Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis

Šviežios Jūros šukutės su arbūzu, kriauše ir kalendra

Kažkodėl atostogos visada prabėga begėdiškai greitai:( Lieka prisiminimai, nuotraukos apie apkeliautas vietas, išragautus skonius, kompaniją, pažintis. Jeigu tie įspūdžiai tokie milžiniški, kad netelpa į krūtinę ir norisi didžiuliais didžiuliais oro gurkšniais visiems pasakoti ką patyrei, pamatei, pajutai, paragavai...o kai praleidi atostogas jau kelintą kartą toje pačioje vietoje? Sakysite, nuobodybė, kokia esu neįdomi, primityvi, neturinti fantazijos ir t.t. ir t.t. Ko ten gali besitikėti?
Ot ir ne, sakykite ką norite ir kaip norite. Tiesiog yra vietos, kur norisi būti ir būti, kur viskas pažįstamai artima, jauku ir gera. Mūsų draugai olandai, kurie tikrai sau leidžia labai daug keliauti po visą pasaulį, tą vietą vadina rojumi žemėje ir čia praleidžia po keletą mėnesių jau visus dvidešimt metų.
Viskas čia nuostabu: oras, vaizdai, maistas, vynas, šventės, žmonės. Galima visas savaites švęsti, kas dien vis kitur: merija, miestelis, restoranėlis ar ferma organizuoja "Repas" (bet apie tai papasakosiu kitą kartą, nes norisi papasakoti ir parodyti tiek daug, o nuotraukos dar nesudėliotos). Čia gali dalyvauti visi norintys ir visiškai nesvarbu, kokios tu tautybės ir iš kur esi atvykęs.
Koks tai kraštas? Prancūzija. Aišku, kiekvienas mes turime savo mylimą kraštą. Vieni besąlygiškai mylite tik Lietuvą ir niekur kitur net keliauti nenori. Žinok, pirmiausia reikia pažinti savo kraštą... kiti įsimyli Aziją su visomis jos subtilybėmis ar arabų kraštus su labai kategoriškomis taisyklėmis, o kai kas Ameriką ar Lotynų Ameriką. Kaip žmogus taip asmenybė, taip nuomonė.
O aš myliu seną gerą Europą, su savo karaliais, pilimis, kaimais, nacionalizmais ir liberalizmais, krize ir t.t. ir žinoma, maisto kultūra. Bet ir čia pamažu viskas keičiasi. Vien pagalvojus apie tai, kad Prancūzijoje sekmadieniais pradėjo dirbti prekybos centrai? Gyvenime nebūčiau patikėjusi, o šiais metais jau dirba....VA TAIP:)
Bet vienas dalykas čia nesikeičia. Tai maisto kultūra, kuri tampa vis subtilesnė, vis tobulinanti savo seną gerą klasiką, kartais sumišdama su tolimaisiais, o kartais su artimaisiais rytais, bet kiekvieną kartą vis maloniai nustebindama.
Taigi, šį kartą vos atvažiavę užsukome į savo pamėgtą  La Bruceliere Restaurant Reviews, Issigeac, France - TripAdvisor kurioje, kaip visada tobuli pietūs ar vakarienė. Paragavome šviežios baltos žuvies seviše (ceviche), kuri maloniai derėjo su kalendra, arbūzais ir mangais.
"Pasiautėjusi" turguje ir prisipirkusi visokių sodo, daržo, jūros gėrybių, nusprendžiau vakarienei pasiūlyti Šviežių jūros šukučių su arbūzu, kriauše ir kalendra:

2 porcijos

4 didelės jūros šukutės be ikrų
4 valg.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
1/2 citrinos
žiupsnelis kalendros
grūstų baltų pipirų
salotų lapų
1/2 kriaušės
arbūzo
baltos duonos skrebučių
1 skiltelė česnako
Supjaustau jūros šukutes kiek įmanoma plonesnėmis juostelėmis, kalendrą susmulkinu ir apiberiu, pašlakstau aliejumi, išspaudžiu citrinos sultis, pabarstau grūstais baltaisiais pipirais. Švelniai permaišau ir palieku, kol suplėšau salotas, supjaustau kriaušes, bei sukapoju skiltelę arbūzo.
Viskas labai paprasta. Belieka salotas, arbūzo gabalėlius, kriaušės skilteles sudėti norimu "dizainu" į lėkštę, apšlakstyti likusiu jūros šukučių marinatu. Baltą duoną apkepti "tosteryje" ar orkaitėje, bei kol ši karšta švelniai patrinti česnaku ir su balto vyno taure mėgautis vakaru, bei gera kompanija:)
Skanaus...labai labai:)


9 komentarai:

  1. Sveika sugrizusi! Pasigedau :) Kaip suprantu, turejai pasakiskas atostogas! O sis patiekalas koks nerealus! :) Zinai, butu pas mane tokia vieta FR, dazniausiai progai tik pasitaikius ten ir lekciau ;)Oras, zmones, maistas, vynas, viskas - tai garantuoja superines atostogas, o FR tai ir suteikia :) Lauksiu ispudziu, juos visada idomu pasaityti!
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip malonu girdėti, kad laukia mano rašinėlių ir receptų;) Tikrai buvo labai skanu, net nežinau ar dėl to, kad šukutės buvo neįtikėtinai šviežios ar dėl to, kad nerealiai derėjo su vaisiais...o gal tiesiog buvo gera jausti atostogas:) Dar kartą pasikartojau, koks nerealus yra Vouvrey putojantys vynai. Jeigu kada tik užtiksi, būtinai išbandyk. Man skaniau už Creamantus...

      Panaikinti
    2. Aisku, kad laukiam ;) Nors vasara, visiems atostogos, tai ir apmirimas bloguose suprantamas :) Ir tavo kiekviena irasa mielai perskaitau, anksciau ar veliau, nuo laiko priklausomai ;)
      Beje, kur Vilniuj atrasti Vouvray? Busiu praleidus ir nemacius zinok...

      Skaitytoja

      Panaikinti
  2. Labai gražiai aprašei. Aš irgi sergu senąja gerąja Europa. Patiekalas taip prašmatniai atrodo, o aš dar ne vakarieniavau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, o Tu kaip pakeliavai po Balkanus, manau smagus pažinimas? Nes aš tik Kroatijoje normaliai ir vos vos po dieną kitą Serbijoje, Juodkalnijoje tebuvusi. O šiandien pas mus vakarienė "poprostu", grįžau po atostogų iš darbo vos kojas vilkdama:)

      Panaikinti
    2. Aš irgi nelabai ką gaminu. Turėjau alyvuogių su medum, žolelėm ir visokiais kitokais pagardais pasimarinavus, tai su batonu pavalgiau, dar žolelių arbatos puodelis ir visa vakarienė. O dėl Balkanų, tai visad sunkiau nuvažiuot kur nors netoli, nei išširuošt į kokią tolimesnę kelionę;-)

      Panaikinti
  3. Dėl Vouvrey, dar nežinau kur surasti, bet pabandysime surasti:) O kas dėl kelionių, tai kai susiplanuoji, tai sunku ir ką pakeisti:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dabar i man idomu jau, ieskosiu Vouvray :) Kuri rasim - pasidalinam ziniom ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai pasidalinsiu, jeigu tik užtiksiu:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu