Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Argentinietiškas šerno kumpio kepsnys

Dovile, skubu aprašyti šį nuostabiai pavykusį receptą:)
Niekam nepaslaptis, kad Argentina garsėja mėsiniais patieklais. Ir tai tikra tiesa, per tris savaites keliavimo skersai išilgai Argentinos tiek atsivalgiau mėsos, kad net žadėjau tapti vegetare. Net absoliučia:). Jie negamina "mandrų" patiekalų, jie nemarinuoja su visokiausiais prieskoniais, marinatais. Tiesiog pati mėsa, dažniausiai valgoma jautiena arba ožkiena, vištiena ar aviena yra nerealaus skonio, kvapnumo, minkštumo. O dar porcijų dydis, žudantis...visiškai mane pribloškė. Pradžioje, dėl nežinojimo, užsisakydavome kiekvienam po porciją Parilladų, apsirydavome ir  palikę po pusę porcijos vos kojas pavilkdami paršliauždavome į viešbutį. Po to ištobulėjome, užsisakydavome vieną porciją dviem. Tapo skrandžiams lengviau, bet vis tiek mūsų organizmai nepratę prie tokio kiekio mėsos, svajojo apie žuvytę, sriubytę...bet nusižiūrėtas per argentinietišką kulinarijos TVlaidą kumpio gaminimo receptas dar ir dabar džiugina mūsų šeimą.
Po tokios ilgos įžangos noriu pasidžiaugti draugų padovanotu šerno kumpiu. Sakė jaunuolis šernėkas buvo. Viskas būtų gerai, bet per visą savo gyvenimą nė karto nesu kepusi, virusi, troškinusi ar dar kažkaip kitaip ruošusi žvėrienos. O čia dar toks nuostabus, šviežias, laukinis, natūralus iš gamtos ŠERNO KUMPIS. Panika ir neapsisprendimas ką daryti su tokiu gražuoliu...ir staiga, mintis...Argentina su savo kulinarine TV laida.
Pasakysiu tik tiek, kad esu jau ne kartą išbandžiusi šį receptą su jautienos kumpiais ir tik dabar esu užsižaidusi su lėtuoju kepimu, tad nežinodama kaip elgtis su nematyta negirdėta mėsa, paskatino mane apsispręsti šiam Argentinietiškam šernienos kepsniui.
Gal tai visai ir ne argentinietiškas, bet kadangi apie tokį ruošimo būdą pirmą kartą išgirdau Argentinoje, aš jį taip ir pavadinsiu Argentinietiškas šerno kumpio kepsnys.
1 šerno kumpis apie 3kg
Marinavimui:
1/2kg druskos
vandens, kad pilnai apsemtų šerno kumpį

Kepimui:
1l raudono vyno
1 st. vandens
6 skiltelės česnako
3 lauro lapai
6 kvapnieji pipirų grūdeliai, šiek tiek sutraiškyti

Iš karto prisipažinsiu. Buvo taip skanu, kad fotografuoti nebuvo kada...tiesiog laižydami pirštus, be jokių mandrybių mėgavomės kepsniu. Tad, nuotraukos darytos kitą dieną, o kaip žinia, kita diena yra kita diena:(
Paruošimas itin paprastas. Įdėjau kumpį į indą, kuriame jis lengvai tilpo, užpyliau vandeniu, kuris apsėmė mėsą per trijų pirštų storį. Ištraukiau kumpį ir tame vandenyje ištirpinau druską. Grąžinau kumpį atgal, paslėgiau ir pastačiau šaltai sūdytis vandenyje 7paroms.
Po savaitės įsisūdymo ištraukiau kumpį, labai gerai nuploviau po tekančiu vandeniu.
Orkaitę įkaitinau iki 200 laipsnių. Į skardą įdėjau išmirkintą kumpį, užpyliau vynu, vandeniu ir sudėjusi prieskonius, uždengiau folija ir įdėjau kepti 3 valandoms. Tiesa, po 2 valandų karštį sumažinau iki 180 laipsnių. Po 3 valandų nudengiau ir dar 30 minučių kepiau neuždengtą.
Tai nuostabus, natūralus Argentinietiškas šernienos kepsnys.
Manau puikiausiai tiktų kepti Keptas ėriuko kumpis a la mochito arba Lėtai/greitai keptas jautienos kumpis , bet šis argentinietiškas visai kitoks, bet toks nepaprastai skanus ir labai rekomenduotinas:)))

24 komentarai:

  1. Laura, tik pabijojau žemoje temperatūroje kepti, buvo per brangi mėsa eksperimentams:) Tikrai mikšta, puri ir natūralaus skonio:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Odeta. O tai kur ten šaltai reikia tą kumpį marinuoti? Šaldytuve, rūsyje?
    O koks ten baltas padažas?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš balkone, bliūdą įstačiusi dėžėje. Paprastai, bet nerealiai tiko. Gal taviškis šaldytuve tilps?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Hmmmm, aš balkono neturiu. Na tik tokį a la prancuziško stiliaus, kur tik gėlių lovelį galiu įsprausti. Reik pamąstyt ta tema;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, svarbu laikyti šaltai ir po to per kelis vandenis nuplauti druską, bei daugiau nedėti jos, nes kepant iš mėsos išeidinės.

      Panaikinti
    2. Kadangi pavasaris ant nosies, tai į šaldytuvą bandysiu sugrūst.
      Aš irgi mąstau, ar susitvarkysiu su tokiu mėsos gabalu, bet gi reik kažkaip tobulėti kažkokia linkme ir imtis iššūkių.

      Panaikinti
    3. Būtinai aprašyk kaip pasiseks. Mes šiandien pabaigėme šerną...mūsų nerealų šerną:))) (čia jau juokauju) O jeigu rimtai, tai laba skanus buvo. O jau užsisūdei?

      Panaikinti
    4. Dar ne, nes vyro gimtadienis tik kovo 23. Paskutinis paprastutis gimtadienis prieš jubiliejų. Kitais metais reiks jau rimtą balių išdrebint.

      Panaikinti
    5. Tik ne La Pergola restorane...aš norėdama laaabai skaniai atšvęsti savo gimtadienį, užsisakiau svečiams šviežios žuvies, jie pažadėjo ir...spėk iš vieno karto...žuvis buvo sausa, šaldyta ir šviežumu net nekvepėjo...o sumokėjome už viską, kai už gerą:((( Ką padarysi, iš pamokų mokomės:)

      Panaikinti
    6. o aš šiandien Lauro lape pietavau;-) Visai skaniai pavalgėm, nors praeitą savaitę mano kolegė ten gavo neiškeptą, kraujingą balandį...

      Panaikinti
    7. Man Stebūklai geriau, o gal tiesiog, kad pirmą kartą būdami Lauro lape buvo skaudžiai nuvilti ir draugai taip pat....čia kaip kam pasiseka...Tikriausiai virtuvė nėra stabili nuosekliai. Bet vis tiek, man šerno kumpis buvo natūralesnis, kvapnesnis, skanesnis...kas pakels šuniui uodegą? Jeigu ne pats:)))

      Panaikinti
    8. O koks garnyras tiktų prie tokio kumpio? Ir koks ten padažas tavo nuotraukoje prie kumpio?

      Panaikinti
    9. Jeigu šaltas, tai tinka su majonezu, krienais, o karštąs tai tinka ir su bulvių koše...man skanu su salierų košę ir tiesiog su keptomis ar šviežiomis daržovėmis. Dar labai labai skanu su vos vos pakeptais špinatų lapais ant sviesto.

      Panaikinti
  5. Oho! Cia tai pavarei! I'm back :D O siaip tai atrodo ir skamba labai skaniai! Man cia isvis aukstasis pilotazas (mesos dideliu gabalu kepimas - va cia mano absoliuciai silpna vieta).
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Welcome:)Sveika sugrįžusi:) Čia aš iš tingėjimo, dideliais gabalais varau. Nemoku aš "muci puci" kaip kitos merginos. Žaviuosi jų kruopštumu...man reikia greitai ir iš esmės:) Matyt toks charakteris, tai ir patiekalai tokie:)

      Panaikinti
    2. Chi chi :) As tai isvis su mesa nemegstu draugauti (isskyrus kokia antiena), tai matyt del to ir nemoku, kas ne prie dusios ;) Pas mane vyras rules su mesa :D O tu saunuole, atrodo nerealiai ir tu vis randi sprendimu, ka su ta mesa nerealaus padaryti :)

      Panaikinti
    3. Tau pasisekė...vienas su mėsa kita su saldumynais:)))

      Panaikinti
  6. Gerbiu! Nemoku visiškai tokio dydžio šmoto mėsos kepti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš nemoku tokių gražių blynų kaip Tu kepti:)

      Panaikinti
  7. Na, ir atėjo ta ilgai lauktoji diena. Kumpis išmirkytas, nuplautas, skarda paruošta, priekoniai surinkti ir už poros valandų pradėsiu kepti. Tiesą sakant, nerimavau visą savaitę, ar nesupūs tas kumpis vandenyje, bet atrodo puikiai. Dabar šiek tiek nerimauju, ar nebus per sūrus kumpis.
    O įdomiausias vakaro akcentas, tai kad prieš 3 dienas dukrai vėjaraupiai prasidėjo, tai pusė svečių iškart "pabėgo".

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, na kaip, kaip pavyko? Labai labai rūpi? Ar ne per sūri, ar minkšta ar skani? Parašyk prašau....žiauriai labai rūpi?:))))
      O dėl dukrytės, gaila mergaitės. Bet iš kitos pusės, kuo anksčiau tuo geriau:)

      Panaikinti
    2. Žinok, viskas super gavosi. Kumpis gavosi toks sūrokas, bet saikingai. Su krienais, juoda duona ir balta mišraine super valgėsi. Visos užkandėlės tik dėl grožio ant stalo pastovėjo. Vienu žodžiu, super šeimininkė ir prieš vyrą, ir prieš svečius pasirodžiau.

      Panaikinti
  8. Dovile, labai dziaugiuosi, kad pavyko.

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu