Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. spalio 9 d., trečiadienis

Žuvelė su fantastišku slyvų padažu

Neturiu aš čia šiandien ką daug prirašyti. Sėdžiu parimusi prie stalo, spoksau pro langą ir grožiuosi auksiniu rudeniu, kuris su kiekviena diena įgauna vis naujų spalvų. Ir prisimenu, kai ieškojau pirkti buto, kuriame norėčiau ilgai ilgai gyventi. Užsikoriau į dvyliktą aukštą laiptais, nes liftas neveikė ir pamačiau saulės apšviestą su geltonai raudonai žaliai oranžiniai prašvitusį mišką, Šv.Petro ir Povilo bažnyčios stogus, Gedimino pilį, Neries vingį seilė nutįso iki žemės iš noro gyventi čia, šiame bute. Bet tada, prieš daug metų paskolos buvo dalinamos griežtai ir brangios...ir sėdėjau aš skaičiuodama meditavau, meldžiausi savo atlyginimui, banko geranoriškumui (vos tenkinau jų kriterijus) ir svajonei gyventi tarp šio auksinio, tikrąja ta žodžio prasme, rudens ir pašėlusiai žalio pavasario, oro balionų skridimo ir Neries vingio paskendusio rūke.
Svajonė išsipilė ir štai aš matau tą nuostabų auksinį rudenį, su kiekviena diena vis labiau raustančius klevus, rūke paskendusią Nerį jau ne vienerius metus. Bet tą rudenėjimo džiaugsmą dažniausiai praleisdavau bėgdama pro šalį, o šiandien sustojau...pažiūrėjau...pamačiau. Ir jau visai nesvarbu apsilaupiusios sienos, šuns (kurį vis tik jau keletą mėnesių turime) apgraužti kampai ir kad verkiant reikia daryti remontą ( o rankos ir kojos tam neprieina), svarbiausiai jausmas, GERAS.
Kai tokios sentimentalios mintys ateina nesinori jokio sunkaus maisto. Todėl traukiu iš spintelės vasarą pasigamintą slyvų padažą, žuvį, ir su meile gaminu vakarienę:

3 asmenims

1/2 sterko ar kitos baltos žuvies
alyvuogių
kalendrų šakelių
3 česnako skiltelės
šlakelis aliejaus
rupi druska

Slyvų padažas 0,3l stiklainukui:
500g slyvų
3 gvazdikėliai
1/4 muskato riešuto
1/2 arb.š. malto cinamono
1 nubrauktas arb.š. maltų čili pipirų
50 ml brendžio (gali būti ir kitas)
1/5 stiklinės cukraus
3 valg.š. raudonojo vyno acto

Bulvės, rupi druska

Žuvį pasigaminu kaip Žuvis 
Žuvį supjaustykite juostelėmis, įpilkite šlakelį aliejaus, suberkite sutraiškytas alyvuoges, česnako skiltekes ir kalendras. Pabarstytike rupia druska. Tik nepadauginkite, nes alyvuogės irgi suteiks sūrumo. Kiškite kepti į orkaitę 200 laipsnių, 10 minučių.
Padažas. Kaip minėjau, jį pasigaminau vasarą. Tačiau pradėjau naudoti jau dabar, nesulaukusi žiemos, nes jis mums pasirodė nerealiai skanus.
Slyvas iškaulėkite. Sudėkite į įkaitintą puodą, kad kuo greičiau pradėtų skirtis sultys, suberkite visus prieskonius ir nuolat maišydami virkite ant nedidelės ugnies apie 3 valandas. Perkoškite per tankų sietelį  ir pavirkite dar pusvalandį. Susipilstykite į nedidelius stiklainius.
Bulves apvirkite. Užvirus, po 3-5 minučių (priklausomai nuo bulvių dydžio) nupilkite kartštą vandenį ir apliekite šaltu. Sujaustykite, pabarstykite rupia druska ir kepkite orkaitėje 10minučių.
Padažą liekite į pakaitintą lėkštę, kad šis sušiltų ir paskleistų savo aromatą.
Skanaus rudens:)






8 komentarai:

  1. Taip dailiai tu cia patiekiai, jog belieka tik sakute su peiliu atsinesti ir sestis prie stalo :)
    Atrodo skaniai ♥

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aguonėle, liko tik slyvų padažiuko....bet kitą kartą....užsuk, visiems užteks:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Odeta, kaip gražiai aprašei..aš irgi šiandien pagaliau iškišau nosį iš namų ir žiūriu, kad jau auksinis ruduo atėjęs, kad lapų prikritę, saulėta, šilta. Pašiureno man lapai po kojom, kol per miškelį link stotelės nuėjau ir taip nuotaika pasitaisė.
    O patiekalas tai tikrai su meile pagamintas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dovile, ir tu pastebėjai, kad jau ruduo:) Pas mus prie darbo kaštonai gražuoliai voliojasi...man tai taip rudeniška:) Kitur aš to nejaučiu...bet žinai kas, po to ateina tas šlykštusis ruduo...bepresyvusis, kuris viską ir sugadina:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš prisijungčiau drauge su Aguonėle. Žinai, kai lieku namuose viena, aš taip žiauriai tingiu ką nors sau gaminti ir tomis dienomis tiesiog tampu žaliavalge (ha ha ha) - o čia toks gundymas šviežia žuvimi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, prigriebk vyno ir prie stalo junkis:) Aš irgi viena būdama valgau bele ką...

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu