Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Ispaniška Bacalao garuose

Sugundė mane Viktoras iš http://norvegas.blogspot.com padiskutuoti apie sūdytą menkę Sūdytos menkės kepsnys Ispanai ją vadina Bacalao salado (sūdyta menkė), o norvegai Klippfisk. Ir dar pasirodo norvegai Bacalao vadina patiekalą, o ispanai taip vadina tiesiog pačią žuvį Bacalao. O dar kai Viktoras papasakojo, kaip ji paruošiama, tai man ši žuvis pakilo į  milžiniškas aukštumas. Užvirusi diskusija ir gauta informacija paskatino mane iškraustyti visą savo turimą ispanišką kulinarijos literatūrą apie Bacalao valgymo kultūrą, gaminimo būdus. Ir kaip tik jie negamina: troškina, kotletus gamina, Tapus daro, verda, kepa, marinuoja ir žalią aliejuje valgo. Žodžiu, išsitraukiau gabalėlį sūdytos menkės ir šį kartą mirkiau 48 valandas. Ir žinote, joje lieka druskos tiek, kiek ir reikia. Visai nebesūri.
Ispaniška Bacalao (desalado - nudruskinta) garuose su trumpai keptomis daržovėmis. Skanumėlis, nerealus...PATIKĖKITE ir būtinai pabandykite.
2 porcijoms reikės:
300 g sūdytos ir džiovintos menkės
1 cukinijos
1 paprikos
1 saujos špinatų lapų
šlakelio itin tyro alyvuogių aliejaus
Pirmiausia iš žuvies pašalinu druską. Mirkiau 48valandas, šaltame vandenyje. Vandenį keičiau 4 kartus. Taigi, dedu žuvies gabaliuką į garpuodį ir "garinu" 15 minučių arba kol pasiruošiu daržoves.
Cukinijas supjaustau itin plonomis juostelėmis, papriką gabalėliais. Įpilu šlakelį aliejaus į keptuvę, sudedu paprikas ir kepu apie 3 minutes maišydama, tada sudedu cukinijas dar pakepu 2 minutes, o kai nukeliu keptuvę nuo ugnies, suberiu špinatų lapelius. Daržovės išlieka traškios, bet jau šiek tiek paminkštėjusios.
 TIK, JOKIAIS BŪDAIS NEDĖKITE NIEKUR DRUSKOS, JOS UŽTEKS NUO ŽUVIES. Dedu į lėkštes ir traukiu žuvį iš garpuodžio, lengvai pašlakstau tyru alyvuogių aliejumi ir Skanaus:)
Aš čia kaip garsusis Oliveris...patiekalas per 15 minučių:)


15 komentarų:

  1. Labai dziaugiuosi, kad sukeliau tokias emocijas. Kartais visai nedidelio postumio reik :)
    Manu liaudis tikrai pabandytu, bet va is kur sios zuvytes gaus... :) gal pradet importuot i Lietuva? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal ir idėja:)) Nes nerealus reikalas ta žuvytė:)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ogo, Odeta, tęsi toliau sveiko maisto gamybą. Šaunuolė. Tokios žuvies nesu valgiusi, bet būtinai atkreipsiu dėmesį jei rasiu kokiam restorane per atostogas.
    Aš tai visai nedvasingai primarinavau kiaulienos kepsnelių su medumi, prieskoniais, česnakais, orkaitėje iškepiau. O garnyrui perlinės kruopos ir šviežios daržovės. Vienžo, čia mano vyrui tobulas derinys;-) Eilinį kartą reitingus kėliausi per savaitgalį;-)
    Rytoj tavo žuvinius pyragėlius kepsiu. Esu ne kartą panašius kepusi, bet ačiū, kad vėl priminei juos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dovile, jeigu kada pamatysi sūdytą ir džiovintą ( tokia baltą nuo druskos) žuvį. Būtinai nusipirk ir nors gabalėlį atsivežk į namus. Nereali.
    O aš šiandien kepiau šerno kumpį, prieš tai visą savaitę sūdžiau. Tai dar vienas nerealus receptas atsivežtas iš Argentinos, kurį vis žadėjau aprašyti, bet kai ilgas procesas, tai vis rankos nepriėjo.
    Aš perlines kruopas irgi labai mėgstu, bet šeimyna ne...ir lieku aš be kruopų...na nebent į "Lauro lapo" restoraną nueičiau. Bet ten aš viena trijų porciją suvalgyčiau:)))))
    Mes labai juos mėgstame, tuos žuvinius pyragėlius, bet tik neaprašinėju, nors ir formos ir nuotraukos būtų geresnės:))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Prašau parašyk apie šerno kumpį, nes irgi turiu šaldytuve, bet gal Velykoms paruoščiau.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Būtinai aprašysiu:) Tiks jis mums toks skanus pasirodė, kad valgėme be jokių mandrumų, tai ir foto neturiu, bet dar liko šalto, gal kokias salotas rytoj suraitosiu...aprašysiu, pažadu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinai, šiandien prisiminiau, kad vyro gimtadienis dar prieš Velykas bus, tai nusprendžiau, kad reik jo gimtadieniui tą kumpį paruošti. Aš labai gera žmona vyrui pasidariau, kai mažiau darbo turiu;-) Tegu pasimėgauja mano "ramiuoju" periodu.

      Panaikinti
    2. Jau rašau, tik nuotraukos iš sekančios dienos:)

      Panaikinti
  7. Mane irgi sugundė šis receptas, napaprastai gražios spalvingos daržvės po baltutėle menke - reiks išbandyti. Mačiau TV laidą kelionės po Ispaniją tema, tai ten buvo prezentuojamas 'pasaulyje skaniausias omletas" - irgi pagamintas su sūdyta, po to gerai išmirkyta menke.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš Ispanijoje ragavau tokį omletą..."apsvaigimas" totalus:) Bet nereikia ir jo, skonis žuvies FANTASTIŠKAS:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Naujame Maisto is Norvegijos zurnale yra nemazas straipsnis apie sia bacalao/klippfisk, bei keletas receptu. Artimiausiu metu pagaminsiu ka nors ir isversiu straipsni, manau bus idomu :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Viktorai, nerealu, būtinai aprašyk ir pagamink. Nors pačią svarbiausią informaciją išversk. Būsiu labai dėkinga:)
    O aš skrendu kitą savaitę į Ispaniją, sakiau kokius 5kg užsipirksiu....nesuprantu...kodėl jos neveža į LT?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mano kelias iki bacalao :)
    Iš Segebutės blogo kažkaip netyčia užklydau iki bacalao recepto Odetos ir Viktoro bloguose prieš porą mėn. Kaip tik viena pažistma gyvenanti Norvegijoje grįžinėjo į Lietuvą. Paprašiau ir parvežė Klipfisk - mazdaug prieš porą savaičių :) Prieš savaitę buvau Sicilijoje - viename restoranėlyje Cefalų mieste aptikau antipasta bacalao su bulvių koše - kazkaip buvo istriges tik klipfisk pavadinimas - bet besirenkant ka uzsisakyti ir beklausinejant padaveja atgaminau kad bacalao ir yra patiekalo is klipfisk pavadinimas - tai taip apsidziaugiau :))) Zinoma užsisakiau + baltas vynas - labai skanu :) Šį savaitgalį gaminsiu pats - receptą dar renkuosi, norėčiau daryti užkandį nes žuvies turiu nedaug ir bus svečių (Sicilijos proga) tai visiems užteks tik paragauti.

    Šiaip ačiū už blogus - Segebutei, Viktorui, Odetai !!!

    MariusZ

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu