Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. balandžio 21 d., sekmadienis

Duonos paplotėlio ir baklažanų užkandėlė

Ar jums nebūna tokių dienų, lyg tyčia? Jums nežinau, bet man šiandien būtent tokia diena ir atsitiko. O viskas buvo taip: vakar su draugėmis, nesimatę ilgą laiką ir pasiilgę vienos kitų, beplepėdamos padauginome šampano. Atsibudusi, jaučiausi nelabai...(pirma nesekmė, bet pati kalta ir milijonas pažadų daugiau taip nesielgti ir su draugėmis dažniau matytis, kad nereikėtų per naktį įspūdžiais dalintis su šampanu).
O dar kaip tyčia, kaimynė padovanojo raugo starterio, kuris pradėjo lipti iš savo indo, tad iš vakaro užsimaišiau duonos raugą. Šiandien reikėjo kepti duoną, su skaudančia galva... o tokie gražūs norai buvo (atsikelsiu anksti, iškepsiu pusryčiams duonelės). Taigi pradėjau maišyti duoną, tešla gavosi per skysta, nukrypau nuo recepto. Sudėjau į kepimo indą duonos tešlą, kad ramiai sau kiltų, o ši taip įsisiautėjo kilti, kad išbėgo per kraštus. Teko krapštyti nuo visur, dėlioti į kitus kepimo indus ir lengvai paminkius palikti papildomai kilti...žodžiu, diena kaip tyčia. Taigi, nesusiformavo gražus kepalėlis, nes tešla buvo šiek tiek skystoka, o kadangi buvo padalinta per kelis kepimo indus, gavosi labai ploni "kepalėliai"...kaip tyčia. Bet laiminga nors tiek, kad duonos paplotėlis puikiausiai iškilo ir skoniu nenusileido tikrai duonai.
Tada iškilo klausimas, o su kuo valgyti duoną? Nieko namuose nėra...net sviesto. Tik baklažanas voliojosi šaldytuve ir viskas, lyd tyčia. Ką pagaminti? Ir dar greitai? Kuo atpirkti savo kaltę? Ir mažai išeikvoti savo energijos likučių? Diena...lyg tyčia.
Gaminant baklažanų užkandėlę nusideginau pirštą...ech...diena...lyg tyčia.
Na gerai, baigiu guostis...sutinku, pati kalta, bet kam nepasitaiko? Na nebent visiškam sveikuoliui ar labai atsakingai gyvenančiam žmogui. O aš ne tokia...aš blogesnė;)
Ir tikiu, kad vakaras bus tikrai geresnis nei diena!

Nesėkmingai, bet labai skaniai duonai naudojau:

Iš vakaro pasigaminau raugą:
160 g ruginių viso grūdo miltų
160 ml vandens
20 g raugo starterio

Įmaišą pasigaminau irgi iš vakaro:
100 g ruginių viso grūdo miltų
160 g avižinių dribsių (stambesnių)
8 g druskos
1 valg.š. medaus
260 ml verdančio vandens

Duonai:
Raugas
Įmaišas
160 g kvietinių miltų
100 ml šilto vandens
4 g sausų mielių
Miltus išmaišau su mielėmis, sudedu raugą, įmaišą ir kombainu maišau 6 minutes ant nedidelės galios. Tada palieku pusvalandžiui visiems ingredientams įsigerti vienas į kitą ir tešlai pailsėti. Kadangi tešla gavosi skystoka, supilu tiesiai į kepimo formą ir palieku 1valandą kilti (ši šelmė taip smarkiai kilo, kad, net pabėgo ir teko perkelti dalį tešlos į kitą kepimo skardą, po tokio įvykio tešlą kildinau dar 1 valandą.
Tada dėjau į įkaitintą iki 230 laipsnių orkaitę su vandeniu, po 10 minučių išėmiau indą su vandeniu, išvėdinau orkaitę ir 45 minutes kepiau 180 laipsnių temperatūroje.
Nors ir plona, labiau primenanti paplotėlį duona, gavosi puri, minkšta ir tikrai labai skani. O su baklažanu iš viso fantastiškas užkandis gavosi:)
Baklažano užkandėlei reikės:
1 baklažano
2 didelių česnako skiltelių arba 4 nedidelių
saulėgrąžų aliejaus kepimui
2 valg.š. balzaminio acto
2 valg.š. kapoto šviežio baziliko
druskos

Baklažaną supjaustau plonomis riekelėmis, apibarstau druska ir palieku 10 minučių. Prieš kepimą, nuvalau druską, nusausinu. Keptuvėje įkaitinu aliejų, dedu baklažano riekeles ir kepu, kol lengvai pagelsta. Kraunu į stiklainį, pabarstydama labai smulkiai kapotais česnakais, bazilikais, druska (vos vos). Kadangi baklažanas linkęs sugerti daug aliejaus, o aš dedu viską į stiklainį ir noriu, kad ilgiau stovėtų, jo nenupilu. Sukrovusi į stiklainį baklažanus ir kaskart apibarsčiusi česnakais, bazilikais, finale aplaistau baziliko actu. Stiklainį pavartau, kad balzaminis actas išsiskirstytu tolygiai. Atvėsus dedu į šaldytuvą ir kai užsinoriu, traukiu iš stiklainio ir valgau su duona kada tik užsigeidžiu (kol kuris vienas nesibaigia)!


10 komentarų:

  1. Būna dienų lyg tyčia - savo kailiu ne kartą patyriau, kad geriau jau nieko nedaryti :) bet Tavieji rezultatai vienareikšmiškai sėkmingi net ir su tokia nesėkminga dienos pradžia :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aga, sėkmingai tu čia susisukai ir po šampano. Man kai taip būna, tai aš guliu susisukus ir nelendu iš kambario. Aš irgi netobula, visko būna savaitgaliais;-)))
    O mane vakar migrenos priepuolis ištiko ir nereikėjo net šampano, bet vistiek prasivoliojau lovoje ir pykino nuo beprotiško galvos skausmo. Šiandien vos vos išsiropščiau iš lovos, kiemą tvarkiausi, vazonėlius su žemėm ruošiausi sėjinukams;-)Bandžiau net hamake gulėti, bet su žiemine striuke ir skaityti;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, kaip užjaučiu dėl migrenos...ir dar savaitgalį. Laikykis ir sveik:)

      Panaikinti
  3. fainas ir teisingas įrašas ;) visi mes žmonės ir visko pasitaiko..ir žinai pagirtina tai, kad apie tai taip lengvai ir vaizdiškai parašai - pagarba;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oditėle, šis įrašas nepritaikytas Teisingiems žmonės:) Ir man visai negėda, kad kartais ir aš nusidedu....gerai jau gerai...ryte buvo šiek tiek gėda, bet po to linksma buvo...prisijuokėme iki širdies gelmių:)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano diena ir tokia siandien buvo...:/ tik ne nuo sampano o vyno vakarykscio :) sugebejau tik bandeles hamburgeriams iskepti o duona atidedu kitam savaitgaliui.
    Beje, kam tu dejai i sia duona papildomai tiek daug mieliu? Manai raugas butu neiskeles ar neturejai laiko kildinimui?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ai, Aguonėle, dėl duonos, tai kad tokia diena gavosi. Tikriausiai todėl ir išlipo iš kepimo indo...Dabar turiu raugo išsisaugojusi, kepsiu normaliai, žmoniškai:))) P.s. Kaip gera turėti palaikymo kompaniją ;)))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Odeta, labai labai įsinorėjau tavųjų baklažanų, tai vakar vakare nusipirkau baklažanų ir šiandien pasigaminau. Tik duonos pati nekepiau, o nusipirkau tokios "pagerintos" su medum. Apsivalgiau, žiauriai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dovile, ypač tas česnakų aromatas?:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu