Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. gruodžio 26 d., trečiadienis

Žąsino kaklo sriuba

Tikrai žinau, kad tai žąsino kaklas. Mat buvo Kalėdos ir kepėme žąsį, bet po to, kai vyrai ištyrė, pasirodo kepėme ne žąsį, o žąsiną. Atrodė, kad viskas šventės nebebus...visi kep žąsį, o pas mus ne tas paukštis. Bet viskas baigėsi gerai. Pasirodo ir visiškai absoliučiai šventinis Žąsinas buvo suvalgytas, riebūs pirštai nulaižyti, o vyno taurės nučiupotos ir jau visai nebegražios, tačiau visi sotūs laimingi, linksmi, apsivalgę ir visai nebuvo tos Pasaulio pabaigos. Bet apie tai parašysiu sekančiame "opuse". Viskas gerai, reiškiasi bus dar daug Kalėdų, Velykų, Gimtadienių ir šiaip visokių kitokių švenčių. Visiems nuoširdžiai linkiu dar daug tokių švenčių ir padėkoti, kad skaitote, o gal ir gaminate pagal mano rašliavas ir receptus. Ačiū Jums visiems:)
Kadangi šiandieninis rašinys arba kaip prisiminiau savo žodyne naują žodį "opusas" apie žąsino kaklo sriubą, tai nenukrypstant toli turiu papasakoti, kaip tokia sriuba gimė. Visų pirma nusprendžiau šventes švęsti ekonomiškai, be persirijimų, tad stengiausi ir šaldytuvo turinį išlaikyti saikingai pripildytą. Turguje nupirktas žąsinas pasirodo turėjo ir labai ilgą kaklą, o šis buvo ne prie viso kūno, bet jau žiauriai nupjautas ir dar su oda nulupta. Pasiėmusi aš tą kaklą kaip špagą pradėjau mojuoti ir isteriškai galvoti ką čia tokio išgimdžius. Nekepsi, nes bus sausas ir kaip svečiams paduosi tokį graužti...palaikys nesvetingais. Virti? Va ir mintis, antrą Kalėdų dieną, bus labai gerai atsigauti sriubytės. O kokia tinka sriuba, kad jaustųsi žąsienos aromatas, būtų nepersunki ir kokios dar nevalgėme....juk dar Šventės. Tad ir ir sriuba turi būti šventiška.
Na, tikrai aš čia neįprastai pati sau išsiplėčiau, bet dabar prie esmės. Žąsino kaklo sriubai naudojau:
1 žąsino kaklą
3 vid. dydžio svogūnus (arba 2 dideli)
1/4 nedidelio kopūsto
1 nedidelę morką
2 didokas bulves
2 skilteles česnako
1 stiklinę balto sauso vyno
3 stiklines vandens
1 valg.šaukštą medaus
kvepiančiųjų pipirų grūdeliais
lauro lapų
druskos
aliejaus
1 šaukštą sviesto
smulkintų salierų lapelių
Supjaustau kaklą nedideliais gabalėliais. Svogūnus ir česnako skilteles sukapoju, morką sutarkuoju burokine tarka. Kopūstus smulkiai sukapoju, ne kaip mes įpratę juostelėmis, bet kubeliais ir nedidukais. Kodėl? O gi todėl, kad visa sriubos struktūra būtų kuo labiau vienoda.
Svogūnus suberiu į keptuvę, kurioje ištirpinau šaukštą sviesto ir apie šaukštą aliejaus. Maišau, kol šie pasidaro skaidrūs ir lengvai pradeda gelsti, sudedu medų ir išmaišau, tada suberiu sukapotus česnakus ir toliau lengvai maišydama ant nedidelės ugnies kepinu. Tik jokiais būdais neprikepiname. Įpilu 1/2 stiklinės vyno ir vėl lengvai išmaišau, sudedu kaklo gabalėlius ir palieku troškintis apie 15 min.
Kopūstus išmaišau su morkomis ir lengvai tarp delnų paminkau, kad šiek tiek atsirastų sulčių. Dedu į atskirą keptuvę su aliejumi, bei išsiskyrusiomis iš minkymo sultimis ir pastoviai maišau, kad neprisviltų, bet įgautų kepto kopūsto kvapą. Kai šie jau sako, kad tuoj norėsim prikepti, supilu vyną, išmaišau. Visas procesas trunka apie 15 min. Tada supilu kopūstus į svogūnų ir žąsino kaklo mišinį. Išmaišau, kai šių kvapai susijungia, sudedu likusius prieskonius, vandenį. Verdu 30 minučių. Tada įpjaustau stambiais gabalais supjaustytas bulves ir po 10 min. viskas paruošta.
Svarbiausia, kad sriuba gavosi nuostabaus aromato, beveik kaip svogūnų sriuba. Lengvai salstelėjusi su juntama rūgštele. Visi sakė, kad nuostabiai skani sriuba...o aš tikiuosi, kad nemelavo, nes ir man patiko. Verta buvo tiek kuistis prie puodų:)))





 

14 komentarų:

  1. Kokia tu šaunuolė, kad nusprendei nepersivalgyti ir šaldytuvo neprikimšti. O man taip nepavyko, tai dar pilnas šaldytuvas visokių patiekalų, o jau šiandien sriubos norisi;-) Mes irgi ruošiamės sriubą virti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dovile, mes finale irgi apsirijome, bet kitą dieną, tik sriubytę bevalgyti galėjome...siautulingos Kalėdos su draugais gavosi. Visa kompanija kitą dieną ir "lapnojo" šią mano sriubytę:)
    Mėgsti rožinį vyną?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš tik vyną iš gėrimų ir mėgstu;-) O mums Kalėdos gan ramios gavosi, nes prieš tai savaitę su dukra sąžiningai atlaksčiau po repeticijas ir pasirodymus. Va, kaip ruošiasi šokiams balerinutės;-)
    http://www.facebook.com/photo.php?v=10151611228669988&set=vb.630904987&type=2&theater
    O sekmadienį dar į teatrą ją su drauge vedžiau. Tai po to tik miegojom, miegojom;-)
    Dukra nelabai sužavėta buvo kulinariniais šedevrais ir vis sausainius su spanguolių kisielium lapnojo, o šiandien jau teko ir blynukus kepti, ir sriubytę virti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vau:) Kokios jus merginos abi šaunuolės, ir šokiai ir teatras. O mergina dar jauna, kad austres valgytų, bet po truputi po truputi, gyvendama su Tokia išradinga mama, pradės, net pati nustebsi, kokią gurmanę namuose turi:)

      Panaikinti
    2. Oi mano dukra vis pagaili "japonų vaikų", nes "ką jie valgo, tik ryžius ir žuvį, o reik mėsytę, bulvytes, kefyrą";-))

      Aš vakar išlaviau beveik viską iš šaldytuvo ir atidaviau tokiam vietiniam pijokėliui senberniui, kuris net elektros nebeturi namuose. Tai dabar visą vakarą priiminėju padėkas dėl fantastiško maisto ir kaime apie mano kulinarinius sugebėjimus jau legendos vaikšto;-)

      Panaikinti
    3. Mes vakar vakare, po visos dienos dyrinėjimo užsidėjome seną gerą rusų filmą "Pokrovo vartai"...ir kaip ten gerai nuskambėjo žodis "KULINAR" tai dabar man irgi toks žodis ant liežuvio...NEREALI:)

      Panaikinti
    4. Čia kai kiaušinius ant žemės mėtė skystai virtus?;-)))

      Šiandien mes be fantazijos vakarienei, tai nusižiūrėjau iš tavęs bulves keptas su sviestu ir česnaku.

      Panaikinti
    5. Ir kaip gavosi? Nepagailėjai česnako?

      Panaikinti
    6. Nei česnako, nei sviesto nepagailėjau. Dar kepėm orkaitėje tokius nei tai kotletus, nei tai zrazus. Na, kažką iš faršo viduje su įdaru. Viskas gavosi tobulai skaniai, bet bulvės nerealios, ir keptas česnakas labai skanus. Ir kaip nepersivalgyti?

      Panaikinti
  4. vau, sriuba! Aš irgi jos norėčiau paragauti, garbės žodis! Už išmonę - 10 balų! Tikiu, kad visi valgytojai buvo sužavėti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, aš pati nustebau, kokį gerą prieskonį duoda kepinti kopūstai:) Jeigu netingėsi, pabandyk, bet nusiteik, kad pastovėti prie puodų reikia:)

      Panaikinti
  5. Dovile, nors kartą pavalgėte...sočiai:) Na ir kas, kad kartais apsiryjame, na ir kas, kad kartais sąžinė beldžiasi. Jus gyvenimas labai gražus ir ar verta jį daryti labai tvarkingu? Manau, daug kas nesutiks ir sakys, kad planavimas ir tvarka padaro gyvenimą mažiau problematišką. Tačiau aš nesutinku, kaip smagu kabinti džiaugsmą rieškutėmis, o skausmo ir liūdesio vis tiek neišvengsi...telle est la vie (toks yra gyvenimas)...kaip sako prancūzai:)O jie myli gyvenimą, kaip žinia. Ir valgo, ir geria, o jau kalba ir niekur neskuba, tai tirkai:)
    Labai džiaugiuosi, kad patiko bulvės, man jos irgi tokiu būdu iškeptos nerealiai skanios:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Odeta, aš nuolat bandau įminti meilės gyvenimui paslaptis. Visaip save laužau, kad ..atsipalaiduočiau;-)) Ir sąžinė nebe kartais beldžiasi, o daužosi beveik nuolat varpų pavidalu ir griausmu;-)) Dar galvoju, kad reik daugiau tarp atsipalaidavusių žmonių būti ir kažkaip jie nejučia užkrečia tuo gyvenimo džiaugsmu, vidine ramybe. Aš pastarajį mėnesį labai stengiuosi nustoti save graužti ir pozityviai nusiteikusi naujus metus sutikti.

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu