Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. liepos 17 d., trečiadienis

Rūkytas karpis

Man patinka vidurvasaris. Kai Vilnius ištuštėja, nebelieka kamščių ir visur gali suspėti, net ir Zuoko susiaurintomis gatvėmis ar remontuojama Geležinio vilko gatve. Tas komfortas, kai atvykusi į vieną ar kitą vietą randi be vargo prisiparkuoti. Mane, kaip daug migruojančią tarp automobilių ir su jais, labai džiugina šis metų laikas ir visiškai nesinori atostogauti. Pilnai tenkina savaitgalinės išvykos į sodybą, kur puikiausiai išmokau atsijungti nuo kasdienės rutinos, prisikvėpuojant gryno oro, prisimaudant ežere, paparakaituojant pirtyje ar besikapstant savo mikrobiniame darželyje, kuriame šiandien karaliauja trijų rūšių moliūgai. Nežinau, kas ten iš jų gausis, kaip ten jie užaugs, bet meilės ir dėmesio iš manęs jie sulaukia su kaupu.
Kaip mano brolis juokauja: - Žmogų iš kaimo išrauti gali, bet kaimo iš žmogaus niekaip! Taigi su mintimis apie kaimą ir besidžiaugdama jo malonumais užsiimu karpio rūkymu. Meluoju, rūkė vyras, aš tik marinavau:)
4 porcijos

1 nedidelis apie 1- 1,3 kg sveriantis karpis
1 arb.š. druskos
1/2 arb.š. maltų čili pipirų
1/2 arb.š. maltų kalendros grūdelių
4 skiltelės česnako
Kadangi karpis storuliukas, reikia būtinai jį perpjauti kaip išklotinę. Iš vakaro prieskoniuoti, o kitą dieną susikaupusį skystį nupilti, kantriai, kart nuo karto apverčiant, 3 valandas ant labai mažos temperatūros ir daug daug dūmų (naudojau alksnio šakeles) rūkyti. Šito namie nepatarčiau daryti, na nebent tik trumpam, kad patiekalas įgautų rūkyto kvapo, bet kaime viskas yra įmanoma.
Mes su vyru pasistatėme sodyboje tikrą rūkyklą, bet viso to pradžia buvo nusipirkta žvejų parduotuvėje kompaktiška rūkyklėlė, kol supratome, kad mums patinka dūmo kvapas:)
Taigi, trys valandos kantrybės ir mėgaujamės minkštučiu, švelniai šiltu ir pikantišku karpiu.
Rūkėme daug žuvų, bet man skaniausia buvo seliavos Seliavų rūkymas, lynai. O jeigu jau prisiruošite rūkyti, būtinai šalia padėkite ir vieną kitą šakninę daržovę (morką, saliero šaknį, burokėlį ir.t.t) Ešeriai druskoje su rūkytų daržovių garnyru, patikėkite skanumėlis neišpasakytas:)

4 komentarai:

  1. Sveikinu peržengus 200.000 peržiūrų ribą.Tai yra tiek, kiek yra gyventojų Klaipėdoje, Kretingoje, Skuode ir Šilutėje kartu paėmus.
    O karpį ir mes šį savaitgalį rūkysime.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū ačiū:) Tikiuosi bus skanus:) O alaus nusipirkote prie žuvytės?;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Odeta, kaip cia skanu!!! Kai i pajuri nuvaziuojam, as visada sviezios tokios zuvytes vaziuoju, dar karstos jei pasitaiko gauti, tiesiai is rukyklos - isvis sirdis apsala! O jus cia patys rukinat! Nerealu :) Labai labai liux :) Seile nutiso ;)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, rūkome patys:) Ir žuvis iš kioskų pajūryje visai neskani pasidarė, anksčiau vis nupirkdavau paragauti tai vienokios, tai kitokios. Tiesa, viena rūkykla Palangoje skaniai rūkydavo, bet vieną kartą tokios vos ne voblos nusipirkome, tai ir padėjo tašką, kad turime pasistatyti savo rūkyklą:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu