Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. spalio 4 d., penktadienis

Svogūnų-kalmarų užkandėlė

Kai prasidėjo ruduo, pastebėjau, kad virtuvėje vis dažniau pradėjo atsirasti tai mėsa, tai bulvės, burokėliai ar moliūgai. Lyg užkerėtai prasidėjo sotesnis valgymas, o tuo pačiu sulėtėjo judėjimas. Ir su didžiausia nostalgija prisimenu vasarą ar pavasarį, kai žolės tiesiog pačios lipa į lėkštę Dilgėlių-kiaulpienių sriuba (gerai, kad prisišaldžiau dilgėlių lapelių dar pavasariop) ir nereikia spręsti jokių šaradų kaip čia sveikiau pagaminti pietus ar vakarienę.
Bet vienas dalykas yra nerealus rudenyje. Rudenį prasideda jūros gėrybių sezonas, kai jos būna ir skaniausios ir sveikiausios ir šviežiausios. Tas sezonas tęsiasi iki gegužės mėnesio vidurio. Tad labiausiai skubu mėgautis šiomis gėrybėmis, kol dar sezonas. 
Užsipirkau Rimi šviežių jaunų kalmariukų. Jie nerealiai greitai paruošiami, itin lengvai išvalomi, tad tik mėgautis ir mėgautis. Esu juos esu gaminusi ne kartą: kaip pagrindinį patiekalą Įdaryti kalmarai kuskusu su chorizo dešra ar kaip salotas Jaunų kalmarų salotos. Bet šiandien dukra užsimanė kažko a la kinietiško:

3 porcijos

6 jauni kalmarai
3 dideli svogūnai
1 paprika
1 čili pipiras
3 valg.š. žuvų padažo (fish souce)
1/2 laimo sulčių
aliejus kepimui
sezamo aliejus
Kalmarus išvalykite ir supjaustykite juostelėmis. Svogūnus supjaustykite išilgomis riekelėmis, papriką pailgomis juostelėmis. Įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus kartu su čili pipiru ir paprika. Neleiskite jiems sukepti, bet tik lengvai suminštėti, supilkite laimo sultis ir žuvų padažą, padidinkite ugnį, kad skystis kuo greičiau išgaruotų. Suberkite kalmarus, užliekite šlakeliu sezamo aliejumi ir ant itin karštos liepsnos pakepkite maximum 2 minutes. Visas patiekalo gaminimo laikas turi užtrukti ne ilgiau 7 minučių.
Svogūnai turi išlikti traškūs ir kvapnūs, o kalmarai minkšti ir sultingi.
Viską suvalgėme iki paskutinio trupinio:)



10 komentarų:

  1. Kalmarai niam niam:) Akimirksniu paruošiami, ir jei tik švieži - visada skanūs:) Man labai knieti įdarytus kalmarus pasigaminti, vis neprisiruošiu. Mačiau pas tave yra receptukas. Ir dar, pastebėjau, kad iš visų jūros gėrybių vaikai greičiausiai pripranta prie kalmarų:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nida, tikra teisybė su jaunais kalmariukais. O įdarytus būtinai pasigamink, labai skanu su aštrinta žalėsiais varške arba kaip aš gaminau su kuskusu irgi žiauriai gerai:)
    Mūsų dukra kaip ir aš, jūros gėrybių fanė...jeigu užmatome šviežių pirkti, tai abejonių nebelieka kas bus pietums ar vakarienei, tik su vyru prasčiau, bet jau ir jis pradeda po truputi valgyti. Dar koks dešimt metų pastovių treniruočių ir visi kirsim jūros gėrybes iš peties visi;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Hmm, įkvėpėt jūs mane su visokiom gėrybėm. Reik lipt iš lovos ir lėkt skanėstų paieškot. Ir varškės su žalėsiais jau turiu;-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dovile, aš Panoramos Rimi pirkau:) Kai kepu su varške, dedu arba į orkaitę, aptepu aliejumi, o jeigu keptuvėje, tai uždengiu dangčiu, kad verškė įkaistų. Nes viskas kepa labai greitai

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labas, Odeta, kaip tik pries kelias dienas galvojau, kuo dar idaryti kalmarus - kruopomis nebenoriu, o su varske superine ideja! Juros gerybiu ir zuveis virtuoze :) As irgi su varske darysiu. O sis patiekalas irgi skaniai skamba - labai megstu kepintus svogunus, o dar kalmarai.... Niam :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  6. Skaitytoja, ačiū už pagyras:) Bet iki tokių žodžių man dar tolokai, o kalmarai tai čia ant greičio, kas po ranka pakliuvo. Jeigu darysi su varškę, ją stipriau paprieskonink, bent man tada būna skaniau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerai, butinai :) Labai idomu isbandyt, nevalgaiu su varske idarytu dar. Hmm varske + chorizo derinys net gal tiktu? O ka dedi i varske? Kokias zoles ir prieskonius?
      Skaitytoja

      Panaikinti
  7. Manau varške su chorizo būtų super, svarbu nepadauginti:) Dedu kalendrą, petražoles, česnaką, kardą dėjau karį, pipirų. Bet karis tada padarė savo juodą darbą, užgožė kalmaro skonį, nors skanu buvo, bet ne taip jautėsi pagrindis ingredientas:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kario tada nedesiu :) o visa kita skamba puikiai. "suzvejosiu" kalmariukus ir isbandysiu, aciu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vakar mačiau RIMI labai šviežius pirkti:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu