Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. gruodžio 10 d., antradienis

Vietnamietiškai lietuviškas lynas

Pasakysiu Jums atvirai, esu ispaniškos, prancūziškos, vietnamietiškos virtuvių fanė. Žinoma, visos virtuvės turi savo patiekalų must do receptų: marokietiškas tadžinas, pekino antis, cepelinai, laksa, ukrainietiški barščiai, gravadlax, burritos, tabbouleh ir t.t. ir p.p. Labiausiai jomis susižaviu arba atvirkščiai, kai pabūnu toje šalyje. Pavyzdžiui Šri Lankoje mane šokiravo be proto aštrus maistas, bet iki nežinau ko sužavėjo krevetės su česnakiniu padažu arba Kuboje mačiau tik pamėlusias virtas-keptas vištas, kurias bijojau net paragauti, teko tenkintis tik keptais kiaušiniais, fantastiškomis apelsinų sultimis ir ananasais, o mėnuo Argentinoje ir begalinis mėsos valgymas išmokė suprasti kas yra teisingai iškepta jautiena ir t.t. O Vietname maistas patiko visas ir visur, kartais su juntama Kinijos įtaka, kartais lėkštė pasako, kad čia kažkada viešpatavo prancūzai ar pakariavo amerikiečiai. Tačiau labiausiai užstrigo žuvies patiekalai, dažniausiai jie būdavo ruošti garuose su žuvies, sojos padažu, juntama citrinžole ir laimo aromatu. Būdavo žuvis ir bananų lapuose arba sukepta iki čipsų traškesio! Aš nekalbu apie spring rolls, vištieną, sriubas....tad neišsiplečiant, mane taip apžavėjo ta kelionė, kad dabar sėdėdami niūriais rudens/žiemos vakarais ginčijamės iki negalėjimo, ar keliaujame į rytus? O gal į vakarus? Finale juokiamės, kad keliausime žemyn į Afriką, tik prieš tai paslidinėsime Europoje:).
Jeigu pasitaikys galimybė pakeliauti po Vietnamą-Kombodžą, būtinai aplankykite šias šalis, tikrai liksite   maloniai nustebinti Kelionė tęsiasi: Spring rolls vietnamietiškai. O šiandien pas mane ant stalo karaliauja lietuviškas lynas vietnamietiškai:).

4 porcijos

1 šviežias lynas (1,2 kg su galva, viduriais, žvynais ir t.t.)
5 cm imbiero
2 skiltelės česnako
3 valg.š. žuvies padažo
3 valg.š. ryžių acto
2 laimo lapeliai
1 čili pipiras
1 citrinžolė
1 valg.š. medaus
1 valg.š. aliejaus
malti juodi pipirai
druska

O, kad būtų lietuviškiau:

3 bulvės
2 vietnamietiškos salotos
1 skiltelė česnako
1/2 laimo vaisiaus sulčių
1 valg.š. sviesto
druska
Išdorokite, nuskuskite, nupjaukite galvą žuviai. Įpjaukite lyno nugarėlę. Imbierą, česnaką, čili pipirą susmulkinkite, laimo lapelius sutrinkite, citrinžolę įpjaukite  ir viską sumaišykite su padažais, medumi, druska, aliejumi. Įtrinkite žuvį ir palike per naktį šaldytuve marinuotis.
Kitą dieną, kartu su bulvėmis kepkite lyną. Į skardą įdėkite žuvį, supilkite visą padažą ir uždengę folija kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių. Nuimkite foliją ir dar apkepkite 15 minutėlių. Kepimo laikas gali kisti dėl žuvies dydžio.
Nulupkite ir padalinkite ketvirčiais bulves, česnaką padalinkite į 6-8 dalis. Salotas perpjaukite pusiau ir kiek lengvai atsiskiria lapeliai vienas nuo kito atskirkite, kiek ne , tai palikite. Išmaišykite viską su laimo sultimis, druska, pipirais. Ant viršaus apiberkite sviesto gabalėliais. Uždenkite folija ir 180 laipsnių temperatūroje kepkite 30 minučių. Nuėmę foliją kepkite dar 10-15 minučių (priklausomai nuo bulvių dydžio), kol lengvai apskrus.


12 komentarų:

  1. labai noriu lyno. Odeta, kur sužvejojai? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, šeštadienį ūkininkų turgelyje Fabijoniškėse, priešais Maximą:) Mes irgi šios žuvies buvome paiilgę, kažkaip senokai buvome ragavę:)

      Panaikinti
  2. su šaunu. Mes irgi leisimės nuo Europos kalnų ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, neišsivaizuoju žiemos be nora vieno paslidinėjimo Alpėse:) Kur jūs važiuojate? Jums arčiausiai FR, o mes vis niekaip ten neprisiruošiame nulėkti išbandyti kalnų. Bet kas pabūna, visi sako, kad žymiai geriau IT ar A, o kokia Tavo nuomonė?

      Panaikinti
  3. Atotogausim prancūziškose Alpėse, Valfréjus'e, visai šalia Italijos sienos, nes ten yra iiiilgaaaaaa mėlyna (11 ar tai 12 km), šalia Turinas ir o kelyje atgal - Lionas. Itališkose ar austriškose nesu buvus, negaliu palyginti. Vieni draugai liko labai patenkinti švabų Alpėmis (o ypač kainomis). Jei susigundysit prancūzų kalnais - labai geras puslapiukas (ir lietuvių kalba!) - www.ski-france.com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, jeigu sugalvosite važiuoti į Austriją arba Italiją, tai galėčiau parekomenduoti įvairių, fainuoliškų apartamentų...nebent jūs viešbučiuose gyvenate, tai tada mano pasiūlymas netiks:) Šią žiemą atsiduosime Austrijai, nes prernai buvo Italija:) Taip ir sukame ratu Italija/Austrija/Italija/Austrija...tik kurortai keičiais...Bet tikiuosi pribręsiu ir Prancūzijos kalnams:) Ačiū už nuorodą. O jeigu sugalvotumėt nuvažiuoti į Šveicariją, Nendazą irgi galiu visokių komentarų pripasakoti:)

      Panaikinti
  4. Labas, Odeta, nuostabus patiekalas! :) Vaziuosiu i si turgu ir as ko nors skanaus nugriebti :) Ir recepta pasizymiu, isbandysiu. Kaip suprantu, "gresia" atostogos, linkiu ju puikiu! :) Einu panarsyti, kokiu geriu pastaruoju metu dar prigaminai :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pasiilgau miela Skaitytoja:) Pradingai, visai pradingai:) Iki atostogų dar labai toli, dar reikia atvalgyti visas šventes, o jų šiais metais nusimato daug dienų. Kai 11 metų nebūdavome Lietuvoje per šventes, tai dabar taip neįprasta, kad net neramu darosi:) Šiais metais aš ruošiu visas Kūčių ir Kalėdines šventes, tai darbelio laukia iki kaklo ir dar daugiau;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela, kad nepamirsai :) O kad dingau - zinau... Jau griztu :) Tik labai jau laukiu, kad tie gyvatingi metai greiciau uzibaigtu...
      Anyway, pradedu ieskoti Kaledines nuotaikos ir apie sventes galvoti, reikia pailseti :) O Tau net neabejoju, kad pavyks nerealiai gerai! Tik susideliok sarasiuka, ka kada gaminsi ir kokiai dienai patieksi, maziau streso bus, be to, nemazai ka galima jau is anksto pasiruosti. Ir pasidalink tuo sarasu/idejom bloge, manau ne vienai bus idomu ir pravers :) Beje, bent viena dalyka jau zinau ka gaminsiu, Aguonu pyraga pagal N.Marcinkeviciene, jau tapo tradiciniu Kalediniu desertu. Bent vienas punktas jau aiskus :))))
      Skaitytoja

      Panaikinti
    2. Skeitytoja, būtinai reikia susirasti šventinę nuotaiką, būtinai:) Palikti visas problemas kitiems metams, vis tiek jų bus ir esamos niekur nepabėgs. Aš bent pati taip sau pasakiau. O gausis kaip visada...
      Susidariau sąrašiuką, greičiau meniu, kad per daug visko neprisipirkti, o tai su manimi ne dyvai:)
      O aš nesu gyvenime kepusi aguoninio pyrago. Nusipirkau sumaltų aguonų maišelį ir nesugalvoju kokį kepti. Turiu N.Marcinkevičienės knygą, reikės paieškoti, o kaip taviškis konkrečiai vadinasi, ar kuriame psl. yra? Gal ir man būtų galima pabandyti? Sakai skanus, jeigu jau tradiciniu patapo?

      Panaikinti
    3. Et zinau, nauji metai ju nepradangins, patys nebent isspresim :) Vat ir rankiojuosi jau Kaledines nuotaikas, galvoju apie meniu, kaip puosti namus (jau kaip ir reiktu :) ).
      Aguoninis va sitas: http://www.zaidimuaikstele.lt/2011/12/aguonu-pyragas-buvo-kaledos.html arba cia http://valgomeuropa.blogspot.com/2011/12/lietuviu-kuciu-ir-kaledu-valgiai-pats.html . Aisku, skonio reikalas, taciau man jis toks aguoninis, kaledinis, dregnas, paprastas bet tuo paciu labai neprastas. Kepu ji visada is anksto, 24d ryte (23d vakare aguonas nuplikyti reikia) ir Kaledom buna puikus :) dar gali is 1/2 normos (arba visos) kad ir savaitgali issikepti ir isbandyti :)
      O del pirkiniu - tai as irgi tik su sarasu. Nes kitu atveju buna ne to, ko reikia, per daug, arba ka nors uzmirstu...
      Skaitytoja

      Panaikinti
    4. Apžiūrėjau, kaip nuostabiai skaniai atrodo! Būtinai kepsiu ir aš, jau dabar noriu! LABAI!
      Teisingai sakai..."arba ką nors užmirštu", tada dėl vieno druskos pakelio milžiniškas eiles stovėti reikia:((

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu