Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis

Keptos austrės

Pagaliau pagaliau...prasidėjo jūros gėrybių sezonas, kai galima pirkti gardžias midijas, moliuskus, austres ir kitus dvigeldžius "padarus". Nors dabar jūros gėrybių pramonė labai išsivysčiusi ir visas gėrybes galima gauti bet kuriuo metų laiku, tačiau visi save skaitantys žinovai ir mėgėjai jau senokai įsisąmonino, kad jos geriausios nuo rugpjūčio vidurio iki gegužės pradžios. Kodėl? Tiesiog, jos neršia ir mėsa nebūna tokia kokybiška.
Prisipažinsiu, esu jūros gėrybių, o tame tarpe ir austrių mėgėja. Net turiu savo mėgiamą rūšį Gilardot ir kai tik nuvykstu į Paryžių, būtinai apsilankau "Huitres" restorane, kur galima padegustuoti daugelį austrių rūšių ir visokių kitokių jūros gėrybių. Bet mėgstu aš jas vidutinio dydžio, man skaniausios Nr.3 arba Nr.4, nes po vieno apsilankymo Malaizijoje ir paragavusi arkliško dydžio austrių, supratau, kad man tos europietiškos manekenės, pačios skaniausios Kelionė austrių tema
O labiausiai patinka nueiti į turgelį, pas vietinį austrininką, nusipirkti tuziną norimo dydžio austrių ir išragauti tiesiog turguje su citrina arba parsinešus namo su raudonojo vyno acto ir šalotinių svogūnų užpilu.
Tačiau, kaip ir viskas į trečią dieną atsibosta. Ot pasakiau, kaip kokia buožė:) Bet kai austrės kainuoja padoriai, o nuo jų pasisotinama, kad nebereikia nei pagrindinio patiekalo. Tai gal ir visai ne buožiškai atrodo. Austrės ne tik labai sočios, bet ir išskirtinio skonio, tad nenorėdama greitai atsivalgyti jų, prisiminiau kaip gamino Rūta Austrės, pakepintos ant grotelių  . Žinoma, kaip ir kiekviena šeimininkė šiek tiek pakeičiau Rūtos receptą.
Keptos austrės su džiuvesėliais:

porcijų priklausomai nuo apetito

12 Nr.3 austrių
4 valg.š. džiuvesėlių arba tarkuoto batono (senesnio)
50g sviesto
1/4 citrinos sulčių
3-4 lašai Tobasco padažo
Nediduku peiliu atidarau austres, šiek tiek nupilu sultis, bet ne visas. Pašaunu į įkaitintą iki 230 laipsnių orkaitę 5-6 minutėms. Tuo tarpu išlydau sviestą, suberiu džiuvesėlius, įlašinu Tobasco padažo, citrinos sultis. Pakepu 3 minutes. Ištraukusi apiberiu džiuvesėliais ir štai, puikiausias užkandis ant stalo:)

10 komentarų:

  1. Atsakymai
    1. Rūta, nuo taves nusikopijavau:) ir žinok jau ne vieną kartą gaminau, tik šį kartą spėjau prifotkinti:) Nespėjo visko praryti, tik apryti:)

      Panaikinti
    2. Ach, laukiu tos sekmadienio popietės, kai eisim Olerono austrių gurkti... man jos oi oi oi, kaip patinak :)

      Panaikinti
    3. Šiandien kaip tik dukros krikšto tėvai iš Briuselio atvyko, sutarėme, kad atvyksime į svečius valgyti sezoninių austrių, midijų ir airiškos jautienos:)

      Panaikinti
  2. Odeta, atrodo įspūdingai! Mane irgi baltas pavydas ima - ir dėl patiekalo, ir dėl to, kad Lietuvoje austrininkų nėra:(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, ačiū:) Žinau kas gali atvežti, tik reikia tinkamą kiekį užsisakyti:) IKI būna paprastų, standartinių, bet kepti tikrai galima, o ketvirtadieniais Tymo turgelyje atveždavo austrių, bet ten jie labai nuoširdžiai rinkdavo dydžius Nr.2. Man toks dydis yra per didelis, bet per juos galima užsisakyti ir mažesnių. Žodžiu Kristina, jeigu bus noras užsisakyti galiu padėti kiekį dalintis ( dažniausiai Lt dozė po 24). O va, kad kas nors atvežtų šviežių ašuonkojų ir dar juos išdarinėtų, moliuskų ar jūros šukučių...ištirpčiau vietoje:)

      Panaikinti
    2. Odeta, kokios geros žinios, dėkui! Dabar belieka pamąstyti ir sugalvoti kokią gerą progą (pretekstą, taip sakant) tų austrių užsisakyti:) Gaila, aš Kaune, tai Tymo turgelyje dažnai apsilankyti netenka. Prekybos centruose kažkaip jūros gėrybes nedrąsu man pirkti, nes iš ten dirbusių esu ne kartą girdėjusi, kad jų šviežumas didžiai abejotinas. Nors gal termiškai apdorojus galima mėginti. Šiaip visokiose maximose aš tik akvariume plaukiojančias žuvis perku:)

      Panaikinti
  3. Kristina, jeigu prekybos centre, tai tik IKI, nes jie tiesiai iš dėžių parduoda, o ant jų būna netgi terminai matosi, o ir pardavėjos pasako kada gavo ir t.t. RIMI dar būna penktadieniais ir ten galima tikrai gero tuno užtikti. Aš labai džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių atsiranda, kurie mėgsta jūros gėrybes...gal pradės ir LT vežti normalios kokybės?:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai naudingi patarimai! Ačiū Odeta, būtinai pasinaudosiu. Kadangi man arčiausia namų - Akropolis su Maxima, tai kitų centrų asortimentą žinau žymiai prasčiau. Bus proga susipažinti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiu, kad Maxima ne mažiau stengiasi:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu