Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. birželio 26 d., trečiadienis

Clams - Almejas - Geldelės (moliuskai)

Kartais susimąstau, kas man yra atostogos? Kartais net ir sugalvoju, kas man yra atostogos:
visų pirma tai laikas, kai būnu 90% su savo šeima. Kai laikas, pats brangiausias dalykas, yra skirtas tik mūsų bendravimui, buvimui kartu. Aišku, einant pirmos savaitės pabaigai, prasideda trintis ir užsinori pabūti kiekvienam savo vieno aplinkoje, bet prasidėjus antrai savaitei, atrodo, atsiveria visai kitos bendravimo ir buvimo kartu "čakros", bei buvimas kartu tampa iki nerealumo malonus. Tačiau kaip visada ateina atostogų pabaiga ir prasideda gailestis laikui, kuris baigiasi, kad ir kaip norėjosi pirmos savaitės pabaigoje pabūti vienai su savimi (tiek daug laiko prateriota), kad vėl prasidės įprastinė buitis, darbai, bei svajonės: kada gi ateis tos kitos atostogos?:)
Visų antra, tai egzotinės kelionės su savo egzotiniu maistu arba tiesiog europinės kelionės su savo išlavintu, klasikiniu, šviežių jūros gėrybių ar kitu išpuoselėtu skoniu. Ech, Senoji geroji Europa!
Taigi, po visokių filosofinių išvedžiojimų. Trumpai drūtai galiu pasakyti, kad neišklydau per savo atostogas iš savo begalinės meilės jūros gėrybėms, bet dar labiau...mėgavausi jomis iki "pažaliavimo".
Todėl noriu pasidalinti, kaip visada labai paprastu, bet nerealiai skaniu receptu, kaip paruošti moliuskus (nežinau kaip tokie kitaip vadinami Lietuvoje), bet ispaniškai tai Almejas, angliškai tai Clams:

3 porcijos:

600 g šviežių moliuskų (geldelių)
2 skiltelių česnako
100 g šviežių petražolių (tačiau galima ir kitokių, pvz.: bazilikų, čiobrelių...)
aliejaus
vos vos druskos, bet galima ir be jos
Jeigu Ispanijoje meniu rasite "almejas a la plancha" ir dar bus "del dia", būtinai paragaukite! Skonis abstulbins! O pasirodo viskas labai paprasta:
Česnakus, petražoles (šiuo atveju), aliejų sutrinu su "blenderiu". Supilu į įkaitintą keptuvę ir vos pamaišius suberiu geldeles, uždengiu dangčiu ir vis pakratant keptuvę kepu, kol geldelės atsiveria. Skysčio atsiranda savaime iš geldelių, o petražolės su česnakėliu spėja maloniai įsigerti į geldelių turinį.
Ech, man geldelės gerokai skaniau nei midijos:)
Rekomenduoju ir jums išbandyti šį labai europietišką patiekalą:)


6 komentarai:

  1. Bijau sumeluoti, bet lyg tai clams (pr. palourde) - tai yra ir tiesiog dvigeldžiai moliuskai. Nors gal ir nesu teisi.

    Panašiai ruošiu "širdutes" (fr. cardiidae) - man jos su šviežiais makaronėliais - mmmmm, kaip gerai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rūta, tai vat ir blogiausia, kad jų įvairovė begalinė, bet LT tik moliuskai:(
    Širdutės smulkesnės ir apvalesnės, nors man jos irgi labai labai skanios, o jeigu dar su Kefalės ikrais iš viso guarmet:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. reikia užklausti VLKK, kaip teisingiau versti "clams" - manau, kad turėtų būti lietuviškas pavadinimas šiems sutvėrimams (bent jau nuo lotyniško).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, su lotyniškais viskas gerai, lietuviškai dar nėra populiariai pavadintų:)

      Panaikinti
  4. Labai skaniai atrodo. O atostogos...ech..aš irgi jau planuoju, bet be šeimos atostogausiu. Reik pailsėt pagaliau ir man;-))) Varysiu po Balkanus pasižvalgyt, nes nieko apie juos nežinau. Nei vienos vietovės, nei vienos įžymybės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vau Dovile, kaip smagu Tau bus...net baltai pavydžiu:) Senokai keliavau po tas šalis. Ten skanus maistas labai, toks nei rytietiškas nei viduržemio:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu