Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. spalio 5 d., šeštadienis

Rytietišku rudeniu kvepiantis viščiukas

Kai būnu savaitgalį Palangoje, ir tai būna ne vasarą, kai nebegali kepsnine darbuotis, ir šviežių daržovių nebe pilnas turgus, kartą per dieną maitinamės kavinėse/restoranuose. Gal atrodys labai prabangiai čia mes išlaidaujame, bet kai du užėjimai, tai ne taip ir baisu. Juk savaitgalis, ir dar ne namie:). Bet nenoriu aš čia visai teisintis, kad man patinka pasilepinti ir pasmalsauti, kuo turtinga viena ar kita kavinė/restoranas. Jeigu norime, o dažniausiai dukra nori, Kijevo kotleto ar barščių, tai užsukame į Į Ukrainietišką kavinę, kurios virtuvė visiems iki skausmo pažįstama, bet vis dar tokia pat nepagedusi. Kai užsinorime sraigių ar midijų, apsilankome Belguose (bet tik vasaros sezono metu).  Ne sezono metu ten neiname, nes gauti šaldyto maisto už pakankamai aukštą kainą mums per didelė prabanga. Jeigu norime pabūti gamtos prieglobstyje ir užkąsti aštrių kalmariukų, numiname iki Medūzos. O dienos pietų už padorią kainą ir patiekalo išraiškingumą su malonumu prisimename Kerpę ir jos oto kepsnį, nors kai paragavome panašų šios žuvies kepsnį Šventojoje, Vikingų kavinėje, tai Kerpei su savo kepsiu ir didoka  jo kaina (lyginant su Vikingų) reikėtų stipriai pasistengti. Tačiau, kaip žinia, rudenį Šventoji apmiršta, o ir su dviračiais jau šaltoka numinti, tad reikia galvoti apie vietoje, Palangoje svetingas užeigas. Visos jos man įdomios, vienos prabangiems pietums, kitos tiesiog skaniai sočios, bet tik ne Žuvinė. Mūsų šeima į ją kojos nekelia ir nekels nuo pat jos atidarymo ir visai ne dėl kainų ar patiekalų. Jų mums neteko net paragauti, tiesiog buvome išvyti iš jos, nes paklausėme ar mus šiandien aptarnaus kas nors? Nors prie gretimo staliuko sėdėjo Edita Mildažytė su vyru ir padavėjai prie jų lakstė kaip kokie padlaižūnai....o mes (dukra mažytė buvo ir atmynė su savo triratuku nuo Rugelio apie 5km) sėdėjome beveik valandą kantriai žiūrėdami į tą vaizdą ir laukdami kol prieis su meniu. O kaip paklausėme, buvome išvadinti nekutūringais ir patėšktas (tikrąja ta žodžio prasme) meniu. Kas mums beliko, tik ramiai su sugadinta nuotaika išeiti ir pasakyti sau, kad ir nereikia mums šito "prabangaus" restorano.
O šiandien buvau labai labai maloniai nustebinta. Palangoje yra toks Sabonio šeimos viešbutis "Pušų paunksnė", o ten restoranas. Paskutinį kartą jame buvau gal prieš kokius 5 metus ir likau nuliūdinta vidutiniu maistu lyginant kainos ir kokybės santykį. Po to prieš dvejus metus dalyvavau draugų vestuvėse šiame viešbutyje ir maistas maloniai nudžiugino. Tačiau kai užsakomasis vakaras, negali spręsti apie virtuvės lygį. Tad kantriai nėjau dar metus, bet prasidėjo tarp draugų ir kolegų šnabždesiai, kad grįžo Ingrida S. ir visiškai atnaujino meniu, kad kaina atitinka kokybę ( nėra pigu, bet patiekalai verti dėmesio), kad aptarnavimas vis dar toks pats malonus ir kad viskas vyksta griežtai kontroliuojant. Žodžiu, užsukome ir tikrai gavome ko norėjome. Virtuvė tokia stipriai ispaniška, labai daug žuvies ir jūros gėrybių patiekalų. Mėsos patiekalų nenagrinėjau, bet matėsi prirašyta daug.  Sėdėdama restorane girdėjau, kaip prie gretimo staliuko siūlė paragauti anties kulšelę, nes ji verta nuodėmės. Tačiau aš žuvėdė, tad rinkausi žuvį, kurią pasiūlė iškepti trimis būdais: orkaitėje, druskoje, ant plokštumos...argi neprabanga? Jeigu turėsite šventę ar tiesiog norėsite jaukiai praleisti rudens vakarą, rekomenduoju apsilankyti Palangoje esantį "Pušų paunksnė" restorane, jie vėl labai geri ir tikrai geri:)

O labiausiai noriu pasiūlyti išbandyti savo rudenišką viščiuko receptą:

3 porcijos

0,5-0,6 kg viščiukas
1 stiklinė obuolių sulčių
4 skiltelės česnako
2 valg.š. medaus
3 gvazdikėliai
5 kardamono sėklos
1 žvaigždinis anyžius
5 kvepiantieji pipirai
1 arb.š. rūkytos paprikos miltelių
2 lauro lapai
2 valg.š. aliejaus
druskos
Prieskonius sugrūskite grūstuvėje (išskyrus druską), šiek tiek pakepkite įkaitintoje keptuvėje (pakaitinus labiau išsiskiria aromatai), pašlakstykite juos aliejumi ir įtrinkite viščiuką. Po dviejų valandų obuolių sultyse ištirpinkite medų ir apipilkite viščiuką. Kartas nuo karto apversdami marinuokite viščiuką dar mažiausiai 2-3 valandas, tačiau geriausiai palikti per naktį arba nuo ryto iki vakarienės:) Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių su ventiliatoriumi. Įdėkite vištą kepti su visu marinatu. Pradžioje kepkite uždengę 30 minučių, o po to atidengę, dar 30.
Labai labai kvapni, ypatingai minkšta ir sultinga vakarienė.


23 komentarai:

  1. Žinai, o mes į Žuvinę neiname po to, kai paklojom solidžią sumą už 6 asmenų vakarienę iš šaldytos žuvies. Nublanko visas malonus aptarnavimas ir geras vynas. O su "Belgais", kai pagavoji, ar ne ironija? Valgyti midijas vasarą, kai jos prasčiausios metuose ir negalėti jų prikirsti rudenį? Et, net bliūdna... kaip reiks gyventi grįžus?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir aš girdėjau iš valgiusių Žuvinėje, kad plojo tai plojo, už "žiaurią" kokybę:) O su "Belgais" tai jau taip, nes rudenį pas juos iš viso tuščia, kaip bebūtų gaila. O dar Klaipėdoje, Skandale valgiau nerealius mulius, šviežutėlius gražutėlius:) Taip, kad dar yra vilties ir Lietuvoje...ir reikia susitaikyti su realybe, kad teks grįžti į Lietuvą...į tokią kokia ji yra:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. gera man ji ir be mulių :) čia tik šiaip tokie netinkami pamąstymai po žiauruminių pietų Zeelande, palei austrių ir midijų fermas, kur valgiau (ką ten valgiau - šlamščiau, reikėtų sakyt) iki šiol geriausius šiuos moliuskus... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pavydas bambą užgriaužė....noriu į B:) Viskas, galutinai įkalbėjai važiuoti paragauti tobulų mulių:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Čia man labai geras update apie tai, kas vyksta LT restoranų padangėj:) Vištytė atrodo kuo puikiausiai - gražia poza nufotografavai:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nida, teko vargšei kojas supančioti:) O su restoranais jeigu ką nors ir pati išgirsi, pasidalink...smagu karts nuo karto save palepinti:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kokia graži vištytė. Mes vakar virėm vištienos sultinį, tai nieko iš vištos nebeliko. Pažiaumojau pervirtos vištos gabalą;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir dar labai labai skani, patariu išbandyti su obuolių sultimis. O mes kai išverdame kiaušinius dedančią vištą, tai iš jos irgi lieka ne tas žodis kiek, tai sumalu su morkomis, svogūnais, česnakais ir kitais prieskoniai ir padarau lietinių blynų įdarą, sulapnojam, kaip gerą:)

      Panaikinti
    2. Aga aš irgi paprastai iš virtos vištos darau lietiniam įdarą arba ant makaronų užmetu pakepusi su svogūnais, morkomis. Bet aš sergu nuo sekmadienio ir džiaugiuosi bile kuom ką iki lovos kas atneša. O dar pasierzint noriu, tai po kulinarinius blogus naršau;-))

      Panaikinti
    3. Užjaučiu Tave ligone, gerk labai labai daug arbatos ir kuo greičiau pasveik:)

      Panaikinti
  8. Odeta, pritariu Nidai - grazia poza vistyte pagavai ;) O dar man pasakyk, prasau: tas padazas leksteje, jis nuo marinato?
    Su restoranais as tau pilnai pritariu! Ka cia ir kalbeti - saldyta zuvis.... Fu. Apie aptarnavima isvis patyliu... Nesuvokiu, kaip sau tiek gali leisti... Neturiu zodziu net. Labai gerai, kai pasidalinam info apie restoranus, tikrai pravercia :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  9. Skaitytoja, taip tas padažas nuo marinato, viščiukas jame kepė, o po to suėjo kaip padažas, nes nebedaug liko ir šiek tiek sutirštėjo.
    Atrodo kuo prabangesnis restoranas, tuo aptarnavimas turėtų būti geresnis, o gaunasi...lietuviškai:) Jeigu ką Vilniuje gero užmatysi, parašyk būtinai, o tai pasiilgau kokio romantiško išėjimo:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tas padaziukas nuodemingai gerai atrodo :)
      O del restoranu...as dar savaites pradzioje galvojau, kur cia kaip uzsukus, kazkaip nieko nenoriu, tiksliau neissirenku kur :) kazko konkretaus nesinori (is maisto), tai pati nezinau kur smagiau uzsukus. California ar St. Germain gal prisimint reikia. Nes irgi, noriu tokio kokio romantisko isejimo :) Tik beda, nezinau kur :)
      Skaitytoja

      Panaikinti
    2. St.Germain kaip visada stabiliai geras. O California žiauriai senai buvau. Mano pažįstami kurie turi Studio 9 atsidarė naują užeigą Vilniaus gatvėje, kur anksčiau buvo Swedbank, tiksliai nežinau kaip jie ten vadinasi, bet ant langų didelė V. Valgiau dienos pietus kartą, tai patiko.

      Panaikinti
  10. Ooo, net nezinojau apie sita nauja kavinuke, ot as! O dar savaitgali Vilniaus gatve ejau, kur as ziuriu.. Reikes pabandyt uzsukt, aciu kad pasidalinai :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pabandyk, gal patiks...nes per peitus vietų dažnai nebūna ir jie nerezervuoja. Dar jie žada iš kitos pusės Gedimino 9 kažkokią šampaneriją atidaryti, tipo nerealus maistas, aplinka. Bet kada tai bus nežinau?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš šiandien buvau paskaitoje paie turizmą ir viena kolegė buvo atsinešusi Air Lituanica žurnalą, tai aš pasicekavinau ir pažiūrėjau kokias gi ten maitinimo vietas reklamuoja. Tai įdėta reklama Stikliams priklausančios vietos, Bistro 18, alubaris Špunka, dar kažkas ir Marceliukės klėtis Tuskulėnų gavėje;-) Vienžo, yra ir pobaisių pasiūlymų, bet svarbu už reklamą susimokėt.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Dovile, Bistro 18 super:) O visų kitų nežinau, o su klėtimis prisidraugauju lakstydama po Lietuva pakelių užeigose:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai dėl Bistro 18 aš irgi sutinku, kad super. Bet jau Marceliukės klėtis, tai žemiau kritikos. Man teko dirbti šalia esančiam verslo centre tai buvo vienintelė vieta papietauti. Tai jų kopūstienės visam gyvenimui atsisrėbiau ir patežusių bulvinių blynų atsivalgiau.

      Panaikinti
  14. Ten aplinkui nedaug vietų kur užsukti. Tik atsimenu kažkada buvo nebloga kavinukė Žalgiriog. kur verso centrai, bet ten rigi nesu buvusi tūkstantį metų...

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai įdomūs komentarai apie Lietuvos restoranus, pusė gerų ča išvardyntų - mano dar neišbandyti, Tad teks prisiminti viską iki sekančios kelionės po Lietuvą... Šitą vištos receptą planuoju išbandyti jau rytoj, jeigu kardamono sėklų rasiu spintelėje (lygtais neseniai buvau jų pasigedusi). Jeigu ne - tai turbūt nebus stipriai nukentėjęs receptas be kardamono?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Manau nenukentės, bet obuolių sulčių tai būtinai įpilk, nes be jų jau bus visai kitaip:) Tu dažniausiai į LT vasarą atvažiuoji, tai gal iki vasaros dar kas nors naujo ar gero atsiras:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Radau - turėjau visus ingredientus! Višta gavosi tiesiog fantastiška! Padažiukas labai skanus. Ačiū už receptą!

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu