Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

Duona su kalendros sėklomis

Nebeatsimenu kada paskutinį kartą kepiau duoną. O čia Aguonėlė su Ruginės duonos paplotėliai , Laura su Keturių rūšių sėklų duona su savo receptais tiesiog badė mano sąžinę, kad nekepu duonos.
Taigi, apsižiūrėjusi, kad turiu įvairių miltų likučių, kepiau duoną be raugo, bet su kalendrų sėklomis, kas labai pagyvino duonos skonį.
Duonai naudojau:
I dalis
250g pilno grūdo ruginių miltų
250g šilto vandens
25g šviežių mielių

II dalis
250g pilno grūdo ruginių miltų
250g kietagrūdžių kvietinių miltų
15g druskos
250g vandens
1v.š. pakepintų kalendros sėklų

Pirmiausia pasiruošiu I dalį. Į šiltą vandenį susdedu mieles ir kai pradeda putoti supilu į miltuose padarytą duobutę, viską išmaišau ir padedu 0,5val. bringti.
Pasiruošiu II dalį. Sumaišau miltus su druska, suberiu pakepintas kalendros sėklas. Padarau duobutę ir po truputi maišydama pilu vandenį. Tada sudedu I dalies brinkinį ir viską labai gerai išminkau, apie 15minučių. Sudedu į kepimo formą toliau brinkti.
Po 2 valandų dėjau į su vandens indu įkaitintą orkaitę iki 230 temperatūros ir kepiau 15 minučių. Po to išvėdinau orkaitę ir prie 180 laipsnių kepiau 40 minučių. Atvėsinau ant grotelių.
Dar šiltą duoną pjaustėme, tepėme sviestu ir valgėme. Tik keista spalva duonos gavosi. Ganėtinai šviesi, nors ruginių miltų dėjau dvigubai daugiau? Nesupratau kodėl?:)
Kitą dieną duona vis dar buvo skani ir pusryčiams puikiai tiko sumuštiniams.



12 komentarų:

  1. Nes tokia spalva ir turėjo gautis ;) Į juodas duonas deda skrudinto salyklo, kuris ir suteikia tamsią spalvą.

    Graži tavo duonelė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apraminai, bet kai prisimenu savo keptą http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/03/mano-pavykusi-pusiau-rugine-duona.html , spalva visai kita buvo. Todėl ir neramu pasidarė, kodėl skonis kaip ruginės, o spalva kaip kvietinės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gal raugas savo darbą dar padaro?

      Panaikinti
    2. Reikės Aguonėlės paklausti, pas ją duonos receptu nerealus kiekis:)

      Panaikinti
  3. Su kalendra dar nesu bandžiusi :) Dabar laukia eilėje duona su obuoliais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš Kaune, man atrodo "Mon ami" taip vadinasi kepyklėlėje perku Borodino duoną, ten kalendros ir duonos skonis, man tiesiog tobulas:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ahaaaa....prisiminiau skonį...kažkada, kažkur valgiusi Borodino duonos :)

      Panaikinti
    2. Aš jos esu ragavusi dar Tarybiniais laikais, kai buvau vaikas, oi kaip man ji nepatiko. O dabar žaviuosi, bet būtent ta iš Kauno:)

      Panaikinti
  5. Bet ka atiduociau uz kepaliuka karstos skanios duonos! Ir dar su sviestu... mmmm! Mieloji, duona atrodo pasakiskai. Va man duona - aukstasis pilotazas! Kam tie pyragai ir tortai - duona yra zyyyymiai geriau :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pernai jau buvau įvaldžiusi duonos kepimą, bet šiais metais, per tas keliones, net raugo nėra kada pasidaryti, o ką ir bekalbėti apie jo priežiūrą. Greituoju būdu ką nors sumakaluoju ir toliau lekiu:) Bet duona gavosi tikrai skani, tik kažkokia be spalvos. Reikės Aguonėlės paklausti, nes šiuo klausimu ji tikra profė.

      Panaikinti
  6. Na duoneles spalva tikrai nuo mieliu ar raugo nepriklauso! Jos tik kilima duoda, o raugas atitinkamai dar ir skoni. As nenaudoju jokio salyklo ir issikepu tamsias duonas ;)
    Tiesiog gali buti jog miltai vis delto daugiau sumalti buvo nei reikia arba minkymo procesas uztruko ilgai, daug deguonies gavo tesla, kurio pasekoje ir duona sviesesne iskepe. Man jos ir struktura nelabai patinka...arba tik nuotraukose atrodo. Ji nebuvo trapi? Siaip atrodo, lyg is speltos miltu kepta butu.
    Sunku patarti vis, nes man duonos kepimas kartais mistinis dalykas buna :o

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aguonėle, tikriausiai per ilgai minkėme, o miltus ėmiau tokius pačius kaip visada. Ne, duona trapi nesigavo, kaip tik tokia tvirta, kaip tik ruginė būtų. Ačiū už pastabas, Grįžusi išbandysiu jau normaliai:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu