Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. sausio 13 d., sekmadienis

2kg Jautienos kumpis vaišių stalui

Labai smagu turėti daug draugų. Kviesti pas save ar eiti pas juos į svečius. Plepėti, juoktis ar net kvatoti, mėgautis šeimininkų vis įdomiau paruoštu maistu, gurkšnoti vyną ar alų ir gilią naktį bandyti išsikviesti taxi. Paskutinioji dalis apie taxi daažniausiai būna sunkiausia, nes "pagauti" jį savaitgalio naktį tiesiog neįmanoma. Kai atvažiuoja jis, tada prasideda liūdnoji dalis. Atsisveikinimai, atsibučiavimai ir prisižadėjimai, kad vėl greitai greitai susitiksime, bei dar smagiau nei šį kartą praleisime laiką.
Taigi, vakar buvo mūsų diena priimti svečius pas save namuose. Kadangi tarp draugų esu pagarsėjusi, kaip kulinarinio blogo rašytoja, tai reikėjo galvą pasukti, kuo čia nustebinti juos. Juo labiau, kad draugai irgi nuostabiai gamina. Vieni draugai maloniai nustebina triušienos patiekalais, kiti paeliją nerealiai skaniai iškepa, o treti verda fantastiškiausius barščius.
Kadangi vienas draugas nevalgo žuvies ir jūros gėrybių, yra tikras mėsėdis, o norėjosi, kad visi svečiai jaustųsi komfortiškai, nutariau pavaišinti lėtai keptu jautienos kumpiu, marinuotu rozmarinuose. Iškepti jautienos kumpį, kad šis nebūtų sausas nėra nei labai paprasta, nei labai sudėtinga, svarbu žinoti kelias taisykles.
Taigi, su nekantrumu laukdama vakaro, nulėkiau į turgų nusipirkti jautienos kumpio, nes prekybos centruose tokio dydžio ir grožio dar nesu mačiusi.
Patiekalui reikės:
2 kg jautienos kumpio
1 valg. šaukšto su kaupu juodųjų pipirų
1 valg. šaukšto kvepiančiųjų pipirų
1 valg. šaukšto baltųjų pipirų
2 valg.šaukštų aliejaus (naudojau alyvuogių)
saujos šviežių rozmarino lapelių
Garnyrui:
12 bulvių
druskos
2 šaukštų aliejaus
maltų juodųjų pipirų
rozmarino šakelių

Salotoms:
1 romaninių salotų gūžės
100 g nedidelių špinatų
100 g rukolos salotų 
1 valg. šaukšto raudonojo vyno acto
1 arb.šaukštelio balzaminio padažo
2 valg.šaukštų  ypač tyro alyvuogių aliejaus
šiek tiek maltų juodųjų pipirų
Kumpį pasirinkau kepti dar ir dėl to, kad tai jau ne kartą išbandytas reikalas http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/07/letaigreitai-keptas-jautienos-kumpis.html arba  http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/02/ypatingai-minkstai-paruostas-jautienos.html  ir dar dėl to, kad kol plepėsime bei mėgausimės vynu, šis sau ramiai, lėtai keps. Matot, kokia esu savanaudė:)))
Grįžusi iš turgaus su 2 kg jautienos kumpiu, pirmiausia jį išmarinuoju. Sugrūdu grūstuvėje pipirus, nuo šakelių nuskabau rozmarino lapelius (truputi patrinu grūztuvėje) ir "išmasažuoju" kumpį. Užpylusi aliejumi dar švelniai apglostau ir palieku 6val. marinuotis. Galima palikti mėsą marinuotis ir per naktį. Tik, jokiais būdais nedėkite druskos!
Paskaičiavusi, kad svečiai bus už 3 valandų, iškaitinu orkaitę iki 80 laipsnių (5 laipsniais padariau aukštesnę temperatūrą, nes kumpis buvo storas) ir pašaunu "prakaituoti". Kol šis gražuolis "vargsta" orkaitėje, aš turiu laiko padengti stalą, pasigaminti užkandžius ir pasigražinti:)
Kumpis "prakaitavo" orkaitėje 3 valandas. Tada ištraukiau ir leidau pailsėti (apie 15min.), kol orkaitė įkaito iki 230 laipsnių.
Bulves apviriau 2 minutes. Atšaldžiau šaltu vandeniu, perpjoviau, apibarsčiau rupia druska, pipirais, rozmarinais, išmaišiau su aliejumi. Pašoviau į įkaitintą iki 230 laipsnių orkaitę kartu su kumpiu 20 minučių.
Kol kepa bulvės su mėsa, pagaminu salotas. Salotas suplėšau ir sudedu visus padažo ingredientus ir išmaišau sumaišau.
Kumpis gavosi minkštas ir sultingas, pikantiškas ir kvapnus. Šiandien paragavau šalto kumpio likučių, nenusivyliau.
Jeigu mėgstate vidutiniškai keptą, tai reikėtų 2 kg kumpį kepti 80 laipsnių 2,5 valandos ir 230 laipsnių 15-20 minučių. Jeigu kepsite 75 laipsnių orkaitėje, kepti reikia 3 valandas.
Kumpio nereikia vynioti nei į foliją, nei kišti į rankovę.
Kumpis taip ir negavo druskos (užsiplepėjau ir pamiršau), kadangi buvo gausiai įtrinta pipirais bei rozmarinu, niekas jos ir nepasigedo. Jeigu labai norite įberti jos, tai reikia ja apibarstyti prieš kišant į iki 230 laipsnių įkaitintą orkaitę. Prieš patiekiant į stalą, leiskite pailsėti mėsai dar apie 10 min. Kol mėsa ilsėjosi, aš sudėjau garnyrą į lėkštes, papuošiau ir tada jau pjoviau mėsą ir teikiau skanauti.
Vakarėlio gėrimai:)
Buvo ir kitų, bet nebeliko ką "nufotkinti":))))








41 komentaras:

  1. Vau, nerealiai. Va tokie man receptai patinka.
    O mes vakar svečiuose buvom ir baliavojom. Tik mes jautienos steikus kepėm;-) Ir naktį taksą gaudėm;-)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Steikai irgi neblogai:) Ir kaip su Taksu gavosi? Mūsų svečiai tai sunkiai pagavo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes dažniausiai auto nuomą kviečiamės (1445), tai didžiausia tikimybė, kad atvažiuos.

      Panaikinti
  3. Tikrai matau, kad vinis puiki išėjo. Nesu kepus dar tokio dydžio mėsos, nes mano dujinės orkaitės termometras turbūt ne ką kitą, o pieno riebumą rodo :D bet kada nors, kai turėsiu orkaitę su geru termometru - gaminsiu tokius kepsnius.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dovile, nežinau kiek ir kokių ten kvietė, bet per valandą šiaip ne taip atriedėjo...svečiai gyrėsi, kad davežė iki galo:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre, Pas mus elektrinė orkaitė, tai labai šauniai matuojasi temperatūra. Jeigu kepti tokį kepsnį, gali pagelbėti ir kepsnių termometras. Smeigi į vidų ir žiūri, kad temperatūra viduryje būtų apie 68-70 laipsnių, o didelis karštis padaro plutelę. Bet kokiu atveju, rekomenduoju išbandyti...skanumėlis ir dar toks solidžiai natūralus:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Isirasau i archyva, puikus receptas! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Džiaugiuosi, kad patiko:) Kai išbandysi, parašyk:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ir man labai patiktų. Tik druskos ant iškepusios mėsytės berčiau ir vėl berčiau :) Niekad nesu kepusi žemoj temperatūroj, dabar darosi vis populiariau taip gaminti. Būtinai išbandysiu, skamba puikiai :) Ir nei laistyti, nei jokios kitokios zabavos?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aušra, aš irgi taip galvojau, bet pipirai padarė savo darbą ir tikrai nereikia druskos, jos gavome su bulvėmis, salotomis. Mėsa laaabai minkšta ir sultinga gavosi, o nuo rozmarino dar ir kvapni. O svarbiausia, kad jokios zabavos ir tik vienas malonumas. Kai išbandysi, parašyk ar patiko bei pavyko? Aš taip kepu dažnai, tik šį kartą kumpis buvo storas, tas padidinau temperatūrą, bet kitą kartą nemesiu kelio dėl takelio ir kepsiu 75laipsnių temperatūroje.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Wow!! Tikrai gražus jautienos gabalėlis!! Čia tie tikri dalykai... O kepimas žemoje temperatūroje man labai imponuoja. Tik tos kantrybės reikia daug turėti, kai visi namai pakvimpa:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nida, namai visiškai nepakvimpa kol kepa žemoje temperatūroje, tik kai jau "paspirgini" tas 20 minučių, o ir kantrybės nereikia, svarbiausia neužsimiršti, kad kažką kepi:)Bet svarbiausia, kad turi labai labai natūralų kepsnį. Net juokinga pasidarė, kai po vakarėlio ryte pasisvėrusi neradau nė gramo viršaus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Cha, cha, aš irgi pamąsčiau, kad reiktų nepamiršti, kad kepi. Aš šeštadienį pamiršau, kad keksiukus kepu, nes turėjau įkišti tik į orkaitę, pakepti kelias minutes,o tada pabarstukais pabarstyti. Tai va, prisiminiau, kai jau traukt iškepusius reikėjo..tai tingėjau glajų daryti, kad tie papuošimai priliptų ir nešiau taip į balių nepuoštus;-)

      Panaikinti
    2. Na, tu ir šaunuolė:) Vis tiek keksiukai tobuli gavosi?:) O kepei Nidos varškės apkepą?

      Panaikinti
    3. Taip, ryte šeimai apkepą iškepiau, bet gavosi laaaaabai daug to apkepo pagal Nidos nurodytus kiekius. O tuos keksiukus vaikai per 15 min. suvalgė;-)

      Dabar galvoju, kad savaitgalį kepsiu tavo kumpį ir Nidos pyragėlius su barščiais.

      Panaikinti
    4. O skonio skanus gavosi? O kaip pokalbis del darbo?

      Panaikinti
    5. Labai skanus. Ypač kur abrikosų įdėta.
      Hmm, o dėl darbo ką žinau..visgi dar ir sėkmės faktorius yra..priklauso labai dar ir kokie kiti kandidatai yra. Dar labai sunki dalis, kai reik savo finansinius lūkesčius išreikšt suma (ir kaip čia nenusipigint ir nenusibrangint;-)Nenorėčiau, kad mane priimtų vien dėlto, kad pigiausia buvau.

      Panaikinti
    6. Bandysiu, bet pirma barschikus:)Pagal savo patirtį, kaip pas mane ateina labai nusipiginęs, tai pradedu abejoti jo kvalifikacija, kai ateina labai užsikėlęs, tai labai atidžiai žiūriu jo kvalifikaciją, skaitau CV daug kartų, kviečiuosi kitam pokalbiui ir bandau sukalbėti ant mano numatyto atlyginimo lygio. O jeigu pusės susidera gerai, ne tai ne... bet Tave priims, aš tikiu ir palaikau:) Jeigu tikrai to nori:)

      Panaikinti
    7. Ačiū labai už palaikymą, nes man taip reikia ir palaikymo ir to darbo;-) O jei ir priims, tai neišsivaizduoju kaip reikės dar 14 darbo dienų atidirbt, nes tiek staugimo būtų...

      Panaikinti
    8. Jeigu tik tai sudarytų kančią, gal tiek to...pakentėtum:)

      Panaikinti
    9. Tai bandysiu pakentėt;-) Bet žinai, kai varo triaukščiais keiksmažodžiais tai nejučiom ta apatinė lūpa tik timpt-timpt ir pabyra ašarėlės. Ir pasibaigia visas kietumas;-))

      Panaikinti
  12. Megstu tokia minksta gerai iskepta jautiena..bet kai nereik paciai kept, nes nezinociau nuo ko pradet :D

    AtsakytiPanaikinti
  13. Medeja, man taip su saldumynais. Neturiu tiek kruopštumo ir kantrybės, žiauriai sunku:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Šaunuolė, nuostabus receptas. Uošvio užprašysiu tokį kumpio gabalą, pajamsiu ir aš lėtą gaminim - back to the roots. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mindaugai, būtinai išsikepk taip...nereikia nei folijų, nei jokių rankovių ir mėsa tikrai kaip nuo "šsknų", natūrali natūrali:)

      Panaikinti
  15. Odeta, jei ėriuko, o ne jautienos kumpį kepčiau taip? Ištraukiau jau kumpį ir marinuoju.
    Vyras dar pageidavo ne keptų bulvių, o baltos mišrainės šalia;-) Rytoj nerealūs pietūs laukia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesu bandžiusi su aviena, bet pagal patirties nuojatą man rodos geriau būtų rankovėje arba pridengus folija ir aukštoje tempratūroje. Kodėl? Todėl, kad aviena turi specifinį kvapą ir riebalus, todėl man rodos geriau būtų karštai.
      O baltos mišrainės žiauriai užsimaniau...tu čia su manimi žiauriai:)))

      Panaikinti
    2. Bet tas ėriukas toks jaunas, kad dar avienos kvapo labai nesijaučia.
      Mes per Kalėdas pasidarėm bliūdą baltos mišrainės su tuo tavo mėtiniu kumpiu. Ir vėl norim pakartot;-) Taip šalta, tai namuose sėdėsim, skaniai valgysim, vyną gersim ir filmus žiūrėsim;-)
      O dabar dar bulvinius blynus kepam ir su varškės padažu valgysim... Iš kregždutės pingvinu virstu;-)))

      Panaikinti
  16. Dovile, šiandien pietavome Forte ir taip norėjau užsisakyti bulvinių blynų su varške ir lašiša, bet tik "agromnaja sila voli" nugalėjo:) Vakar peržiūrėjau filmą Toast. Toks keistus jausmus pajudinantis;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vat, ir mes šiandien rinkomės kur pietauti, ar Forte, ar Franki vyninėje. Kadangi vakar Forte buvom, tai šiandien į Franki ėjom.
      Aga, tas filmas keistas kažkoks. Bet man tokie patinka, kaip ir jokios atviros dramos nevyksta, bet kažkas tokio skausmingo vis dėlto yra.
      O žinai, čia biografinis filmas apie Nigelį Slaterį http://www.nigelslater.com/ , kur BBC kulinarines laidas veda.

      Panaikinti
    2. Tai va tas skausmingumas kažkoks naturalus, kaip būna tikriems žmonėms...ir tau ir man ir kitiems:)Jeigu kokį smagų filmą sugautum, pasidalink prašau, mėgstu šiuos šaltus žiemos vakarus leisti susirangiusi ant sofkutės prie TV. Dabar dar gerai rodo Australian Open, vis galima TV pažiopsoti. Smagiai šiandien Berankis žaidė, nors ir pralaimėjo, bet parodė, kad ir jis ne pėsčias:) O su filmais tai tragedija, nėra ką žiūrėti visiškai.

      Panaikinti
  17. Pasiskaiciau apie kumpi, o po to dar apie Doviles planuojama jauku savaitgali,tai uzsimaniau ir kumpio letai kepto ir tingaus savaitgalio. Po pledu,su raudonu vynu,filmais ir skaniu maistu. Tokiu skaniu,kad darbo savaite tenka save riboti:) Na, bet tai kaip kitaip,kuomet lauke -20. As tuomet ir bulviniu blynu norium, ir kumpio ir deserto po viso to:) Ar jus ne? Gero savaitgalio mergaites!

    AtsakytiPanaikinti
  18. Lina, Tau belieka cepelinų su spirgiais ir daug grietinės....tobulai riebus savaitgalis:))))) (juokauju) O mes kartosime seksualiuosius viščiukus:))) Nes mūsų šeimai tai buvo nuostabiausias patiekaliukas:)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Odeta, vat butent cepelinai yra tai,ko as negaminu ir nelabai megstu:))))) Reikes kita tobulai riebu maista sugalvoti:))) Siaip tai siandienai suplanuoti pietus is kalakutienos. Stai kaip baigiasi pas mane nuodemingo riebumo idejos:))))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, galima daug daug riebios grietinėlės ir pasibaigia dietos:) O jeigu rimtai mėgstu kalakutieną, bet dažniausiai iš jos, vasaros metu, šašlykus kepame. Bet pamačiusi antieną net kojas pakerta iš noro paragauti:)

      Panaikinti
  20. Iškepiau tą kumpį, bet ne lėtuoju kepimu, o paprastai, nes užsivėlinom uždėti kepti. Ir baltą mišrainę pasidariau. Tai va, patys papietavom, draugei į ligoninę nuvežiau bei ją kumpiu bei mišraine nudžiuginau.. Galima dabar ir vyno išgert ir filmą pasižiūrėt;-)
    Odeta, aš vis dar prie visko tą tavo grietinėlės-gorgonzolos padažą gaminu;-)Rytoj prie koldūnų irgi tiks;-)))

    AtsakytiPanaikinti
  21. Gerai padarei, kad avienos nekepei lėtai. Geriau jautiena, antiena, veršiena. O mes vakar pas draugus buvome, tai tokį skanų vinegretą paragavom, kad ui ui:)
    O man tas padažiukas irgi super. Pabandyk dar rozmarino įdėti iš viso karališkas tampa.
    Grįžo mūsų ilgai laukta skaitytoja, gal jau laikas merginoms susibėgti? O tai vasario pradžioje aš vėl išlėkti turėsiu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Susitinkam. Man labiausiai susitikimams patinka vakarai nuo ketvirtadienio vakaro pradedant.
      Būtinai rozmarino į padažą įdėsiu. Dar liko žalių lapelių, kur kumpio marinavimui buvo nusipirkta.

      Panaikinti
  22. Labai noriu susitikti su Jumis mergaitėmis:)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki, o man klausimukas toks iskilo, jei kepsiu maza kumpiuka 0,5 kg, tai visa laika kuri nurodeti paskirstyt proporciskai? Ar kazka kita patartumet? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Demetra, Jeigu kepsite mažą kumpiuką. 80 laipsnių temperatūroje kepkite max 1valandą, tada įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių ir apkepkite 5-10 minučių. Po to mėsai leiskite nors 10 minučių pailsėti. O tada skanaus:)
      Pastebėjimas, kepkite mėsą, nes skardoje, bet ant grotelių ir su kaitinimu iš visų pusių.
      Dar galima prieš tai mėsą apkepti sausoje keptuvėje, kad susidarytų luobelė, o tada dėti į orkaitę. Aš gaminu ir taip ir taip:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu