Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. birželio 4 d., antradienis

Rabo de toro (Jaučio uodegos troškinys) su salierų koše ir marinuotais agrastais

Jeigu šį troškinį užsisakysite kažkur Ispanijoj, jį jums atneš su labai iškilminga veido išraiška ir kūno padėtimi. Šis patieklas yra skaitomas labai vyriškas ir tvirtas kaip tikri Toreadorai, kurie puošniais drabužiais smaigo įsiutųsį bulių ir laimi moterų dėmesį. Jie tikri žvaigždės, kurie ir nusipelno valgyti tokį nerealiai vyrišką troškinį.
Arba išsivaizduoju, kaip vyrai po Žalgirio mūšio, susėdę prie laužo, gabalais kerta jaučio uodegą. Tokie suprakaitavę, su žlegančiais šarvais, pašepusia barzda ir ant jos tas uodegos čiulpų lipnaus troškinio likučiai, o rankose uodegos slankstelių rinkinys! Vaizdinys toks stiprus, kad skonis tiesiog sprogsta skleisdamas malonumo fliuidus:)
Žinoma, jis išvaizda gal negali pasigirti, ypač kai galvoji, kad valgai kažką, kas muses ir visokius kitokius "moskitos" baido, bet kai pakeiti požiūrį ir susimąstai, kad tai nuolat mankštinta mėsa (uodega, kaip ne kaip) ištrokšta ir paimdama iš stuburo slankstelių visus jų skonius, bei prieskonius kuriuos tu suberi, gaunasi nerealus patiekalas. Jį galima valgyti visomis progomis, ypač kai norima pagerbti vyriškąją giminę arba būnant labai alkaniems ir nebijant išsiterlinti pirštų.
Pats smagumas yra apčiulpti kaulus (jeigu taip teisinga juos vadinti) laikant rankomis ir tikriausiai užgerti bokalu alaus (vėl gi čia mėgėjams). Tikras patiekalas - tikriems vyrams! Nors Lietuvos turguje yra sudėtinga nusipirkti jaučio uodegą, bent jau Kalvarijų turguje reikėjo paieškoti kas turi, o turėjo tik vienas prekeivis, kuris gyrėsi, kad man labai pasisekė, nes niekas nenori jų išpjaustyti. Na ir gerai, tai tikrai patiekalas, kurį galima gaminti tik specialioms progoms ir tikrai su meile, išieškojus:)

Jaučio uodegos troškinys su salierų koše ir marinuotais agrastais

4-6 porcijos

1,5 kg jaučio uodega
100 g sūdytų lašinių
2 svogūnai
3 salierų lapkočiai
3 skiltelės česnako
3 pomidorai
1/4 stiklinės pomidorų pastos (kečupas ar pomidorų padažas netinka)
2 morkos
2 stiklinės jautienos sultinio
3 stiklinės Burgundiško ar kito sodraus raudono vyno
100 g miltų
2 lauro lapai
1 arb.š. sukapotų šviežžių čiobrelių
2 arb.š. sukapotų šviežžių petražžolių
3 šaukštai aliejaus
druska
malti šviežži pipirai

Saliero šaknis
2 česnako skiltelės
1 arb.š. sukapotų šviežžių petražžolių
2 valg.š sviesto
1 lauro lapas
druska

200 g agrastų
1 stiklinė verdančio vandens
3 valg.š. raudonojo vyno acto
1 valg.š. cukraus
2 kvapnieji pipirai
1 lauro lapas
 Agrastus nuplaukite, nuskabykite uodegėles. Pasidarykite marinatą: į verdantį vandenį sudėkite pipirus, cukrų, lauro lapą, supilkite actą. Šiuo marinatu užžpilkite agrastus ir palikite per naktį marinuotis. Galima gaminti ir taip Marinuoti agrastai
Jaučio uodegą supjaustykite gabalėliais, apvoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies, kol šie švelniai parus. Įdėkite pomidorų pastą, išmaišykite ir išimkite iš keptuvės, kad nutekėtų nereikalingi riebalai.
Troškintuve apkepkite sūdytų lašinių juosteles, susmulkintus svogūnus, česnakus. Šiems apkepus, sudėkite juostelėmis supjaustytus salierus, morkas. Kepkite nuolat maišydami. Tada suberkite smulkintus pomidorus, viską išmaišykite. Supilkite jautienos sultinį, raudoną vyną ir sudėkite jaučio uodegos gabalėlius. Troškinkite 180 laipsnių temperatūroje 2,5 -3 valandas.
Saliero šaknį nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir virkite su česnako skiltelėmis, lauro lapu, druska kol suminkštės. Baigus virti, išimkite lauro lapą, nupilkite vandenį ir trintuve sutrinkite iki vientisos masės. Prieš tiekiant į stalą salierų košę paskaninkite smulkintomis petražžolėmis.
Mūsiškis buvo toks ištroškęs, kad skyrėsi nuo kaulų vos pajudinus šakute. Mėgavomės užgerdami raudonu vynu:) 
Skanaus ir Jums:)




20 komentarų:

  1. Girdejau atsiliepimu, kad Lietuvoje negalima nusipirkti jautienos steiko, nes ES uzdraude jautiena kapoti i T-bone ir Porterhouse; vienintelis imanomas kepsnys Lietuvoje - tai nugarine; bet va pasirodo, kad jaucio uodegu Lietuvoje yra; matyt uodegu ES neuzdraude; man labai idomu, kas nutinka su likusiu jauciu: tarp nugarines ir uodegos; pusantro simto kg farso???

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, nemanau, nors senokai mėsą pirkau, bet išpjovos visada buvo, o FR jautienos ir kitos mėsos kokios tik norių rūšies, padėties ir t.t. nusipirkti gali.
    Sutinku, kad jaučio uodegą nusipirkti, buvo tikra istorija, vos gavau. Bet kai tikslas buvo prieš akis, tai įkirumo ir šiaip užsispyrimo išlaukti buvo į valias. Šita, jaučio uodegos pirkimo istorija nusipelno atskiros istorijos, geros kompanijos ir vyno taurės:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai dirbau netoli Halės turgaus sužinijau, kad jei nori jaučio uodegos reikia ateiti antradienį pirmoje dienos pusėje. Taip ir padariau. Rezultatas: http://giboreceptai.blogspot.com/2011/09/jaucio-uodegos-troskinys.html

      Panaikinti
    2. Gedai, man Tavo receptai nerealūs:) Visi:)
      O už info ačiū Tau labai, reikės pamedžioti:)

      Panaikinti
  3. Sunitrigavai su ta uodega. Eisiu pas savo arabus mėsininkus paklausinėti, ar jie turi:) Patiekalas tai labai skaniai atrodo, net man, labaaaaaaaaaaaaai nedaug mėsos valgančiai:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, tikiuosi rasi pirkti. Tik būtinai, kad sukapotu gabaliukais, nes pas mus kai sukapojo į tris dalis, tai po to teko kirviais mosuoti pačiai:)
      Tikrai labai skanu buvo, o kad dar kultūringiau gautųsi galima nuimti nuo kaulo ir pateikti, bet kaip mano draugė, kuri valgė (o ji labai labai išranki) šį mano patiekalą sakė, kad jokiais būdais nenuimčiau nuo kaulų, nes praranda visą žavesį:)

      Panaikinti
  4. Labas, Odeta :) Prisistatau, kad dar gyva ir nepamirsau sio tinklarascio :) Sis troskinys nuostabus! As irgi norejau palepint vyra ir ji pagaminti - spek, ar radau kur nors uodegu :((( Didziasias parduotuves ir turgelius aplekiau, daugiausia net akis ispusdavo isgirde mano prasyma :D Supratau, kad si preke nera labai dazna... Vasara dabar beveik mesos nebevalgau - naturaliai, karsta ir nebesinori, bet sio troskini neatsisakyciau! O dar su geru vynu... mmm :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerai, kad atsiradai Skaitytoja, o tai nerimauti pradėjau:) Aš irgi pirma sugalvojau patiekalą, apsiskelbiau, kad jį gaminsiu, o po to išsiruošiau ieškoti uodegos. Taigi, parduotuvėse net neieškok, ūkininkų turgeliuose taip pat pamiršk šį delikatesą, bet Kalvarijų turguje kur yra vidinėje dalyje iš kairės pirmas skyrius su šviesiaplauke jautienos pardavėja (bent jau tuo metu buvo)dariau taip: atėjau ir paklausiau ar šiandien turguje yra pas ką nors uodega. Ji entuziastingai suklykė per visą salę, kad jos ieškau, o kai niekas neatsiliepė, nubėgo ieškoti kažkokio "Petro" kuris tik ką atvažiavo su nauja paskersta karve. Jis žiavosi bet ji jį "lengvai išprievartavo", kad šis neatsispyrė ir pardavė uodegą man:) Va tokia tai istorija, aš pas ją nusipirkau dar jautienos kepsniams...taip, kad tą savaitę pas mus karaliavo mėsa, draugai ir vynas:)

      Panaikinti
    2. Nepergyvenk, Odeta, dar gyva, bet nesibaigainciam maratone. Dar prasidejo vasara - visi savaitgaliai ne mieste, darbo dienom is kompo neislendu, jau nekalbant apie blogu perziura normalia. Zodziu, kaip visi man regis :D O istorija kokia smagi! Reikes uzsukti i Kalvariju turgu, jame simtas metu nebuvau. Va Hales turguij dar bandem kazkuriuo metu atrasti "teisingus taskus", bet nutruko ir tas. O va del tos pasirinkimo laisves stokos kartais ne negali pasigaminti ko nors, ka is anksto sumastai ir labai labai norisi :) Na bet kaip nors... Asortimenta spo truputi juk dideja... Tas kartais pradziugina :)
      skaitytoja

      Panaikinti
    3. Ech Skaitytoja, pas mane irgi tas pats...savaitgaliai ne Vilniuje, 4 dienos išprotėjusio darbo ir vėl ne Vilniuje:) Kai po tokio maratono ateina vėlyvas ruduo, pasidaro labai gera praleisti vieną kitą savaitgalį namuose, prie židinio ir žydrojo ekrano:) O dabar varau šiek tiek paatostogauti, nes "stogą" pradėjo nuiminėti:)

      Panaikinti
  5. Kaune man atodo tikrai nedaug problemų norint gaut jaučio uodegą...arba man tiesiog sekasi ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, bet tikrai ne parduotuvėse? Turiu mintyje Maximas, Ikius ir t.t., bet turguje. Beje, man Kauno turgus pasirodė daug išradingesnis, nei mūsų Kalvarijų...Halės 1000 metų nesu buvusi:)

      Panaikinti
  6. Paskutinį kartą maniškis puikiausią uodegą nupirko "Samsono" parduotuvėje :) Tik maniškis nesusiprotėjo paprašyti mėsininko, kad sukapotų, tai balkone kapojau su kirviu pati :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laura, aš net nežinau ar Vilniuje yra Samsono parduotuvė...o kas dėl kirvių, tai ir aš mojavau:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Turėjo geras vaizdas būti, jei kas spoksojo į Jus besidarbuojančias balkone kirviais :)))))

    Na, nežinau, Aušra, ar tikrai ES uždraudė tokį mėsos išpjaustymą, nes bent mūsų belgiškuose turguose galima įsigyti labai įvairių gabalėlių. Bet reikės pasidomėti, gal kažką praleidau pro ausis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, FR irgi galima visko nusipirkti:) O LT parduoda ir galvas ir kepenis ir kiaulių uodegas:)

      Panaikinti
  9. Oij gerai jus abi su kirviais :D Isivaizduoju vaizdelius, nesusilaikiau :DDD

    O as irgi dabar galvoju del to draudimo ES - busiu matyt irgi praleidusi, pirma karta isgirdau apie tai is Ausros dabar...
    skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  10. Odeta, labai gerai ir skaniai atrodo troškinys! Aš irgi panašų gaminu, mmmm, visa šeima jį be galo mėgsta... Kaune be didesnių problemų randu uodegų Žaliakalnio turguje, tiktai reikia šeštadienio rytą ilgai nemiegoti - nes bobutės jas kaipmat išperka savo šuniukams kaipo pigią mėsą (taip man yra sakę bent keli mėsininkai). O anksčiau iš ryto atėjus - jokių problemų. Ir sukapoja visada gražiais gabaliukais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, man šita mėsa irgi kažkodėl labai išskirtinė, nors atrodo, kas gi čia tokio? Uodega! Dabar sužinojau dar vieną troškinimo būdą...

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu