Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

Kalmaras, krevetė ir žuvis su jūros gėrybių padažu

Pagaliau pasibaigė visos šventės! Prasideda įprasta kasdienybė: darbas - namai, darbas - namai. Gal vieniems liūdna dėl to kasdieninio ritmo, bet man tai patinka, tas įprastas gyvenimas, kai niekas nestebina, kai žinai, kaip diena prasideda ir kaip ji baigiasi.  Nebuvimas dramiškumo, melodramiškumo, net pagaliau komediškumo, kuris jaunystėje atrodė nenormalus, ieškojimas nuotykių buvo gyvybiškai svarbus kaip oras. Tai dabar viskas keičiasi ir ta ramybė, kai gali įprastai susirangyti ant lovos, paskaityti mėgiamą knygą ar pažiūrėti patinkantį filmą tiesiog džiugina. Net virtuvė ir ta, kai joje nereikia gaminti tik tam tikrus patiekalus ir kai tavo fantazija bei norai ribojami, tampa šventine vieta. Virtuvė vėl tampa mano kūrybos ir eksperimentų vieta.
Šiandien yra sekmadienis, o sekmadieniais, jeigu eame namie, turime tradicinius pietus, kuriems pasistengiu pagaminti ką nors ekperimentuodama, išradinėdama, naują ir neragautą. Todėl vakar sėkmingai nusipirkusi jūros gėrybių, šiandien šeimos vėlyviems pietums jas ir pasiūliau.

3 porcijos

6 krevetės
3 mažieji kalmarai
1 pangasijos žuvies file (galima bet kurią jūros žuvį)
aliejus
druska
malti juodi pipirai

Jūros gėrybių padažui:

krevečių kiautai ir galvos
kalmarų čiuptuvąi
1 svogūnas
1 skiltelė česnako
1/4 čili pipiro su sėklomis
50 ml balto sauso vyno
100 ml vandens
100 ml grietinėlės

šafranas
druska

4 šakelės petražolių
1/4 citrinos sulčių
aliejus

3 bulvės
Išdarinėkite krevetes. Kiautus ir galvas panaudokite padažui išvirti. Svogūną, česnaką, čili pipirą supjaustykite ir apkepkite su šlakeliu aliejaus, baigiant kepti suberkite krevečių galvas ir kiautus, supilkite vyną, vandenį. Troškinkite apie 20 minučių. Suberkite šafraną, druską ir palikite ant ugnies dar 10 minučių. Atvėsinkite ir perkoškite. Prieš patiekiant į puoda supilkite grietinėlę, jūros gėrybių sultinį ir kaitinkite iki užvirimo. Užvirus iš karto išjunkite ir dar švelniai pamaišykite, kad skoniai susigertų.
Išvirkite bulves.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite žuvies gabalėlius ir ant kiekvienos pusės apkepkite po 1 minutę. Tada sudėkite kalmarus, krevetes ir 1 minutę kepkite pastoviai vartydami. Jokiais būdais neperkepkite!
Į lėkštes supilkite padažą ir bokšteliu sudėkite žuvį, kalmariuką, krevetę. Užpilkite smulkintų petražolių, citrinos sulčių ir aliejaus mišiniu.





6 komentarai:

  1. Oi, kokie skanumynai. Aš tai baisiai į darbus naujam darbe įkritusi, nes ir dirbu dar lėtai, ir naujovių daug, tai man tos šventės net erzino, kad laikas gaištasi. Aš irgi džiaugiuosi, kad šventės praėjo. Gamint, tai nieko negaminu beveik. Pas mus namuose pora dienų karaliauja sumuštiniai, pica ir Kuršėnų vyniotinis;-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dovile, priminei Kuršėnų vyniotinį...kaip užsinorėjau! Nebepamenu kada jį valgiau paskutini kartą, gal kai studentė buvau? Reikės nusipirkti kokį gabalėką:) Kaip tik svečiai savaitgalį žada užgriūti, tai kaip tik proga bus pasimėgauti gabalėliu:)
    Tikiu, kad darbe sunku įsivažiuoti, kai daug naujovių, bet iš kitos pusės pažvelgus, kiek pažinimo, kiek tobulėjimo, kiek potyrių....juk smagu?:) O pas mane, tai atrodo visi kaip susitarę, dusina ir žiūri ar dar gyvas, jeigu dar šiek tiek gyvas, tai reikia pribaigti iki galo....:( O taip norisi džiaugsmo...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveikos, merginos :) Na, spekit, ar man dabar nesinori to vyniotinio? :D Savaitgali oij kaip prisiminsiu, nezinau ne kada jau ji bevalgiau :)

    Odeta, receptas labai skaniai skamba ir atrodo! O padaza reiks prisiminti, tikrai pravers. Ir tas dziaugsmas, grizus i virtuve, kur nera sventiniu patiekalu receptu, - labai suprantamas :) Sventes gerai, buvo geros, bet kasdienybe dabar super ;) Mes irgi "ilsimes" su paprastais receptais, kurie neuzima laiko ir neapsunkina skrandzio.

    Laikykites abi su darbais :) Manau, cia masinis reiskinys, po Naujuju pribaigti visus su darbu lavina :)) Bet visos atlaikysim ;)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skaitytoja, vyniotinio norisi visada!
    Dar nesustoju džiaugtis, kad šventės baigėsi:) Ir prisižadėjome su vyru, kad kitais metais vėl tęsime savo klajones, o nesėdėsime prie stalo:)
    O darbai, kažkas tokio! Arklio metai tuoj tuoj prasidės ir nepamiršk:- ark bėrelį ark stipriau....o kas iš to?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Norisi, tai norisi, tik butu gerai man to nepamirsti :D Sestadieni apsipirkinejant ji ir pamirsau :D Gal mano norai tada ne tokei dideli buvo :)))
      Del keliavimo per sventes, tai labai geras reikalas! Manau reikia ir mum kitais metais tokia tradicija diegti, jau taip apsidziaugiau, kai baigesi tos sventes!
      O mum svarbu tarp darbu nepamirsti rasti akimirku sau, atsipusti ir pasilepinti ;)
      Skaitytoja

      Panaikinti
  5. Rekomenduoju kitiems metams nuvykti į San Sebastian, Šiaurės Ispanijoje, Baskuose. Guarmetas nerealus. Praeitais metais buvome nuo Pinxtu ir vyno linksmi ir skersi visi buvome:) Labai gerai per šventes keliauti: 1. Nepersivalgai, 2. Pamatai kaip kiti pasaulio žmonės gyvena, 3. Judi, 4. Kai grįžti visi tavęs būna pasiilgę, 5. ir šiaip rūpinasi kiti, o tu tiesiog mėgaujiesi!
    Aš irgi galvoju, kad reikia visada stabtelėti ir pasilepinti...skrendu kitą savaitę į komandiruotę, o tuo pačiu ir pasišildysiu. Nes jau per ilgai aš čia užstrigau:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu