Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. vasario 25 d., pirmadienis

Sūdytos menkės kepsnys

Ar kada teko ragauti sūdytos, mirkytos menkės kepsnio? Ne? tai jūs tiesiog tai privalote padaryti. Kur? Žinoma ne Lietuvoje, nes čia nėra tokios žuvies ruošimo kultūros arba nusipirkus svetur atsivežti į Lietuvą, o čia jau pagaminti lietuviškai:). Tai labai populiaru Ispanijoje, Portugalijoje, šiek tiek Italijoje ir Prancūzijoje.
Taigi, viešėdama Ispanijoje ir paragavusi sūdytos menkės kepsnio, taip likau sužavėta, kad dabar  nuvykusi atostogauti, visada nusiperku ne vieną gabalą gaminimui vietoje, o grįžtant, turguje būtinai dar prisiperku ir parsiskraidinu namo...pasigurmetinimui.
O pasigaminti tokią prašmatnią vakarienę vienas juokas.
2-jų asmenų vakarienei reikės:
300g sūdytos menkės file
2 bulvių
6 slyvinių pomidoriukų
čiobrelių
1/4 arb.šaukštelio rūkytos paprikos
šlakelio aliejaus
100ml balto sauso vyno
špinatų lapelių
Pirmiausia, mirkome žuvį šaltame vandenyje, šaldytuve 24 - 48val. priklausomai nuo storio, pastoviai keičiant vandenį. Aš laikiau 36valandas.
Aliejumi ištepusi kepimo indą, supjaustau bulves, pomidoriukus ir išmaišau su aliejumi. Uždedu menkę, šią taip pat aptepu aliejumi. Viską pabarstau rūkytomis paprikomis ir čiobreliais.
Kepu 20 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po to užpilu vynu ir dar patroškinu 10 minučių. Gal reikėtų ir trumpiau troškinti, bet kadangi menkės file buvo gan storokas, tai nusprendžiau ilgiau pakepti.
Lėkštę iškloju špinatų lapeliais, sudedu bulves, pomidoriukus ir menkės file. Užpilu susidariusiu sultiniu. Dieviškas skonis, minkštumas, trapumas, stangrumas....ech, kaip vėl noriu pakartoti. Kai būsiu Ispanijoje, būtinai vėl pirksiu sūdytą menkę:)

16 komentarų:

  1. O is kur si menke i visas minetas salis impotuojama? Ogi is Norvegijos :) Norvegijoje mes irgi su ja gaminame.
    Sitas patiekalas ingredientu atzvilgiu man primena bacalao :)
    o del mirkymo vandenyje, tai sakoma, kad reikia mirkyti 24 valandas kiekvienam zuvies storio centimentrui :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viktorai, taip tai Bacalao. Ačiū už patarimą dėl mirkymo, nes aš radau tik patarimus ( o išsiknisau tikrai daug literatūros), kad mirkoma 24-48 val., bet mano gabalas buvo šiek tiek didesnis nei 2cm, bet po 36 valandų žuvis buvo super. Druskos buvo nei per daug nei per mažai. O gal dėl to, kad aš dažnai keičiau vandenį?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Turbut, kad del to, nes vandeni, rekomenduojama 1-2 kartus pakeist. Jei butum tik tiek keitus tai butu per suru.. Zodziu viskas nuo gabaliuko priklauso :)
    Beje menke pries tai kai buvo ismirkyta, buvo dar ir isdziovinta, cia info skaitantiems recepta. Del ko sakau - del to, kad pas mus parduodama pardese lettsaltet torsk - sudyta menke, kuri yra pasudyta, bet sviezia, niekad nebuvo dziovinta. Tai skirtingi dalykai.
    O jei idomu, tai ir vytintos menkes skiriasi yra klippfisk - tai sita menke kuri siame recepte, sudyta su daaaauuug druskos ir vytinta uzdarose patalpose. O yra dar tørrfisk - menke vytinta lauke, be druskos. Cia jei Lofoteno atvirutes matet kada, tai tikrai akis uzkliuvo uz dideliu alia piramidziu-palapiniu apkabinetu menkemis. Kaip tik dabar jas dziovina. Va tokia menke reikia nuo 5 dienu iki savaites mirkyt pastoviai keiciant vandeni, ji buna ant tiek kieta isdziuvus, kad neikirst net su kirviu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Viktorai, čia jau kaip "Vobla" gaunasi, tik stora. Mačiau ir tokią pirkti, bet dar drąsos tiek neturėjau išbandyti.:)
    Tikrai ta menkė tokia ir buvo, kiek skaičiau, tai būtent taip ir paruošta. Vajetau, iš kur Tu tiek visko daug žinai?:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Odeta, as gi Norvegijoj gyvenu :), o butent sitos menkes kadaise sudare 90% norvegu eksporto. Didzioji dalis ir dabar eksportuojama, bet tie kiekiai palyginti su lasisos eksportu pasidare juokingi... Domiuosi vietiniu maistu ir tradicijomis, megstu zuvi, o bacalao vienas is favoritiniu musu seimos patiekalu :)
    Visdelto menkes topas cia yra - lutefisk, menke is pradziu isdziovinama, tada atmirkoma vandenyje, po to dedama i sarmo tirpala (alia muila) o po to plaunama po tekanciu vandeniu. Galu gale reikia isvirti ir patiekti su spirguciais. Nevisi, tikrai ne visi norvegai megsta sita kaledini delikatesa :) as vienas is tu kurie paragavo ir... gal dar karta ragausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Viktorai, aš Norvegijoje buvau prieš 11 metų paskutinį kartą ir tikrai ne gyvenau, bet keliavau. Tada su pinigais buvo labai striuka ir maitinomės tik makaronais ir gyvenome tik kempinguose, raudonuose namukuose su bendrais dušais, bei tuoletais. Tiesa, vyryklė ir šaldytuvas visada buvo.
    Tiesa, po to trumpų kelionių-konferencijų vienadienių buvo, bet ten jau maistas "kuo vaišina tuo džiaugiamės". Daug daugiau žinių apie suomišką maisto kultūrą turiu, nes teko dirbti nemažai metų su suomių kompanija, tai Helsinkis kaip antri namai buvo tapę:) O čia, man Tavo aprašymas labai daug žinių suteikė. Labai ačiū.
    Dažniausiai aš keliauju po Ispaniją ir Prancūziją, na dar Italiją, o ten maistas, kaip žinia labai skiriasi nuo skandinaviško. Tiesa, šiandien pabandžiau sūdytą menkę ruošti ant garų. Man ji net labiau patiko, nei kepta orkaitėje. O kaip Jūs dažniausiai ruošiate tokią sūdytą Bacalao?:) O gal receptuką?;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tiesa, Viktorai, o kiek galima laikyti sūdytą Bacalao atsivežus į LT, šaldytuve?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Odeta, bacalao tai jau patiekalas, panasus i tavo gaminta,ne zuvis. Sita zuvia vadinas klippfisk (norvegiskai, kaip kita kalba, net nezinau). O laikyt ja galima ilgai, ten tiek druskos prideta kad metus kokius maziausiai stoves :)
    Pas mane bloge yra butent Bacalao receptas, su ta zuvyte, reikes padaryt daugiau ka nors, kad pasidalint ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pasiginčysiu:) Ispanijoje Bacalao yra žuvis. Ispanai ją valgo šviežią, rūkytą, sūdytą. Dažniausiai sūdytą ir išmirkytą. Tada jau gamina, kai Tu ir gaminai Bacalao a la Vizcaina ( Biskajos stiliuje), Bacalao al pil pil (česnakais), Albondigas de bacalao ( kotletukais). Čia jau Tu mane sugundei išvartyti visą savo turimą ispanišką literatūrą.
    Labai džiaugiuosi, kad parašei, jog galėsiu ilgam jos atsivežti:) O tai čia tokio džiaugsmo nė su žiburiu nerasi:(( O patiekalas, žuvis nerealiai verti dėmesio:)
    O dėl ginčo...dabar jau reikia trečios nuomonės?:))) (juokiuosi)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Cia jau matai pasireiske kulturu skirtumai. Pas mus tai patiekalas, Ispanijoje taip pacia zuvi vadina. Gali but, as saukiu is savo varpines :) Matai jei pas mus ateisi i parde, parodysi i sia zuvi ir pasakysi, ar galit pasverti man sita bacalao, tai sakys, pats pasigamink, cia ne restoranas :) bet sakau, kai ispanijoj buves labai mazai, tai nenoriu gincytis :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. portugalai tokią menkę vadina bacalhau ir giriasi, kad turi 365 jos gamybos receptus. Aišku, šiais laikais ją gabena dažniausiai iš Norvegijos. O aš tokios menkės atsivežu kasmet ir Porugalijos kokius 5 kg, šaldytuve laikosi puikiai net iki pusės metų, gal ir ilgiau išbūtų, bet suvalgom... O mano šeima labiausiai mėgsta "bacalhau com natas" you tube'e yra filmukas, tiesa portugalų kalba, bet suprast galima. Skanumėlis ta menkė visais pavidalais

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O šaldytuve laikai maišelyje, tiesiog be nieko, popieriuje, nulinėje zonoje ar kameroje?

      Panaikinti
    2. Kai as turejau tokia ouszuve, tai laikiau saldytuvo apacioj ivyniota i popieriu, maiselyje gal negerai, ji turi kvepuoti :)

      Panaikinti
  12. Skaycia ir ne tik siais laikais. Viduramziais si zuvis buvo kaip auksas, pagrindinis eksporto variklis. Cia dar tada kai norvegai buvo biedni :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O dabar pas turtingus norvegus ir lietuvaičiai pažvejoti lekia:))) Oho kokias žuvis sugauna...mačiau nuotraukose:)

      Panaikinti
  13. Pagaliau išverčiau straipsnį :) Tau, kaip itin apsišvietusiai bacalao tema, manau nebus didelių naujienų, bet plačiąjai visuomenei, gal ir įdomu bus pasiskaityt :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu