Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

Silkės Tartaras

Visur visiems esu apsiskelbusi, kad "žiauriai" mėgstu silkę. Ir net nesvarbu kokiu stiliumis pagaminta, tinka skandinaviškai saldi, pataluose, su obuoliais, apelsinais, uogiene ar daržovėmis. Ir tikrai, tai visiškai nesvarbu, svarbiausia būtų SILKĖ. Dabar yra tas periodas kai silkės galima valgyti visur, visada ir daug. Tai mano dienos ir visai nereikia tos mėsos (aišku aš čia juokauju, bet...).
Taigi, ketvirtadienį nukeliavusi į Tymo turgų pas Katino dienas ( jie išsikėlė iš Antakalnio g. parduotuvėlės ir dabar juos galima rasti tik šiame turgelyje) išdidžiai nusipirkau dvi silkes. Grįžusi namo, kantriai išdarinėjau, išrankiojau visas ašakas ir visa pasijautusi svarbi po tokio darbo nusprendžiau, kad ir patiekalas turi būti svarbus, šventiškas. Šventės, kaip ne kaip artėja.
Pagaminau 2 SILKĖS TOTORIŠKAI variantus:
I SILKĖ TOTORIŠKAI:
1 silkės file
1/2 nedidelio raudono svogūno
1 su kaupu valg.šaukšto grybų ( aš naudojau žaliuokes)
maltų juodųjų pipirų
1 valg.šaukšto alyvuogių aliejaus
1/2 arb. šaukštelio raudonojo vyno acto

II SILKĖ TOTORIŠKAI:
1 silkės file
1/2 nedidelio raudono svogūno
1 arb.šaukštelio krienų (naudojau natūralius, naminius)
3 slyvinius pomidoriukus
Sutrupinto Fetos sūrio užbarstymui
1 valg.šaukšto alyvuogių aliejaus

salotų lėkštei papuošti ir silkei paskaninti


I SILKĖS TARTARAS
Sukapoju iškaulėtą silkę mažais gabaliukais. Aliejų išmaišau su raudonojo vyno actu ir pipirais. Silkę išmaišau su aliejaus-acto mišiniu. Grybus ir svogūną smulkiai sukapoju. O tada belieka suformuoti bokštelį, sluoksniuojant silkė, svogūnai, silkė, grybai, silkė, svogūnai.

II SILKĖS TARTARAS
Sukapoju iškaulėtą silkę mažais gabaliukais. Išmaišau su aliejumi. Svogūną, pomidoriukus smulkiai sukapoju. O tada belieka suformuoti bokštelį, sluoksniuojant silkė, svogūnai, silkė, krienai, silkė. Apiberiu trupintu Fetos sūriu, smulkintais pomidoriukais.

Suformavus silkių bokštelius paliekame 15-20min. kvapams ir skoniams įsigerti.

Apie skonius: I varianto silkė tokia tradiciška, o II -ojo varianto gaivi ir lengva. Su juoda duona buvo nuostabiai skanu:)



 

14 komentarų:

  1. Aš irgi dievinu silkę ir šiuo metu labai dažnai ją valgome. Reiks būtinai pasinaudot šia tavo idėja, ypač ta su feta ir pomidoriukais.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dovile, neveltui smagiai bendraujame...čia dėl visko kalčiausia silkė:)))))
    O silkė su krienais, pomidoriukais ir Feta, tiesiog fantastiška. Būtinai paragauk:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jo jo, ir dar saldumynų nemėgimas mus bendrina;-)
    Dukra labai nori kartu keksiukus kepti, bet niekad nesu kepusi. Pati išrinko formeles žvaigždutės formos, pabarstukų papuošimui, tai dabar jaučiuosi labai įpareigota, kad lūkesčius pateisinčiau.
    Tai ieškau kokio receptuko ir reiks kept.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dovile, keksiukų reikėtų ieškoti pas saldumynų kepėjas, pas mane yra keksas, bet gal jis per paprastas http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/07/vaikystes-keksas.html Manau, kad formelės šiuo atveju svarbiausios, o ne turinys:)))) Ko nepadarysi dėl savo vaikų:) Aguonėlė labai tiksliai viską aprašo, gal ten kokį surasi gėrį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iškepėm vakar savo pirmuosius keksiukus. Receptą radau Supermamoj;-) Vienus pabarstukais puošėm, o į kitų vidų šokolado įdėjom. Gavosi super, tik gal kiek per saldūs (mano skoniui). Nusivežiau pas draugę, tai vaikai supuolė ir sulesė greitai viską. Vienžo, projektas pavykęs ir reiks kartot kur tik vaikai pasimaišo.

      Panaikinti
  5. Odeta, kokia gera mintis Kūčių stalui paįvairinti!! Man tas antras variantas atrodo superinis. Išmėginsiu su malonumu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, aš pati buvau sužavėta šia skonių kompozicija. O kadangi silkė buvo nesūri, tai Feta labai pagyvino skonį. O krienai suteikė gaivumą. Todėl, primygtinai siūlau įdėti krienų.

      Panaikinti
    2. Ir viena ir kita silkės yra superinės..bet antrosios skonis toks lengvas ir gaivus..žodžiu skanumietis.

      Panaikinti
  6. Dileta, aš irgi su Tavimi sutinku, man ta Nr.2 nereali pasirodė, tokia gaivi, nors atrodo ir sūris ir krienai...turėtų būti aštru, sūru, bet pasirodo visai ne:) Ačiū Tau:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. As tai atvirksciai - silkes nemegau ilgai, tik vyras pripratino ir parode, kad ji skani ;) O sita recepta pasiimu - irg svetiniam stalui paivairinti :) Vyras gamins ;)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jeigu nepatingėsite, nueikite ketvirtadienį į Tymo turgų ir pas Tatjaną, prie jų stovi ilga eilė, nusipirkite silkutės. Ji nerealiai skani ir be nieko, bet jau ta kur su krienais, fetos sūriu ir oomidoriukais tai mus "išvarė iš proto". O Tau lėktuvai skris kitą savaitę?:)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai dailiai atrodo silkutė. Aš anksčiau silkę pirkdavau Katino dienose, bet po kurio laiko važiavau pro šalį ir radau tik remontą. Gal žinote, ar jie atsidarys? Ar persikraustė?

    AtsakytiPanaikinti
  10. O jau skani, tai dar šį vakarą pasidarėme pakartotinai:) O Katino dienas galima dabr rasti Tymo turgelyje ketvirtadieniais nuo 12 val., bet reikia turėti kantrybės eilėje. Kitu atveju, pasiskambinate ( jeigu neturite telefono, galiu parašyti) ir užsisakote, tada tik belieka atsiimti užsalymuką ir susimokėti. Taip Katino dienų nebeliko Antakalnio g., nes savininkai pardavė patalpas. Mūsų nuostabieji žuvininkai intensyviai ieško, kur galima būtų išsinuomoti patalpas, kad galėtų tiekti dažnai ir kokybiškai, kaip iki šiol:) Jeigu ką sužinosite, būtinai parašykite, nes tiesiog gaila, kaip tokie nuostabūs tiekėjai dingsta:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Silkė ir žaliuokės! Jaučiu fantastiškai dera :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu