Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. lapkričio 19 d., antradienis

Orkaitėje keptos išraiškingos midijos

Ar jums taip nebūna, kad vieną rytą atsibudęs žinai, kad šiandien labai labai nori to ar ano? Man kartais taip būna. Tada aš galiu kalnus nuversti, kad gaučiau tą ar aną. O jeigu nepavyksta, atrodo ir diena sugriuvo ir nuotaika visai niekam tikusi, o ir šiaip gyvenimas nemielas. Belieka beburbuliuojant keisti savo norus ir nusileidus ant žemės vėl burbuliuoti:) Vos neatsitiko toks dalykas ir man. Atsibudusi, dar akių nepramerkusi, pagalvojau, kad už lango šlykštus oras, dargana, tamsu ir dar reikia į darbą. O kaip norėtusi atsibusti kur nors Prancūzijos kaime, giliai įkvėpti gaiviai vėsaus oro, nueiti savo mėgstamą maršrutą, pasisveikinti su visais maloniai besišypsančiais kaimynais, po to be skubėjimo nuvažiuoti į boulangeria nusipirkti dar šilto croissant, kavinukėje jaukiai išgerti capuccino ir sutriaukšti tą šviežutėlį nusipirktą croissant, tada ramiai grįžti namo. Šiek tiek pasikuitus nuvažiuoti į turgų ar į žuvies krautuvėlę, kur nusipirkti austrių, o gal žuvies, o gal aštuonkojų ir kur prekeivis būtinai tau išeinant įdės puokštę petražolių ir citriną, prasukti dar pas sūrininką ar mėsininką ir sugrįžti namo tik pietų metui. Terasoje pavalgyti pietus iš parsineštų gėrybių ir .....ir ką?... guliu ir bijau atsimerkti, nes aš šiandien savo lovoje Vilniuje, ir oras bjaurus ir noriu tik MIDIJŲ! Būtinai šviežių, būtinai mažų ir būtiniausiai keptų orkaitėje! Pakraupsite nuo mano noro mandrumo, bet ar jums taip nebūna, kai užsinorite to mažyčio puručio minkštučio pyragėlio, ar juodo kartaus tikro tikro šokolado? Man va taip būna su silke, jūros gėrybėmis, nes aš tiesiog saldumynų nemėgstu ir net nepagalvoju, kad žmonės gali užsimanyti tokių dalykų.
Man net atsikėlus iš lovos, išsivalius dantis tas noras nepraėjo.Visą rytą galvoje sukosi mintis kaip aš gaminsiu midijas, kaip aš jas valgysiu ir kur jų galima būtų nusipirkti. Pirmiausia nulėkiau į Rimi Panoramoje, pššš... kelios išsižioję guli, o ir žuvys prašosi būti į vyniotinius sumaltos. Tada sekantis maršrutas IKI, dar didesnis pššš, ten midijų iš viso nėra, karpiai jau be galvų, o vieniši lašišų kepsneliai ir tie apvolioti padažuose guli (žinok, kokia jų kokybė:)). Ko tik nepadarysi dėl įgeidžio, lekiu į paskutinį tašką Maximą, nes jeigu ten nebus, tai Norfa su Cento jau pamiršk, nes jose tik taupantys perka, o jiems kažkodėl žuvies valgyti nereikia (bent jau mane toks prekybininkų sumanymas varo į pykti)? Maximoje Mindaugo g. mano akys nušvinta, guli mano išsvajotieji moliuskai, tokie švieži, tokie mažučiai, o tunas švyti, o ešeriai, dorados, krevečių gausa...AAAAA...griebiu moliuskų krepšelį, dar krevečių (nukainotos, nors dar tikrai labai šviežiai atrodo) ir lekiu laiminga prie savo puodų, nors pusę miesto aplaksčiusi, tačiau savo gavusi ko norėjusi.....gaminti išraiškingų moliuskų, keptų orkaitėje:

2-3 procijos

1 kg šviežių moliuskų
2 česnako skiltelės
2 saliero kotai
1 čili pipiras
1/2 paprikos
1/2 citrinos
aliejus
druska
Gerai išplaukite moliuskus, kurie suskilę ar išsižioję - be gailesčio išmeskite. Sukapokite česnaką, salierą, papriką su čili pipiru. Jeigu mėgstate aštriai, palikite čili pipiro sėklas, jeigu švelniau, tai išimkite prieš kapojant. Skardą pašlakstykite aliejumi, suberkite sukapotas daržoves, pabarstykite druska. Įkaitintoje iki 200 laipsnių apkepkite 3 minutes. Suberkite midijas ir grąžinkite į orkaitę 8-10 minučių. Po 4 minučių pamaišykite. Pabaigoje pašlakstykite citrinos sultimis.
Jeigu norite švelnesnio skonio ir aromato, pašlakstykite baltu vynu ar netgi jame troškinkite. Esu gaminusi midijas Midijos pikantiškame pomidorų padaže , Keptos midijosMidijos su lašinukais ir saulėje džiovintais pomidorais
Kadangi midijos troškinosi absoliučiai savose sultyse, jos išaikė ir savo aromatą, papildytą prieskoninėmis daržovėmis.
Dabar labai noriu išmokti pasidaryti midijas tik vienoje kiautelio pusėje ir jau net žinau su kokiu padažu jas gaminčiau:)





20 komentarų:

  1. Sestadieni buvom ispaniskai valgyti. Prisivalgem tiek, kad visa sekmadieni dar soti buvau :))) Kazkas nerealaus ju virtuve. Ir as butent pas juos valgiau pirma karta midiju (taip atsimenant, vertinant). Nusprendziau, kad ir kaip graziai jos atrodo, bet vis del to midijos yra didesnis geris ♥

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aguonėle, aš kai būnu Ispanijoje visada valgau clams (angl.) almejas (isp.) tokios mažytės geledelės, man jos yra iš viso tobulybė. Bet LT nežinau kada gyvenime ar atveš. Tai džiaugiamės nors midijomis:) O kas liečia Ispanišką virtuvę, ypač su jūros gėrybėmis, tai nėra lygių jokiai kitai virtuvei. Žiauriai skanu viskas. O svarbiausia, viskas ypač nesudėtingai pagaminama:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sudominai neišpasakytai! Aš tai esu saikinga visų šitų gėrybių gerbėja, man kartais vaizduotė sutrukdo, bet mano vyriškis jas tiesiog dievina, tad pagaminusi tokį reikalą padaryčiau jam šventę! :) Man tik štai įdomu tas skonio išraiškingumas. Žinau, kad be galo sunku apibūdinti skonį ir tai yra individualu :) Tik štai kas gi per skonis čia, neįsivaizduoju :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, jeigu nesi ragavusi šių delikatesų ( man jie žiauriai, nerealiai skanu), siūlyčiau pirma paragauti kokiame tikrai kokybiškame restorane Lietuvoje ar Belgijoje, kuri ir yra tikroji midijų tėvynė, kur gausi tikrai tik kokybišką patiekalą. Pradžioje imčiau klasikinį (baltojo vyno padaže) arba su grietinėle, kad būtų kuo švelnesnis skonis. Vieną porciją ant dviejų, o tada jeigu patiks, tai tikiu, jog tapsi midijų fanė kaip daugelis žmonių:) O tada tikiu, kad nepraeisi pro šviežių midijų krepšelį. Jų skonis yra būdingas tik joms, tad tikrai negaliu niekaip sugalvoti jas apibūdinant.
      P.s. pirmą kartą jas ragaudama neimk ruoštų garuose ir didelių. Pasiklausk iš kur jos importuotos, jeigu iš Belgijos ar Prancūzijos yra gerai, jeigu iš Ispanijos,Italijos, tai bus didžiosios (iš Viduržemio j.) ir gali būti pradžiai per daug.
      Labai jau man rūpi Tave įtraukti į midijų valgytojų būrį:) Bet jeigu nepatiks, nenusimk, jos daug kam nepatinka:)
      Kai paragausi, būtinai būtinai parašyk, koks įspūdis buvo:)

      Panaikinti
    2. Midijas aš esu valgiusi ie ne vieną kartą, tad man įdomiausia dalis - kepimas orkaitėje ir tas išraiškingas skonis :) sudominai tiek, kad jau nedaug trūksta kad apsipirkčiau ir išbandyčiau :)

      Panaikinti
    3. Vilma, atsiprašau, neteisingai būsiu supratusi. IŠraiškingas, tai daug daugiau aromato, midijiškumo, o ir mėsa tokia stangresnė, bet daugiau suplyšusių/susidraskiusių:) Valgai ir jauti, kad tikrą midiją kramtai,tokią natūralią natūralią:)

      Panaikinti
  4. gerumėlis. Tau reikia į Zeeland'ą nuvažiuoti, ten kur olandai midijas ir austres augina…. Austrių tai, tiesą sakant, galima ir pačiam pasiirnkti. Bet tuose miesteliuose labai gerai visas tas geldeles ruošia - ir verda, ir kepa, ir vienoje geldelėje su sūriu ar trupinukais daro...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, jau viskas. Kelionė po Naujųjų į Belgiją yra sulanuota. Restoranai susirašyti pagal Tavo rekomendacijas. Vyras žvengia, kad gal nors kartą atsivalgysiu tų kriauklių:))))

      Panaikinti
    2. Tau aš dar papildysiu sąrašą :)

      Panaikinti
    3. Rūta, ačiū, labai laukiu:)

      Panaikinti
    4. Pradžiai - apie žvaigždėtus restoranus :)
      http://briuseliokopustai.blogspot.be/2013/11/michelin-2014-zvaigzdeti-belgijos.html

      Panaikinti
    5. Super:) Ačiū:) O ką toliau rašys Briuselio kopūstai?

      Panaikinti
  5. Kur midijos ten ir as :) Labai jas megstu, niekaip atsivalgyt negaliu :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorai, o bandei garinti ar kaip aš kepti orkaitėje? O koks tau jų skonis, nes man fantazija neišneša, o Vilmai noriu aprašyti jų skonį?Pasirodo Rūta išaiškino FB, kad reikia 5 minutes pagarinti ir jos nesuplyšta, bet tvarkingai atsidaro, o tada galima visaip jas tuti fruti padaryti:)

      Panaikinti
  6. Oi,Odeta, suviliojai tu mane su jūrų pabaisybėm;-) Nulėkiau po darbo į Mindauginę Maxima, apsižiūrėjau, ir moliuskus pakilnojau, bet pasičiupau tuno didkepsnį. Pasimarinavau pagal Nidos receptą ir laukiu savo šeimos iš baleto. Kitą kartą pasimoliuskinsim.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, kitą kartą, kai pirksi tuną, pirk idealiai šviežiai atrodantį ir būtinai pasigamink tartarą, nustebsi, koks nerealus jo skonis gali būti. Bet jeigu apsispręsi pasimėgauti midijomis, tai būtinai ir balto vyno vieną kitą taurę atsivėsink:)) O kaip Tau naujame darbe?

      Panaikinti
    2. Dar turiu 14 darbo dienų senąjame atidirbt, tai nieko gero. Nuo gruodžio tik startuosiu. Labai gaila, kad neišėjo tarpe nors kelių dienų atostogų pasiimti... O tas tunas vyrui skirtas, nes jam labai sunki diena buvo;-)

      Panaikinti
    3. Dovile, nieko atidirbsi, o juk realiai nedirbsi, tik laiką leisi. Tačiau manau, kad esi vertinga darbuotoja, jeigu nenori išleisti tą pačią dieną ar susitvarkius įsipareigojimus. Tikiuosi patiks naujame darbe, bet kiek žinau, visada visur gerai, kur mūsų nėra. Svarbiausia tolimesnę perpektyvą susižvejoti (Italija, Prancūziją, o gal Maldyvus?:)), ech kaip aš norėčiau kur nors....Bet labai rekomenduoju išbandyti tuno tartarą...tikiu patiks ne tik vyrui:)

      Panaikinti
  7. Suviliojo mane... Butinai isbandysime. Tikiuosi idomaus skonio...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Išbandykite, tikiu nenusivilsite...žinoma, jeigu esate midijų mėgėjas/a

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu