik iš žuvies ir daržovių.
Pasiūliau dviejų rūšių seliavą, nes ketvirtadienį labai gražių nusipirkau Tymo turguje Marinuotos ir sūdytos seliavos . Įvertinta kaip skanesnė buvo sūdytoji.

Pasiūliau orkaitėje keptų burokėlių carppaccio
Visa esmė padažiukas:
1 česnako skiltelė
6 valg.š. itin tyro alyvuogių aliejaus
1 valg.š balzaminio acto
1 valg.š. raudono vyno acto
smulkintos petražolės
druska
pipirai

Česnaką labai smulkiai sukapokite. Viską gerai išplakite bei pašlakstykite plonomis riekutėmis supjaustytus burokėlius.

Kaip karštą užkandį pasiūliau sūdytos menkės rutuliukus paprikų padaže.

300 g sūdytos išmirkytos menkės
1 svogūnas
1 kiaušinis
1 valg.š. kukurūzų krakmolo
3 valg.š. džiuvesėlių
smulkiai kapotos petražolės
1/2 čili pipiro
pipirai

1 raudona paprika
1 geltona paprika
1 žalia paprika
1/2 čili pipiro
druska
aliejus
1 valg.š. balzaminio acto
1/2 citrinos sulčių
paprikų sultys
Menkę pamerkite 48 valandoms į šaltą vandenį, kad ištrauktų druską iš žuvies. Sumalkite. Svogūną ir čili pipirą itin smulkiai sukapokite. Sumaišykite su kiaušiniu, krakmolu, džiūvėsėliais ir petražolėmis. Išminkykite ir padarę mažus rutuliukus kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

Paprikas suvyniokite į foliją ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Įdėkite į maišelį ir atvėsinkite. Nulupkite odelę, išimkite sėklas ir supjaustykite labai plonomis riekelėmis. Pašlakstykite citrina ir pabarstykite smulkiai kapotu čili pipiru, užpilkite nuo keptų paprikų susidariusiomis sultimis. Išmaišykite.
Prieš tiekiant į stalą - pašildykite paprikas, palaistykite aliejumi, balzaminiu actu, pabarstykite druska. Išmaišykite. Dėkite menkės rutuliukus ant paprikų.
Labai švelnaus skonio rutuliukai su spalvingomis paprikomis labai derėjo ne tik žiūrint į lėkštę, bet irvalgant:)





21 komentaras:

  1. Žaviuosi, Odeta, kad visad tavo namuose tiek sveiko maisto! Ypač žuvies! Su puse jos neišmąstyčiau ką daryti. O apie tokias "seliavas" išvis pirmąkart girdžiu...beje, kur dažniausiai jos įsigyji? Kaip tik draugė paminėjo parduotuvytę Antakalny (pavadinimas su "katino" susijes), tik internete mačiau jiems jau bankrot :( turguj man visa žuvis atrodo pavargusi, maximose-panašiai, nors karts nuo karto vistiek perku.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vilma, aš žuvyte perku pas tuos pačius Katinus (mob.861443185 pasiskambink, kad įtrauktų tavo telefoną informacijai) tik jie dabar Tymo turgelyje ketvirtadieniais būna. Iš vakaro jie informuoja telefono žinute kokios rytoj turės žuvies, užsisakai, o turguje tik atsiimi užsakymą. Žuvį dažniausiai perku Panoramos Rimi, penktadieniais dažniausiai atveža. Kai būnu Klaipėdoje, paperku tuo metu žvejojamos žuvies. Dar šamą užsisakinėju pas "Merkio šamas", beje jie labai skanias sraiges daro:) Tačiau Tu visiškai teisi, Lietuvoje labai sunku nusipirkti šviežią ir gražią žuvį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oij, kaip cia skanu!!! As sia savaite irgi gaminausi burokeliu karppaccio su ozkos suriu, niam geris. O as dar panasiai keptas paprikas marinuoju uzkandukam kaip Tavasis padazas, laabai skanu :) Pridedu kapareliu ir ant paskrudintos duoneles... mmm, manau reikes kazkuri vakara vietoj vakarienes vel uzkanduku pasidaryti, cia kai jau "nebezinai ko nori" stadija buna, tai tokios vakarienes geris :)
    O Tavieji sveciai pirstelius turejo apsilaizyti nuo visu patiekalu :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, man tie paprikų užkandukai irgi yra nerealus gėris:) AŠ dar ančiuvį kokį uždedu, arba kaip ir Tu kaparėlių, kad pikantiškumo būtų daugiau. O man burokėlių carppaccio topas, aš vis kepu ir kepu...tik iki fotoaparato nespėju priartėti ir lėkštė tuščia būna:)
      Tikiuosi, kad svečiams patiko, nes suvalgyta buvo viskas:) ir išgerta, ir pasėdėta...ryte valgėme ir tortą ir silkę ir raugintus kopūstus ir vėl tortą...

      Panaikinti
    2. Chi chi, atrodo kad buvo smagus pasisedejimas ;) Geriausias ivertinimas, kai nuo stalo viskas dingsta :)
      P.S. Pabandyk kada prie burokelio su ozkos surio ir apelsino pasluoksniuot, man irgi labai skanu, plius dabar granatais uzbarstau, gal patiks ;)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    3. Granatais bandžiau, bet apelsinais neteko. Sakai skanu? Būtinai išbandysiu, nes apelsinų visada turiu...o dabar nusipirkome dar ir lėtaeigę sulčiaspaudę, tai sultims visokiausių vaisių, daržovių prilaikau:)

      Panaikinti
  4. Prisipažinsiu, kad paskaičiau paskutinius receptus ir ėjau į šaldytuvą "ko nors" skanaus paieškoti. Radau skardinę midijų ir ryju dabar duona užsikasdama. Et, kokie apetitni receptai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, nė karto nevalgiau konservuotų midijų. O kaip jų skonis? Su kuo Tu jas valgai?
      Man patinka brusketa su midijomis "Pomidore", kiekvieną kartą galvoju, ar jie duoda konservuotas, ar patys verda?

      Panaikinti
    2. Skonis tai ne joks. Tokios aliejuotos ir labai riebu. Gal jos ant kokių salotų tiktų ar ko, bet dabar gerai ir su duona ;-) O aš savaitgalį kepiau antį ir dariau baltos mišrainės. O dabar šaltibarščius darom. Nieko išvis ypatingo ir išieškoto, bet jau buvom pasiilgę tokio paprasto maisto.

      Panaikinti
    3. Dovile, man žiemą šaltibarščiai yra kažkas nerealaus! Užsinoriu, bet visose kavinėse sako, kad bus tik vasarą...o norisi dabar:) Pavydžiu labai tau tų šaltibarščių ir baltos mišrainė:) Na ir anties...ai visko noriu. Nes šiandien tik gulinėjimais ant sofutės prieš TV užsiimu:)

      Panaikinti
  5. Odeta, mano vyras su apelsinais nevalgo ;) bet man labai skanu. Reikia karta isbandyti, kad zinotum :) O del sulciaspaudes tai liux! As irgi galvojau apie ja, bet...tuomet mintis smestelejo, kad sultys tik darzoviu geris, o vaisiu juk tiek cukraus turi.... Vien darzoviu zinau, kad visalaik negersiu, tad, kad nebutu pagundu papildomam cukrui kasdien, atsisakiau sio noro... Kai noriu sulciu, kombainas ta darba padaro, bet gerai, retos tos pagundos mano :)

    Dovile, chi chi, man irgi cia ziaurus sekmadienis, kai nepusryciavus tiek visko priziurejau, tai visa diena nezinojau ko ir benoret :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, žinau, kad vaisių sultys yra nelabai gerai dėl cukraus, bet kai išbandai, tai vietoj tortuko pimoje dienos pusėje cukrus užkuria "batareikas". Iš visų ragautų vaisių sulčių, mane sužavėjo granatų. Dukra dėl mango ir ananasų eina iš "proto", o vyra morkų. Man dar skanu salierų su obuoliais, bet čia labai sunku pataikyti obuolių rūšį, nes lietuviški, o gal lenkiški labai miltingi, o tada jau ne sultys o košė gaunasi:)

      Panaikinti
    2. Va, va, aš irgi vengiu vaisių sulčių, nes ir taip kalorijų prisigraibau iš visokių padardų. Bet dievinu apelsinų ir obuolių su salierais sultis. Tik pati nespaudžiu, bet su mielu noru geriu kur nors išvažiavusi į kokį detox savaitgalį Druskininkuose;-)

      Panaikinti
    3. Šiandien, kad cukraus organizme nepritrūktų, sukirtau torto gabaliuką, užsilikusi nuo pentadienio vakaruškos:) Va taip su tuo cukrumi....AŠ:)

      Panaikinti
    4. Na taip, Odeta, saldumynu nevartojant tikrai galima megautis svieziom sultim :) Apskritai, viskuo galima megautis, tik reikia saika tureti, manau. Vasara as pati megdavau smoothies pasidaryti, gaudavosi sootus pusryciai. O granatu sultys - geris, as irgi labai megstu! Kaip ir morku :)
      Dovile.... kaip as uzsinorejau saltibarsciu!!!!! Mano silpnybe! Jetus, visa diena erzinat :D Einu isipilti vyno ir zuvies maltinukus meistraut, reikia ta upetaki pagaliau sunaudoti... :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    5. Įkalbėjai, aš irgi einu įsipilsiu taurę vyno, o tai širdis apsalo po torčiuko:)

      Panaikinti
    6. Tai cheers tada merginos! ;)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    7. Cheers, merginos. Nervina, kad rytoj JAU pirmadienis. Man trūksta dar bent vienos dienos.

      Panaikinti
  6. na, čia tai žiauriai gerai ant Tavo stalo. Niekaip negalau atleisti sau, kad neparsivežiau iš Briuselio tos menkės. Planavau, planavau, o taip ir liko... Na, ką jau darysi - teks laukti kelionės į Ispaniją ir tuomet bandyti Tavuosius rutuliukus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, kad gerai buvo tai tikrai:) O įdomumas dar ir tame, kad suvalgai, pradedi laukti kada sekantį kartą keliausi ir vėl pirksi:)

      Panaikinti
  7. Hello every body my name is Mrs Katherine and am from Canada, I recently saw a testimony about a spell caster of some sort (Samatharn Temple), i saw the testimony in a blog I visited for relationship and dating counseling because i have been having serious issues with my husband and we have been married for six months, he just suddenly changed, he started cheating, he was hurting me in so many ways i never thought it was possible for him to change and be good again, and I just thought I should contact the spell caster, maybe i tried it out of desperation of some sort, and I contacted her. At first everything felt dreamy and unbelievable, her consultations was strange and I was scared a little because I have read and heard lots of stories of fake spell casters, scams and i never really believed in magic. So i played along with a little hope and faith, so she asked me to send her sum things which she said will help in preparing the spell and i did, when she finished the spell and she sent some few stuffs to me after she have
    prepared it, and to my greatest surprise it worked like a miracle! everything went to a new direction, it was and it's amazing, my husband started loving me the way i can't explain... I guess it was all because of the good faith that made me read That particular post that faithful day..I hope they could help other people too like they did to me...I did a little and I got everything I wanted and wished for. And i promised Samatharn Temple that i will tell the world about the good thing she has done for me and my family and that is why i am posting this comment. You too can receive help from this great spell caster because she told me that she can help in any problem. You too can try: samatharn_temple@consultant.com, Just give it a try, Thanks.

    Mrs Katherine.

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu