Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. gruodžio 16 d., pirmadienis

Kepta silkė ir Kūčių meniu

Šiais metais, pirmą kartą savo gyvenime ruošiu Kūčių vakarienę ir Kalėdų pietus. Atvažiuoja visi artimiausi mūsų šeimos žmonės į naujuosius namus. Tai labai didelė atsakomybė ir noras surengti jaukią šventę brangiausiems žmonėms užgulė ant mano pečių. Tai malonūs rūpesčiai, bet pirmas kartas visada kelia jaudulį:)

Sugalvojau, kad ant mano stalo karaliaus:
1.Vakar išsikepiau Kučiukų pagal Neringą Kūčiukai
2. Bus mieliniai blynai su obuoliais Mieliniai blynai su obuoliais
3. Išvirsiu  Spanguolių kisielius , man be jo Kūčios yra ne Kūčios
4. Rudenį specialiai šventėms užsišaldžiau baravykų, tad Sumuštinis su baravykais ar improvizacija su jais tikrai bus pagaminta.
5. Būtiniausiai bus silkė Silkutė su trintais pomidorais ir šlakeliu prieskoninių žolelių ir Silkės tartaras su žalėsiais , jeigu gausiu pirkti stintų, nes girdėjau pletkus, kad jos pasirodė turguose, tai atsiras ir Stinta kaip silkė ( labai jau ji skani)
6. Kadangi esame Tartarų fanai ir tikrai tikrai žinau, kad Lašišos tartaras bus patiekalas tarp "greičiausiai dingęs nuo stalo" lyderių todėl bus ir Lašišos tartaras
7. Pyragėliai su žuvimi išprašyti dukros
8. Virtiniai ruošti ant garų su džiovintais grybais Garinti virtiniai tikiu užims garbingą vietą vaišių tarpe.
9. Virtiniai su vyšniomis naudojant  Labai skanūs virtinukai  tešlą bus vaikams pasmalyžiauti.
10. Stalui, spalvų suteiks Paprikų užkandėlė 
11. Kadangi nusipirkau labai skanių tuno konservų, tai sumakaluosiu užtepėlę Frijoles con atun 
12. O kaip karštą patiekalą būtinai patieksiu paskutiniame Debesys žurnale mano publikuotos keptos silkės sumuštinius. SVARBIAUSIA, ŠITAM PATIEKALUI NAUDOKITE SILKĘ SU GALVOMIS, O NE TĄ FILE IŠ POKUČIŲ!
1 sūdyta silkė
50 g šviežių džiuvėsėlių
40 g sviesto
1 valg. š. sūdytų kaparėlių
2 valg. š. krapų
1 valg. š. degtinės
grūstų juodųjų pipirų
svogūnams:
1 raudonasis svogūnas
2 valg. š. spanguolių
4 valg. š. raudonojo vyno acto
1 valg. š. cukraus
4 valg. š. vandens
juoda grūdėta duona
Silkę nukaulėkite, padarykite file. Supjaustykite duonos riekelės dydžio gabalėliais. Apvoliokite džiuvėsėliuose.
Sviestą sutrinkite su kaparėliais, krapais, pipirais, degtine.
Sviestu aptepkite silkę. Kepkite 15 minučių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.
Svogūną nulupkite, supjaustykite itin plonomis apvaliomis riekelėmis. Užvirkite vandenį, suberkite spanguoles, cukrų, įpilkite raudonojo vyno actą. Užvirkite dar kartą ir iš karto išjunkite. Marinatą atvėsinkite iki 50-60°C ir užpilkite ant svogūnų. Šaukštu juos lengvai paspauskite, kad išsiskirtų jų sultys ir įsigertų marinatas. Palikite 30-40 minučių marinuotis.
Silkę dėkite ant duonos riekelės, papuoškite marinuotų svogūnų kupeta ir spanguolėmis.
Aišku, šis meniu gali dar koreguotis, viskas priklausys nuo to kiek turėsiu laiko, kaip pavyks nusipirkti norimų produktų. Tačiau ši kepta silkė garantuotai karaliaus ant Kūčių stalo:)




17 komentarų:

  1. Oho, įspūdingas 12 patiekalų sąrašas. Ir viskas taip skaniai atrodo, apsirijimas garantuotas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū:) Dar blaškausi dėl šaltos silkės patiekalo, bet kas dėl apsirijimo, tai retai kada per tokias šventes alkanas atsikeli nuo stalo;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Odeta, o jūs per Kūčias valgote pieno produktus ir kiaušinius? Pas mus paprastai sausas pasninkas, kad tektų dar labiau pasukt galvą, kaip čia skaniau ir paprasčiau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Serpent, kadangi šie receptukai buvo gaminami ne Kūčių stalui, tai ir pieno kiaušinių visur daugiau:) Mielinius blynus mano mama daro be pieno ir kiaušinių, tik daugiau prideda obuolių, silkutės ar žuvies, tad gaunasi visai neblogai. Manau bus galima taip ir padaryti.
      Nors mes nesame labai religingi, nei laikomės stipriai tradicijų. Bet stengiamės šiuo laikotarpiu mažiau valgyti mėsos ir gyventi ramiau.
      O Jūs šaunuoliai dėl pasninko? Ir visą laikotarpį išsilaikote? Ir prieš Velykas taip pat?

      Panaikinti
    2. Deja, bet dabar iki Kalėdų pasninkaujame mažiau, nes pasitaiko visokių kalėdinių vakarėlių, o ir mano pačios gimtadienis neretai nusikelia į pasninko laikotarpį. Tačiau jaunystėje, aš labai griežtai nevalgydavau mėsos ir nevartodavau alkoholio. Pamenu, kartą tada dar su boyfriendu "Double coffee" išgėrėm arbatos už 100 litų :))) Nes valgyt nebesinorėjo, o alkoholio gert šiukštu ne. Jaunuolis taip mane mylėjo, kad sutiko gert arbatą : )
      Bet tradicinis Kūčių pasninkas yra išlikęs ir jis man labai patinka. Ir Kūčios tada kitokios - visą dieną būnam pusbadžiu ir paskendę mintyse. Gerai būtų dar ir vakare nepersivalgyt, šventės tauresnės būtų.
      Beje, vakar kepiau orkaitėj medium rare jautienos kumpį ir prie jo padariau kynvos, rukolos, granatų ir raudono svogūno salotas - tikrai gavosi super gerai ir nusipelnė keliaut ant šventinio stalo.

      Panaikinti
    3. Serpent, stebiuosi Tavo stiprybe pasninkauti. Man tai labai sunku. Net vargšus jaunuolius iškankini, o ar verta buvo jam tiek arbatos "lakti"?
      O Tai kaip tas kumpis? Vadinasi jau išklydai iš kelio?;) Ar nebeliko jaunuolių, nebereikia ir arbatos?:) (juokauju)
      Aš tai negaliu badauti, galva tada nedirba visiškai, tampu lengvai isteriška, visa šeima pradeda vienu balsu rėkti, kad "gal mama tu geriau valgyk":) Nors sutinku, kad pasninkas yra labai gerai.

      Panaikinti
  4. Odeta, superinis menu! Net neabejoju, kad sios Kaledos bus isimintinos ir puikiai jas suruosi :) O kai prisides visu mielas bendravimas, sventes bus nuostabios!
    As irgi buvau itraukus lasisos bei silkes tartarus. Dar puikia man minti pakisai - sumustinukai su baravykais, butinai darysiu. Mes irgi nesilaikom pasniko, bet kaip ir pati minejai - tai maziau mesos, tai lengviau, o Kuciu vakaras naturaliai gaunasi be mesos, pieno produktu ir kiausiniu kazkaip. Tik pasigalvojam ka nors idomesnio pasiruosti, tas sitos idejos man labai "i tema" :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, ačiū. Tikiuosi ir aš kad patiks mūsų svečiams.
      Tiesa, išbandžiau Tavo rekomenduotą aguonų pyragą. Milžiniškas ačiū:) Superinis gavosi, dingo pilvuose kaip mat. Kalėdoms iškepsiu:)

      Panaikinti
    2. Na va, smagu apsikeisti komentarais, randam kokiu nors geriu :) Dziaugiuosi, kad patiko :) Net neabejoju, kad sventiniai patiekalai bus superiniai ir visos sventes - isimintinos. Juk ir pirmosios naujuose namuose, tas jau isimintina :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    3. Dabar jau galvoju apie Kalėdinį meniu:)

      Panaikinti
    4. Lauksiu ir sio sarasiuko ;)
      Skaitytoja

      Panaikinti
  5. Odeta, tu labai patyrus "ant silkes" Vilniuje. Parekomenduok, kur ja perki? Man siemet jau aktualu vilniaus gerieji apsipirkimo taskai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rasa, aš perkuosi silkę Tymo turgelyje. Jeigu ten negaunu, tai šeštadienį atsirado nauji, o gal seni pagerėjo, žuvininkai su silke Fabijoniškių, prieš Maximą turgelyje. Parduotuvėse senai nebeperku:)

      Panaikinti
    2. Aciu Odeta, tada aplankysiu fabijoniskiu turgu, pries pora metu as ten pirkdavau silke :)

      Panaikinti
    3. Odeta, tavoji kepta silkė mane labai suintrigavo! Jau šį penktadienį bus išbandyta. Aš taip pat laikausi pasninko. Nors ir esu siaubinga mėsiaėdė, bet prieš didžiąsias šventes nevalgyti (tik penktadieniais) mėsos ir pieno produktų nėra sunku. Juk yra aibės įvairiausių receptų, tad alkanas tikrai nelieki :-)))) Žinoma Kučių dieną dažniausiai namuose visi būna pusalkaniai :-)))) Po pasninkinių pusryčių, pietums gauna tik kažką lengvo užkąsti ir taip tenka laukti vakaro. Tuomet Kūčių vakarienė būna labai išlaukta :-))))

      Panaikinti
  6. Dalia, būtinai išbandyk, bet tik su normalia silke, ne iš pakuočių:)
    Dėl penktadienių, tai iš viso ne problema. Dėl pieno, tai aš pieniškų produktų pati praktiškai visai nevartoju.O su mėsa sunkiau, nes kažkaip tokios susiklostė tradicijos, kad draugai, baliai festivaliai dažniausiai pas mus vyksta penktadieniais:) Žinoma ne prieš didžiasias šventes. Tai pasidaro irgi ne problema :))))) Tačiau žmonės kurie gali išbūti visą laiką pasninke? Kaip su vakarėliais, priėmimais ir t.t.? Man sunku išsivaizduoti, o ir tiesa pasakius nelabai žinau kiek ilgai trunka, bet atrodo gavėnia tai žymiai ilgiau. O kaip tada darai, ten gi iš viso vien vandeniu gyvas turi būti?
    Po Kūčių tai tik salotų lapų ir besinori...tik "ant dietos" ir traukia pabūti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Odeta, na tokio pasninko, kad tik vanduo aš nesilaikau. Mūsų šeimoje taip pat niekas taip žiauriai nepasninkavo. Per vakarėlius aš valgau žuvies produktus ir salotas. Bet paskaičiusi apie pasninką nustebau, pasirodo galima valgyti pieno produktus, kiaušinius. Tai balta mišrainė ant Kučių stalo ir kučiukai kepti su pienu, bei kiaušiniais šiais laikais jau galimi. Plačiau galima pasiskaityti čia
    http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/iki-velyku-privalu-pasninkauti-primena-vyskupai.d?id=12237469

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu