Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. gruodžio 8 d., sekmadienis

Jautienos nugarinė

Kažkada esu pasakojusi, kad turime nuostabius draugus, kurie yra tikri mėsėdžiai 2kg Jautienos kumpis vaišių stalui, ko nepasakysi apie mūsų šeimyną. Panagrinėjusi ką valgome, pastebėjau, kad nors kartą per savaitę išverdu sriubą, mažiausiai du kartus valgome žuvį, kartą - paukštieną ar kitą mėsą, o likusias dienas mūsų virtuvėje vyrauja įvairios salotos, varškė, blynai ar nesuvalgyti likučiai. Košės ir kitos grūdinės kultūros neturi pasisekimo mūsų namuose. Tiesa, makaronus dievina dukra, nors jau buvome pradėję pamėgti ir mes, bet sulūžo makaronų gaminimo mašinėlė ir nustojome sukti įvairiausių formų makaronus naminiai makaronai, o prie pirktinių taip ir nesugebėjau priprasti. Tačiau dukra grįžusi iš mokyklos ir pamačiusi tuščią šaldytuvą su malonumu išsiverda spagečių ar kitokių farfalių pati. O ir man gerai, visada žinau, kad alkana tikrai neliks, svarbu, kad spintelėje visada jų būtų.
Jeigu tęsiant kalbą apie mėsą, tai labiausiai mėgstu natūralią Ypatingai minkštai paruoštas jautienos kumpis, o ne miltinguose grietinėlės padažuose išplaukusią ar acte marinuotą jautieną, avieną Keptas ėriuko kumpis a la mochito, veršieną , paukštieną salotos su anties krūtinėle ir t.t.. Dar patinka su daržovėmis troškinta, thai stiliumi paruošta mėsytė, o ką jau kalbėti tartarus ar carpaccio Jautienos/baravykų carpaccio, dėl jų esu visai galvą pametusi:). Ir šiaip, patinka, kai mėsa būna neperkepta arba jau taip ištroškinta, krentanti nuo kaulų.
Žinojau, kad atvažiuos draugai su savo mažuoju sūneliu, todėl ruošdama mėsą pabijojau patiekti ją sausą, perkepusią, guminę, o tuo pačiu ir pusžalią, su krauju. Kaip ne kaip, ne visi tokie kaip aš:). Turguje nusipirkau jautienos nugarinę, nes tik ji vienintelė patraukė mano akį.

6 porcijos

1 kg jautienos nugarinės
rupi jūros druska
grūsti pipirai ( žalieji, juodieji, baltieji, kvepiantieji)
šlakelis aliejaus
Pipirus sugrūskite su šiek tiek druskos, kitą pusę druskos palikite stambiais gabalėliais. Ji maloniai karamelizuosis. Ištrinkite mėsą, palikite 1 valandai marinuotis. Įkaitintoje keptuvėje įpilkite lašelį aliejaus, apkepkite iš abiejų pusių po 2 minutes, prispaudus, kad gražiai parustų. Kepkite įkaitintoje iki 120 laipsnių orkaitėje 1,5 valandos.
Nugarinė gavosi sultinga, pilnai iškepusi, su maloniai karamelizavusia druska.
Vaikinas kirto riekelę po riekelės, rodė nykštį ir sakė "žiauriai skanu":)

9 komentarai:

  1. Oi, Odeta, atrodo tai įspūdingai tas tavo kumpis!! Tikrai sultingumas net nuotraukoje matosi:) O jautieną nėra taip paprasta pagaminti. Beje, tavo šeimos savaitinis maisto racionas labai panašus į mūsiškį:) Mes gal tik miltinius patiekalus išeliminuoti vis stengiamės (aš tai net nesistengiu, nes žinau, kad be jų neišgyvensiu):) O kai grįšiu į LT tai ant varškės gal metus sėdėsiu:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi, gi čia ne kumpis o nugarinė, sorry, nežinia apie ką galvojau rašydama...;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nida, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi:) Ačiū už įvertinimą:)
    Aš be miltinių, išskyrus juodą duoną galiu gyventi nors šimtą metų, bet dukra ir vyras blynelių, pyragėlių, bei visokių kitokių puf mėgėjai, tad tenka ir jiems duoklę atiduoti:) O su varške ilgai netverčiau, man su pieno produktais iš viso sunkiai sekasi, toks jausmas, kad nelabai organizmas toleruoja, bet va, žuvį, tai nors tris kartus per dieną galiu kirsti;) Tikriausiai, kaip Tau su varške?;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man tai toleruoja ir dar kaip:) Visi svečiai atvykdami į IL privalo atvežti po 2 kg varškės:) Čia tokios skanios nėra. O nuo žuvies tai mes priklausomi. Ilgiau 2 dienų netveriam nevalgę:) Kol dar galim.......

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nida, su žuvimi situacija Lietuvoje gerėja. Atidirbi sistemą kaip ir kada reikia pirkti, pasidaro įmanoma ir čia gyventi:) Rimi jau galima ir užsisakyti, o Maxima stengiasi nuolaidomis prisivylioti, jeigu lietuviškos žuvytės, tai turguose galima susimedžioti ar užsisakyti. Tik spontaniškumo tikrai čia nebus, deja...bet ko ko, varškės tai jau tikrai bus;) Kartais net pavydžiu žmonėms, kas gali atsigerti pienuko, suvalgyti grietinėlės su braškėmis, varškės su prieskoninėmis žolelėmis ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū už Jūsų receptus, jie tokie "teisingi" ir originalūs... O ar tikrai temperatūra orkaitės 120 laipsnių? Lėtas kepimas- taip, bet jautiena..., 1,5 val., kažkaip nekelia tikrumo jausmo:-) Ir dar, ar kepėte atvirai, ar dengėte, kišote ar dar kaip:-)? Labai jau jautienos pasiilgau, mačiau Rimi akciją kaip tik brandintai nugarinei....

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas, tikrai tikrai temperatūra orkaitėje 120laipsnių. Niekuo nedengiau, atvirkščiai ant grotelių padėjau, kad iš visų pusių vienodai keptų, bet galima ir ne ant grotelių, vienodai puikiai gaunasi. Labai rekomenduoju išbandyti, o tada tikiu, kad netikrumo jausmas dings visiems laikams:) Mes kitaip jau kepsnių ir nebekepame arba dar žemesnėje temperatūroje (70laipsnių), bet ten jau reikia ilgiau kepti. Išbandykite, tikiu tikrai nebenorėsite kitaip keptos jautienos ( su kiauliena nežinau, nesu bandžiusi), bent jautienos tai tikrai. Mes kitą dieną valgėme šaltą, skonis irgi buvo puikus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, Odeta:-) bandysime netikrumo atsikratyti:-) O po grotelėmis skardą turbūt dėjote, nuvarvėjimams? O Jums daug sėkmės! Skanios sėkmės:-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Padėjau nuvarvėjimams, bet jų nebuvo, greičiau pipirai su druska birėjo:) Ačiū už palinkėjimus. O kai iškepsite, būtinai parašykite, labai norėčiau išgirsti komentarus:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu