Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. gegužės 17 d., penktadienis

Sardinija. Garinta žuvis su šafraniniu svogūnų padažu bei šparagais

Taip taip, ATOSTOGOS! Mergiškos, Sardiniškos, su daug daug "žvengimo", nerealaus maisto ir vyno, vairavimo serpentinais ( o gal teisingai, lietuvių kalboje serpantinai?), gulinėjimo po saulės spinduliais, begalinių gamtos grožių ir įspūdingų jachtų, bei malonių žmonių bendravimo.
Negaliu atsižavėti bendravimu jaukiame viešbutyje Club Hotel ant jūros kranto Baja Sardinia miestelyje. Toks jaukus aptarnaujančio personalo bendravimas ir asmeninis priėjimas prie žmogaus tiesiog užbūrė, o kai dar prisimenu vaizdus pro langą, tai iš vis pasidarau labai moteriškai jautri, net susigraudinu:)
Gerai jau gerai, nesigraudinsiu prisiminimais. Nes kai pamačiau nuotraukas iš fantastiško restorano su dar fantastiškesniu vaizdu, skrandis tiesiog užvirė...NORIU SEA FOOD-o!!! Nors niekada važiuodama pro šalį, nepagalvočiau, kad tokiame restoranėlyje gali būti taip ypatingai nuostabu...maistas, vaizdas, aptarnavimas....VISKAS!
Mus pasitiko pats "Gastronomia Belvedere" virtuvės šefas/savininkas su tos dienos žuvies pasiūlymu. Pagrindiniam patiekalui mes išsirinkome St.Pierre (prancūziškai) John Dory (angliškai), o lietuviškai ir nežinau kai ši žuvis vadinasi. Ta, kur ant viršaus guli, su dėme ant šono.
O užkandžiui nesugebėjome atsispirti jūroje (ne iš fermų) pagautos žuvies ir krevečių carpaccio. DIEVIŠKA!!! Jokio mandrumo, o tik su meile pagamintas šviežias maistas. Šefas atsiklausė kokio padažo mes norime, prie akių sumaišė ir užpylė ant carpaccio.
Palydėtuvėms į automobilį, šefas pasiūlė citrusinių cukatų su migdolais. Kurie mums labai pasaldino kelionę atgalios į viešbutį:)
O serpentinai...ohoho...jeigu nesijuokti, tai mūsų pagrindinė vairuotoja ( nepatikėjusi kitoms vairuotojoms vairo) vairavo 13-20 km/h greičiu (dėl prarajų baimių). Mes, keleivės, neturėdamos teisės vairuoti, buvome labai kantrios...nors momentais graudu darėsi, nes atrodė, kad "Mes niekada neprivažiuosime prie mūsų sekančio viešbučio!!!"...bet nuvažiavome:)
Gerai jau gerai, mes jai viską atleidome, kai užsukome į kaimo turizmo sodybą, suvalgyti tik ką gimusio paršelio mėsos. Tradicinio Sardų patiekalo, bent jau jie taip sako. O kaip ten yra iš tiesų, nežinau. Buvo labai skanu, labai gražu, bet jau taip sotu, kad atrodė jog sprogsime.
Jeigu būsite kaimo turizmo sodyboje "Su Gologone" būtinai paragaukite paršelio, bet prieš tai privalote užsisakyti tradicinio šio kaimo turizmo restorano antipasti. Apsirijimas garantuotas...bet jau labai labai skanus:)
Taigi, atostogos buvo nerealiai fantastiškos, bet pilvams atostogų tikrai nebuvo. Tad grįžus namo teko "sėsti ant dietos", todėl šiandien šeimynai pasiūliau:

Garinta žuvis su šafraniniu svogūnų padažu bei šparagais
3 porcijos

3 mažaakių pangasijų file ( tokios šviežiausiai atrodančios buvo IKI žuvų skyriuje)

Šafraniniui svogūnų padažui:
1 svogūnas
1 česnako skiltelė
50 ml balto sauso vyno
25 ml vandens
2 valg.š. aliejaus
žiupsnelis šafrano
druskos
grūstų juodų pipirų
1 arb.š. kapotų čiobrelių

6 stiebai šparagų
Svogūną, česnaką sukapoju ir kepinu įkaitintame aliejuje, kol lengvai paruduoja. Suberiu druską, pipirus, šafraną. Pakaitinu, nuolat maišydama, dar keletą minučių ir supilu vyną, bei vandenį, bei suberiu kapotus čiobrelius. Vis maišydama ir trindama garinu, kol skystis ir alkoholis išgaruoja, o masė susitrina, nuo nuolatinio maišymo/trynimo.
Šparagus sudedu į verdantį, pasūdytą vandenį. Verdu 4 minutes. Perlieju šaltu vandeniu.
Žuvį suformuoju į suktinukus ir dedu ant grotelių verdančio vandens puode. Garinu 5 minutes. Teikdama į stalą, pašlakstau ypač tyru alyvuogių aliejumi.
Prašau...po atostoginei dietai! Mes visi labai likome šia dieta (net ir tie kas neatostogavo) patenkinti!












9 komentarai:

  1. Mergiškos atostogos yra nerealu!!! Ech kaip seniai tokias turėjau...
    O žuvis labai jau elegantiškai apteikta ir neabejoju, kad skani!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, žinok ir aš senokai tokias atsotogas beturėjau:)))

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Kas? Italas ar maistas? O gal atostogos?:))))

      Panaikinti
  3. Eina sau kokios fainos atosotogos. Ir nuotraukos kokios įkvepiančios.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, viskas buvo nerealiausiai, pradedant oru, baigiant bele kuo....labai rekomenduoju:)

      Panaikinti
  4. Odeta!! Net sunervinai su tom nuotraukom, su tuo kalnu žuvų, ir su tom nuotraukom su toliais žydraisiais.. Wow, kaip gražu. Pavydžiu atostogų (aš visada visiems pavydžiu atostogų, nes pati galėčiau gyventi atostogų rėžime amžinai:)). Ir patiekalas puikus, o kaip restoraniškai pateiktas... Tik štai klausimas vienas - kokį tu šafraną naudoji? Ar tą, kuris labai brangus, kur po kelis plaušelius parduodamas? Nes aš prisipirkau kažkada berods Tunise tokio "tipo šafrano", kuris atrodo lygiai taip pat, bet skonio tai jis man patiekalams visiškai neduoda...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, toks ir tikslas buvo;) Visus sunervinti! Atostogos buvo nerealios, maistas tobulas....o ir šiaip viskas vertas balto pavydo:)))))
      Tipo Šafrano aš irgi Tunise buvau užsipirkusi, to tokio, saujomis beriamo. Dabar naudoju tik kelių plaušelių ir labai labai brangų, nes skonis daug labiau išraiškingesnis ir spalvina geriau. Kai panaudojau, supratau, kodėl jis toks brangus...bet ilgai jo užtenka. O tą "tipo" naudojų, kai noriu suteikti spalvą ir ryžiams, kai nenoriu daug skonio:)

      Panaikinti
    2. Supratau. Įkalbėjai nusipirkti tikrojo šafrano:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu